dvdk15 0 Napisano 18 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2015 Witam serdecznie, Ostatnio wiele dzieje się na scenie urządzeń mobilnych, a raczej dwóch najpopularniejszych systemów do tych maszyn. Cyanogenmod oficjalnie wspierany przez Microsoft, coraz więcej aplikacji od Microsoftu w sklepie Google Play to tylko niektóre z nich. Co sądzicie? Jaki będzie następny ruch? Czy firma z Redmond przejmie niedługo platformę, która dopiero teraz stała się tak naprawdę używalna (Android 5)? Zastanawiałem się nad nowym telefonem ze stajni Lumia(640 LTE DS - ale brak w Polsce, jest dostępna tylko we Francji) bo raczej interesuje mnie średnia półka której tak naprawdę u nich nie ma, ewentualnie jeszcze 930(Top ale jakaś po taniości Olx/allegro do około 1.1k), lecz teraz tak szczerze to nie wiem co sądzić już o tym. Microsoft wyczuł dużo kasy w tej platformie wydając na nią bezpłatne aplikacje albo dąży do tego by Windows10 odpalał aplikacje .apk, ewentualnie sam nie wierzy w swoją platformę. Dlaczego myślę troszkę bardziej przyszłościowo? Chciałbym zacząć pisać aplikacje pod tą platformę i mieć platformę do testów w sklepie Play jest już cała masa świetnych aplikacji inżynierskich, map, dosłownie wszystkiego a w MS Store nadal tego wszystkiego brakuje. Co myślicie? Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Link to post Share on other sites
dvdk15 0 Napisano 29 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2015 Nie wiem czy ktoś oglądał dzisiejsze prezentacje Microsoftu, po części wiele pytań znalazło swoje odpowiedzi. Cytuj Link to post Share on other sites
Ravir 631 Napisano 30 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2015 Pamiętaj, że pisząc aplikacje pod Windows 10 Phone Będziesz pisał je dla Pecetowego Windows'a programowanie w Windows Phone jest moim zdaniem bardziej przyszłościowe - piszemy w zasadzie C - ( C, C++, C#) - bez problemu napiszesz programy na inne platformy. Poczytaj o Visual Studio. W androidzie piszemy w Javie - to też popularny - język - ale taki C daje znacznie większe opcje. Cytuj Link to post Share on other sites
Blest 171 Napisano 30 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2015 Zobacz to https://wpworld.pl/43016/aplikacje-z-androida-i-ios-beda-mogly-w-prosty-sposob-trafic-na-windows-10/ Zainteresuje Cię ogólnie Windows 10 będzie baaardzo przyjazny dla developerów. Cytuj Link to post Share on other sites
pietrrokov 122 Napisano 30 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2015 Na razie rynek jest zdominowany przez ansroida, ale ja już za czasów HTC Desire HD7 pisałem na innym forum, że Windows to przyszłość, bo ma ogromne zaplecze finansowe, więc nie martwcie się - jeszcze będzie liderem. Cytuj Link to post Share on other sites
davv1882 86 Napisano 30 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2015 Moze i windows ma zaplecze finansowe, ale chyba bedzie dominowac to co jest latwiej dostepne i tansze.. Cytuj Link to post Share on other sites
Ravir 631 Napisano 30 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2015 Pietrrokov - zdominowany jest przez Windows - ten PeCetowy, a nie Androida :) Większość aplikacji pod Windows czy Linux'a jest pisana w C lub pochodnych. Jak znamy C to możemy bardzo szybko z programowania pod Windows przesiąść się na sterowniki przemysłowe - takie Ardiuno też "śmiga" w języku C Cytuj Link to post Share on other sites
Rica1 367 Napisano 30 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2015 (edytowane) Arduino śmiga na c++, a nie na c. Edytowane 30 Kwietnia 2015 przez Rica1 Cytuj Link to post Share on other sites
ArioX 518 Napisano 30 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2015 Moze i windows ma zaplecze finansowe, ale chyba bedzie dominowac to co jest latwiej dostepne i tansze.. serio? Jakie auto kupisz jak masz pieniądze? Tanie i łatwo dostępne czy droższe i niezawodne?(Swoją drogą Windows nie jest drogi) Cytuj Link to post Share on other sites
davv1882 86 Napisano 30 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2015 (edytowane) Chodzi mi przede wszystkim o to, że androida można modyfikować w łatwy sposób. Jest tyle tworzonych romow, aplikacji, ze jest i będzie przebicie. Ma to swoje plusy i minusy, ale po prostu skoro jest możliwość to jest to wykorzystywane, bo okazuje się, ze w średnio grającym smartphonie można naprawdę nieźle poprawić jakość dźwięku (jak na telefon), mozna dodać funkcje, które ma konkurencja. Edytowane 30 Kwietnia 2015 przez davv1882 1 Cytuj Link to post Share on other sites
wirher 112 Napisano 30 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2015 Pamiętaj, że pisząc aplikacje pod Windows 10 Phone Będziesz pisał je dla Pecetowego Windows'a programowanie w Windows Phone jest moim zdaniem bardziej przyszłościowe - piszemy w zasadzie C - ( C, C++, C#) - bez problemu napiszesz programy na inne platformy. Poczytaj o Visual Studio. W androidzie piszemy w Javie - to też popularny - język - ale taki C daje znacznie większe opcje. W Androidzie mamy przecież NDK, więc jak najbardziej można pisać aplikacje w C++. Dzięki Xamarinowi można tak samo bez problemu pisać w C#. Arduino śmiga na c++, a nie na c. Arduino śmiga na czymkolwiek, co jesteś w stanie skompilować do języka maszynowego jego procesora. Dlatego możesz pisać zarówno w C jak i C++. Czemu nie znając się na jakimś temacie go ruszacie? Cytuj Link to post Share on other sites
Rica1 367 Napisano 30 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2015 Hmm w sumie jak doczytałem to Arduino obsługuje sporo języków... Wygląda na to, że na studiach trochę mnie oszukali Cytuj Link to post Share on other sites
wirher 112 Napisano 30 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2015 (edytowane) Hmm w sumie jak doczytałem to Arduino obsługuje sporo języków... Wygląda na to, że na studiach trochę mnie oszukali Studia informatyczne(czy podobne) to taki technologiczny dział "na luzie". Edytowane 30 Kwietnia 2015 przez wirher 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Ravir 631 Napisano 30 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2015 (edytowane) Dlatego właśnie twierdzę, że nauka "któregoś" C jest najlepsza - polecam C# - jest to bardzo uniwersalny język. Zwlaszcza, jak chcemy pisać aplikacje mobilne czy pod Windows. Do tego po za C Sharp wystarczy poznać platformę .NET i mamy pewne zatrudnienie non stop się pojawiają dobre oferty pracy. No i taki zestaw pozwala na bardzo dużo. Sam żałuję, że nie za bardzo znam C# - obecnie się go uczę, znam Assembler x86 i jezyk programowania baz danych Clarion - a w nich niestety aplikacji mobilnych i "wbowych" się nie napisze Z drugiej strony jak sobie pomyślę : napisać system mobilny w assemblerze - był by mały ale wariat - predkość by miał kosmiczną. Edytowane 30 Kwietnia 2015 przez Ravir Cytuj Link to post Share on other sites
wirher 112 Napisano 30 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2015 Dlatego właśnie twierdzę, że nauka "któregoś" C jest najlepsza - polecam C# - jest to bardzo uniwersalny język. Zwlaszcza, jak chcemy pisać aplikacje mobilne czy pod Windows. Do tego po za C Sharp wystarczy poznać platformę .NET i mamy pewne zatrudnienie non stop się pojawiają dobre oferty pracy. No i taki zestaw pozwala na bardzo dużo. Sam żałuję, że nie za bardzo znam C# - obecnie się go uczę, znam Assembler x86 i jezyk programowania baz danych Clarion - a w nich niestety aplikacji mobilnych i "wbowych" się nie napisze Z drugiej strony jak sobie pomyślę : napisać system mobilny w assemblerze - był by mały ale wariat - predkość by miał kosmiczną. Jeśli chcesz szybkości, to pisz w C albo C++, a nie C#. Każda maszyna wirtualna daje narzut i nie ważne jakie tricki zamierzasz stosować nie dogonisz języków kompilowalnych do assemblera. Sam kiedyś byłem ogromnym zwolennikiem Javy (jak pewnie wiesz język konceptualnie mocno zbliżony do C#) i chciałem pisać w tym wszystko. Ogromnie byłem zdziwiony, gdy stosunkowo proste zadania wykonywane przez aplikację napisaną w C++ były wykonane zanim taka sama aplikacja w Javie zdążyła wystartować. Co do pisania systemu mobilnego w assemblerze, to nie byłbym taki pewien. W wielu wypadkach system pisany w C czy C++ byłby szybszy, bo dobry kompilator obsługiwałby specjalne instrukcje procesora na jaki byłby system kompilowany. W assemblerze mógłbyś co najwyżej pisać bardzo ogólną wersję z instrukcjami gwarantowanymi przez specyfikację x86, albo napisać kilkadziesiąt różnych wersji takowego systemu. Cytuj Link to post Share on other sites
Ravir 631 Napisano 1 Maja 2015 Udostępnij Napisano 1 Maja 2015 Do aplikacji mobilnych nie unikniemy maszyn wirtualnych - C# jest przynajmniej szybki. Widać to po WP - i Javie w Androidzie C nie bedzie szybsze od Assemblera - trochę się na tym znam bo programowalem w Asemblerze sterowniki przemywlowe SAIA. I to w czasach gdy 128 kB na program i 64 kB RAM'u było luksusem. Nie dawno dostałem zlecenie - trzeba było zmienić sterowniki na nowe - taki sam program w C zajmował wiecej miejsca i był wolniejszy. Szybkośc nie miała tu znaczenia - ja "dostarczyłem" parametry i tlumaczyłem kod w asemblerze a ktoś go "dostosował" do nowych sterowników - a ż pewnych wzgledów trzeba bylo zachować kompatybilnośc danych. Niestety programowanie w asemblerze jest czasochłonne i trudne - więc nie ma szans na tak duzy projekt jak system operacyjny telefonu Z drugiej strony jak by ktuczowe cześci jądra przepisać ? to kto wie :) Cytuj Link to post Share on other sites
dvdk15 0 Napisano 6 Maja 2015 Autor Udostępnij Napisano 6 Maja 2015 Nie sądziłem, że ktoś w ogóle się odezwie Czekałem przez jakiś chyba tydzień i nikt się nie odezwał a tutaj takie zaskoczenie akuratnie jak jestem na majówce. Odezwę się jeszcze jak tylko przeczytam w wolnym czasie Wasze odpowiedzi Wydaje mi się, że na chwilę obecną bardziej przyszłościowe i bezpieczne jest pisanie aplikacji na platformę Android, Windows10 na telefony może pojawić się i nie wiadomo. Telefony z windowsem są raczej tanie, więc o platformę będzie łatwiej niż relatywnie dobrą z androidem. Dlaczego tak uważam? Microsoft na konferencji podał, że można przerobić aplikację bardzo szybko na ich platformę, można też zrobić stronę i ją przerobić na apkę.. jest to dosyć szybkie rozwiązanie i daje nam możliwość pisania pod 2 platformy praktycznie jednocześnie. Zastanawiam się jednak od czego zacząć programowanie na Androidzie, większość książek jest dosyć.. stara. I brak mi też telefonu, myślę nad Galaxy Alpha/S5/z3. Mój budżet jest ograniczony, razem z zestawem startowym Arduino Mega ADK mam na to 1500 złotych. Cytuj Link to post Share on other sites
Rica1 367 Napisano 7 Maja 2015 Udostępnij Napisano 7 Maja 2015 Kiedyś natknąłem się na coś takiego. Może Ci się przyda. https://www.coursera.org/course/androidpart1 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts