Skocz do zawartości

Mysz za ok 250 zł do różnych gier

Recommended Posts

Witam,

poszukuję nowej myszy do 250 zł. Z mojej myszy jestem bardzo zadowolony, ma już swoje lata i czasem coś nie zaskoczy. Gamingiem się może nie zajmuję ale gra ma być przyjemna. Zwłaszcza, że gram w różne tytuły. No i teraz moje pytanie bo mam trzech faworytów. Który z nich najlepszy dla mnie? Może jakieś inne propozycje? 
1. Razer Chroma

2. Logitech G502

3. R.A.T 5 

§  Budżet:  ok 250 zł

§  Jakiej myszki obecnie używasz: Logitech M500

§  Jaką masz obecnie podkładkę: Qpad CYBERARENA

§  Z jakich wartości DPI korzystasz: domyślnych

§  Ile cm przejeżdżasz myszką aby wykonać pełny obrót – cm / 360° w grach FPS: nie wiem

§  W co grasz (gatunki oraz konkretne tytuły): GTA V, DIABLO 3, LOL, FAR CRY 4, CS GO

§  Ile przycisków używasz w myszce: 3-4

§  Chwyt: chyba coś pomiędzy palm a finger grip

§  Jakie jest Twoje ułożenie palców na myszce (1+2+2 czy 1+3+1): 1+2+2

§  Wielkość dłoni (od czubka palca środkowego do kciuka: 13,5 cm

§  Dlaczego chcesz zmienić mysz: moja jest już leciwa czasem kliki nie łapią

§  Uwagi (wygląd, liczba przycisków, waga, materiał myszy): może bez zbędnych świecidełek

Z tej trójki która podałeś Razer wypada najlepiej. RAT to zabawka więc nie ma sensu na nią wydawać pieniądzy. Dodatkowo możesz zobaczyć Zowie FK1-FK2,, Zowie EC1-A albo EC2-A, w pzypadku Zowie różnice pomiędzy 1 a 2 wynikają z rozmiaru myszy.

Mionix Avior 7000, albo 8200, tutaj to optyk albo laser. Roccat Kone Pure Como Charge czy Naval Storm też jest opcją do wyrwania.

Z tych 2  myszek (rat 5 nawet nie beirz pod uwage) to tylko i wylacznie g502 (to moja opinia, jak widzisz przeciwna do tej Akcedi). Razer to same problemy. Jak chcesz wyrobic sobie wlasne zdanie to zapoznaj sie z testami tych dwoch myszek:

Test Chroma:

http://www.test-gear.pl/testy-i-recenzje/myszki/razer-deathadder-chroma/

Test G502:

http://www.test-gear.pl/testy-i-recenzje/myszki/logitech-g502-proteus-core/

• Popieram 1

W takim razie jak wytluamczysz nienajlepszej jakosci czesci uzyte do budowy tej myszki. W tym tescie masz to czarno na bialym:

"Wnętrze: aby dostać się do środka należy odkręcić 2 śrubki pod przednimi ślizgaczami oraz jedną pod nalepką. Na pierwszy rzut oka montaż elementów wewnątrz myszki wydaje się bez zarzutu, jednak gdy przyjrzymy się bliżej jest kilka mniej lub bardziej znaczących elementów, które u wielu innych producentów nie przeszłyby testów jakości. Po pierwsze łączenia obudowy z PCB, w które wkręcamy śrubki, pękają (poniżej, drugi obrazek od lewej), powoduje to że śrubki nie da się dokręcić. Po drugie osłonka świecącej diody (LED) wygląda jakby ledwo się trzymała (również obrazek nr 2 poniżej). Po trzecie plastikowe łączenia kabli (obrazek nr 3 od lewej) są bardzo kruche. Wystarczyło wypiąć kabelek, aby jego fragment się praktycznie sam rozleciał."

Wymowny jest zwlaszcza fragment, ze u innych producentow elementy "nie przeszlyby testów jakości".

I dalej: 

"Pod głównymi przyciskami użyto przełączników Omron, boczne to Kailh'y, natomiast scroll jest niewiadomego pochodzenia - być może stąd tak często ulega awarii."

Dlatego osobiscie nie lubie i nie polecam Razera, za pieniadze jakie wyceniaja swoje produkty oczekuje wysokiej jakosci wykonania a u nich tego nie ma. 

Edytowane przez broodeeck
  • Popieram 1

Wątpię, żeby był to jakiś wielki problem dla zwykłego użytkownika (chociaż nie zaprzeczam, że zbyt mi się to nie podoba). Jednak zalety tej mychy pozwalają w moich oczach ją z czystym sumieniem polecić.

Dlatego osobiscie nie lubie i nie polecam Razera

Osobiście uważam za głupotę ocenianie produktu przez pryzmat firmy. Już nie jeden raz o tym pisałem.

Wątpię, żeby był to jakiś wielki problem dla zwykłego użytkownika (chociaż nie zaprzeczam, że zbyt mi się to nie podoba). Jednak zalety tej mychy pozwalają w moich oczach ją z czystym sumieniem polecić.

Osobiście uważam za głupotę ocenianie produktu przez pryzmat firmy. Już nie jeden raz o tym pisałem.

A ja uwazam za glupote polecanie produtku, ktory wyraznie nie jest wart swojej ceny.  Bedziesz obrazal dalej czy uzyjesz racjonalnych argumentow? Poza tym oceniam firme na podstawie jej produktow a nie produktu na podstawie firmy ale najwyrazniej zrozumienie tego jest dla Ciebie za trudne.

Bedziesz obrazal dalej czy uzyjesz racjonalnych argumentow? Poza tym oceniam firme na podstawie jej produktow a nie produktu na podstawie firmy ale najwyrazniej zrozumienie tego jest dla Ciebie za trudne.

Gdzie tu widzisz jakąś obelgę? Chyba co najwyżej w twoim poście.

Nie piszę nigdzie, że DA to ideał. Piszę o tym, że jeśli komuś odpowiada jej kształt, to może ją spokojnie brać.

Równie dobrze można powiedzieć, że Zowie nie jest warta swojej ceny, bo pod głównymi przyciskami mają Huano zamiast Omronów, a to, zapewniam Cię, będzie bardziej odczuwalne dla przeciętnego użytkownika niż np. kruche łączenia obudowy z PCB.

Czyli co do 250 zł nie ma myszki godnej polecenia? :D

Pod twoje wymagania są jeszcze Zowie FK1 lub profilowany EC1-A. Mychy praktycznie idealne, jeśli nie przeszkadzają Ci twarde przyciski.

Zowie nieoplacalne bo maja Huano zamiast Omronow? Skad Ty wycigasz takie wnioski? Chcesz mi powiedziec ze Huano sa bardziej awaryjne? Zle wykonane? Wymagaja wiekszego nacisku i dla gracza przyzwyczajonego do Omronow moze byc problem na poczatku z przestawieniem sie na Huano ale nie ma to nic wspolnego z jakoscia wykonania.  U Razera natomiast tak.  Na sile szukasz jakis beznadziejnych argumentow. Jezeli nie widzisz obelgi w swoim poscie a widzisz ja u mnie, to sorry nie chce mi sie z Toba dyskutowac, bo nie jestes odpowiednim partnerem do rozmowy ze mna. 

A wszystko sprowadza się do stwierdzenia że nie ma myszy idealnej. A tak poważnie to może przydało by się dodać jeszcze jeden podpunkt do "Wzoru" jakie jest doświadczenie szukającego myszy, by później nie było stwierdzeń że Zowie jest do kitu, bo z założenia jest dedykowana dla zaawansowanych odbiorców..

Test-Gear.pl  znam niemal na pamiec, nie musisz mi podawac linkow. Gdzie niby z tego artykulu wynika, ze Huano nie maja dobrej opinii? Napisali tylko ze za najlepsze uwaza sie Omron i tylko na nich sie skupili.  Skad zatem taki wniosek?  Zajrzales kiedys na jakikolwie portal zagraniczny czy opierasz sie tylko na test-gear?

Gdzie konkretnie? Przyklady? Bo to, ze sa mniej popularne od omronow to oczywiste, poprzyj jednak jakis dowod na to ze sa bardziej awaryjne lub slabszej jakosci bo o tym byl caly kontekst rozmowy o myszce Razer D. Chroma - jakosc produktu a nie ktore sa bardziej popularne/chetniej uzywane. Podales lipny argument switchy a nijak ma to sie do kontekstu rozmowy.

Nie zrozumiałeś do końca, o co mi chodzi. Mam na myśli fakt, że dla zdecydowanej większości użytkowników, którzy mychy nigdy nie rozkręcą, rodzaj przełączników jest ważniejszą kwestią niż jakość elementów w środku (i tu nie zaprzeczam, że w DA jest to zrobione kiepsko). Jeśli komuś pasuje kształt DA, lubi miękkie przyciski i chce praktycznie doskonały sensor to DA będzie dobrym wyborem. Przyznam, że argument z Zowie nie do końca trafiony, mój błąd. ;)

PS Najtrwalsze Huano Blue - 8 M kliknięć, Omrony w DA - 10 M kliknięć. Szkoda tylko, że te dane są dosyć mało warte.

Edytowane przez Tycha

No wlasnie w tym rzecz. Te dane nijak sie maja do rzeczywistosci. Dobra nie ma sie o co spierac bo nie taki jest tez moj cel. Swoja droga, nie ma idealnej myszy, w kazdej znajdzie sie wieksze lub mniejsze mankamenty. U Zowie to jest na ten przyklad scroll (zreszta w Razer D. Chroma scroll tez nie jest mocna strona). Wkurza mnie tylko fakt, ze kaza sobie placic kupe kasy za produkty a oszczedzaja na jakosci mechanizmu produktu. Myszki za 200+ zl powinny juz miec solidne wykonanie no ale z drugiej strony, nieawaryjnosc produktow firmom jest nie na reke bo gracze rzadko by zmieniali sprzet.

P.S. Na tym ja koncze polemike. Mam nadzieje, ze urazy nie zywisz za nieco podniosly ton moich wypowiedzi. ;)

Panowie nie sprzeczajcie sie już. Ja powiem tylko tyle od siebie ze z tym myszek które wymienił autor to LOGITECH. A wg. mnie A4Tech Bloody v7  troche kasy zaoszczedzisz na podkładke xD

+ Holeless Sensor (wygadne czyszczenie)
+ Super Software z ustawieniami dla graczy GUN, Makro, Sniper Mode itp itp
+ 1000mhz (1ms) czas reakcji poruszania
+ 3200 dpi
+ sciereczka w zestawie
+ opleciony kabel
+ gamingowy styl
+ 1ms reakcji na naciśnięcie klawisza
+ cena