Skocz do zawartości

Grafika [1000zł] modernizacja zestawu

Idź do rozwiązania Problem ogarnięty przez bossk,

Recommended Posts

Cześć, zabieram się za modernizację mojego komputera, który kupiłem w 2011. Jeśli chodzi o specyfikację:

Płyta główna: Asus m5a97

Procesor: AMD Phenom II Quad Core X4 955 AM3 BOX

Grafika: Gigabyte GeForce GTX460 1GB DDR5/256bit DVI/HDMI PCI-Express

Zasilacz: Corsair CMPSU-500CXEU 500W

Pamięć: 12GB

Dysk: 500GB

Monitor: BenQ 21.5" G2220HD

Komputer ma zastosowanie ogólne, służy mi zarówno do przeglądania internetu, pisania, programowania, ale chyba najbardziej wymagające są gry. Zależałoby mi na obsłudze aktualnych tytułów, na wysokich, jeśli nie na najwyższych ustawieniach. I fajnie, gdyby gry które wyjdą za rok czy dwa, dalej działały bez problemu na wysokich ustawieniach.

Do tego, co istotne, karta powinna być cicha.

Mój budżet to 1000zł, w razie naprawdę świetnej oferty może pójść trochę w górę, ale fajnie, jakby udało się kupić kartę taniej. Interesują mnie tylko nowe karty, nie używane.

Przeglądając tematy na forum, wybrałem wstępnie Radeon R9 280x, a dokładniej mówiąc tą kartę - http://www.skapiec.pl/site/cat/14/comp/9796176#from24385

Myślicie że to dobry wybór, czy jednak lepiej wziąć coś innego?

Wiem, wiem, procesor też będę wymieniał, tylko wolałbym robić to część po części (mniejsze obciążenie finansowe). Wydaje mi się, że zmiana grafiki pozwoli odczuć największą różnicę, więc od tego chcę zacząć ;) Później procesor, płyta główna (warto wymienić na lepszą, czy ta powinna być na razie ok?) i dysk.

Znalazłem jeszcze inną kartę - http://www.morele.net/karta-graficzna-gigabyte-radeon-r9-280x-3072mb-ddr5-384bit-gv-r928xoc-3gd-599376/

Która z tych dwóch będzie lepsza, czy jeszcze jakąś inną wybrać?

Przyznam że ta druga mi się bardziej podoba niż od Sapphire, ale trochę się boję że będzie głośna.

jedni producecni Ger wspierają AMD bardziej Inni NV wiec czasami w porównywalnych kartach będziesz miał inne wyniki zależności od gry Jeśli chodzi o kasę polecam bardziej Tobie GTX 960 może wes od asusa jeśli tym bardziej Karta ma być na parę lat

w porównaniu do poboru prądu na max obrotach 960 do R280x trochę zaoszczędzisz na rachunku na prądzie :)

ja posiadam jej poprzednika gtx 760 od asusa i na gry nie narzekam bardzo przyjemnie i bez zacięcie mi sie gra a jak potrzebujesz  troche wiecej fps to sobie detale obniżasz 

Tu masz dobrą i sprawdzona konstrukcję:

http://www.morele.net/karta-graficzna-msi-radeon-r9-280x-gaming-3gb-ddr5-pci-e-384bit-dvi-hdmi-2mdp-box-r9-280x-gaming-3g-599404/

Dodatkowym atutem jest 3 lata gwarancji. Tyle ma też Gigabyte. Reszta producentów daje 2 lata z tego co pamiętam.

jedni producecni Ger wspierają AMD bardziej Inni NV

Ostatnio większość współpracuje z NV.

Wybieranie GTx 960 to jak strzelanie sobie w głowę i kolano jednocześnie Jest to karta słaba żle wyceniona i nieprzyszłościowa parametrami ma się nijak do R280x  Porównaj sobie chociaż podstawowe parametry                                                                                 960 - 280X

szyna 128- 256

ram    2GB- 3GB

żadne nowe super technologie nie nadrobią tej różnicy Gry zaczynają już dawno wykorzystywać więcej niż 2GB ramu i nie mówię tu o jakiś super wypasionych efektach cząsteczkowych

Prawdą jest że na 960 uruchomisz każdą grę i to w najwyższych detalach ale co będzie za pół roku

z tymi GTX 960 to chyba żartujecie - karta totalnie nieopłacalna. Jeżeli będzie zmiana platformy to 280X jezeli nie - r9 270

edit: kup używkę R9 280X z gwarancją na allegro

Edytowane przez bossk

I widziecie teraz co znaczy dobra reklama i marketing i reklama gdzie spojrzę wszyscy zachwalają 960 jako kartę do wszystkiego i do gier na ultra nie jest to karta zla ale za droga o minimum 200 250 zł i nie jest przyszłościowa co oznacza że za rok nie będzie już wydajna na nowe tytuły

ja polecam tylko 960gtx z względu na pobór mocy wole grać na czasami na wysokich zamiast ultra a aby mniej mi prądu spalił to to na latach się tez rozkłada ale jesli chodzi o wydajności FPS to macie racje R 280x jest lepsza od 960gtx   

jesli nie zależy CI na tych paru fps to możesz zaoszczędzić jak chcesz mieć jak największą wydajność to bież  

R 280x

Edytowane przez hajper777

@up co Ty za głupoty opowiadasz? Jak tak bardzo patrzysz na pobór prądu to kup sobie 750 Ti, bierze pół tego co GTX 960 a jest 20-25% słabsza. W rzeczywistym użytkowaniu nie zobaczysz pewnie różnicy na rachunku.

Policz sobie jakieś 60 gr za kWh, pobór prądu GTX 960 jakieś 170W, R9 280X niech będzie 230W, policz ile grasz (nie, siedzisz w necie, tylko grasz w gry) i zobacz te straszne ilości kasy które innym przeciekają przez palce.

GTX 960 za 1000 zł jest kiepskim pomysłem niezależnie od kryteriów jakie przyjmiesz

Niespodziewałem się, że rozpęta się tutaj taka dyskusja ;)

Dziękuję wszystkim za opinie, zdecydowałem się ostatecznie na http://www.x-kom.pl/p/160596-karta-graficzna-pci-e-gigabyte-radeon-r9-280x-3072mb-384bit-windforce-3x-oc.html

Pewnie według Was nie jest to najlepszy z możliwych wyborów, ale zdecydowałem się na to, z powodu polecanego przez Was 280x, a także dobrych skojarzeń co do Gigabyte - z MSI miałem nieprzyjemne przejścia, Sapphire nie znam za dobrze.

Teoretycznie jestem zadowolony z zakupu.

Teoretycznie, ponieważ okazuje się, że coś nie działa. Komputer startuje, ale ekran jest czarny, monitor nie widzi sygnału. Dioda na płycie głównej miga kilka razy (teoretycznie oznacza to że testy pamięci przeszły ok), ale komputer nie wydaje tego 'bip' na początku, który podobno oznacza, że początkowe testy przeszły bez problemu.

Podłączałem kartę kilka razy, wyjmowałem bateryjkę, kartę podłączyłem na 8 i 6 pinów. Wiatraczki na karcie grafiki chodzą.

Nie chcę zakładać na razie nowego tematu, więc może będziecie mogli mi tu pomóc?

Powinienem zakładać, że karta graficzna jest uszkodzona czy może coś innego?

Zastanawiałem się, czy zasilacz nie jest za słaby, żeby to uciągnąć, albo czy płyta główna (asus m5a97, wersja pierwsza, nie evo czy r2.0) lub procesor nie mogą sobie poradzić z grafiką.

Zrobię dzisiaj wieczorem aktualizację biosu, może pomoże.

Jeśli chodzi o podłączenie, to raczej jest dobrze zrobione - wszystko było proste, tylko się zastanawiałem nad tym jak podłączyć zasilanie. Na karcie są wejścia na 8 i 6 pinów. Do 6 podłączyłem kabel z 6 wejściami, do tego z 8 podłączyłem kabel z 6+2 (te dwa są jakby dodatkowo). Próbowałem też z przejściówką z molexów do 8 pinów, ale efekt był ten sam.

Tak właśnie podłączam.

Od monitora idzie kabel z vga, dalej przejściówka na DVI i ona jest włożona w kartę. Tylko to raczej nie jest najważniejszy problem, bo wydaje mi się, że komputer nie może przejść testów na początku, nie ma tego 'bip', które zawsze było.

Spróbuję dzisiaj podłączyć komputer do telewizora przy pomody HDMI.

Aktualizacja biosu pomogła, jak na razie wszystko wygląda w porządku, dzisiaj przetestuję kartę pod większym obciążeniem.

Dziękuję wszystkim za pomoc :)