Skocz do zawartości

Dell P2214H vs Iiyama Prolite X2483HSU-B1

Recommended Posts

Siema

Przymierzam się do zakupu monitora do 700zł. Po przekopaniu się przez wiele tematów na placu boju zostały dwa monitory podane w tytule. 
Na żywo widziałem tego Della, obraz całkiem mi się podobał, chociaż puszczali akurat dość słabej jakości grę. Nie widziałem natomiast niczego na matrycy AMVA+, ani podobnej. Główne zastsowania monitora i moje oczekiwania:
- ładne, żywe kolory
- wysoki kontrast 
- znośna czerń (nie jestem mega wybredny, tylko żeby nie był to szary)
- żeby nie męczył szczególnie oczu
​- w miarę równe podświetlenie, bez wyraźnie jaśniejszych fragmentów.

Monitor do gier, internetu, multimediów. Nie często gram w bardzo dynamiczne gry (a jeśli już to typowo dla zabawy), także "szybkość" nie jest dla mnie najważniejszym parametrem. Choć z pewnością chętnie nie uświadczył bym wyraźnego smużenia. 
Byłbym bardzo wdzięczny za opinie osób, które takie lub podobne monitory na żywo widziały i mogę mi coś na ten temat powiedzieć. Z góry dziękuję za pomoc i opinie! :)

P.S. Wiem, że monitory różnią się wielkością, nie jest to dla mnie akurat ważny parametr, w tym momencie używam 20,3", mocno leciwego NEC-a AccuSync LCD203WM

edit:

Nikt się nie wypowie/nie pomoże? Jeżeli ktoś widział oba te monitory na żywo to naprawdę byłym bardzo wdzięczny za informację, jak bardzo rożni się w nich nasycenie kolorów itp. 
Bo właśnie to mnie martwi w tej Iiyamie. 

Edytowane przez Maganus

ładne, żywe kolory

Czyli przekłamane ?

wysoki kontrast 

Po co ?

w miarę równe podświetlenie, bez wyraźnie jaśniejszych fragmentów.

Nie za 700zł, możesz śmiało liczyć na 15-20% różnicy w równomierności podświetlenia.  

Czyli przekłamane ?

W ustawieniach zawszę mogę zmniejszyć nasycenie i zmniejszyć ich "przekłamanie". Natomiast trudno jest zwiększyć "żywość" kolorów na monitorze, który z zasady ma te kolory "nie przekłamane", gdybym np. takie preferował :)

Po co ?

Ponieważ podoba mi się, gdy widzę na ekranie duże różnice tonalne; szczegóły itp. . Widziałem na żywo ekrany z niskim kontrastem i wysokim - i najzwyczajniej w świecie - preferuję kontrast wysoki.

Nie za 700zł, możesz śmiało liczyć na 15-20% różnicy w równomierności podświetlenia.  

Ok, przyjmuję do wiadomości. Budżet to maksymalnie 900 zł, a z tego co widziałem, prawdziwa jakość zaczyna się koło 1300 zł, także najwidoczniej nic na to nie poradzę. Ale pytanie brzmi - czy występuje duża różnica w tej materii między tymi dwoma monitorami?

I ponowię moje podstawowe pytanie - czy dużo różni się nasycenie i głębia kolorów między tymi dwoma monitorami? Jest to jedyny nie znany mi parametr w tym momencie.

Edytowane przez Maganus

z tego co widziałem, prawdziwa jakość zaczyna się koło 1300 zł,

bardziej 2300

I ponowię moje podstawowe pytanie - czy dużo różni się nasycenie i głębia kolorów między tymi dwoma monitorami? Jest to jedyny nie znany mi parametr w tym momencie.

trochę mylisz pojęcia, cyfrowe nasycenie możesz sobie podbić z poziomu sterownika nie będzie to miało wplywu na głębię, poczytaj poradnik tam jest to pokrótce wyjaśnione

Druga sprawa to wszystkie te monitory pracują w przestrzeni zbliżonej do sRGB czyli teoretycznie ich odwzorowanie kolorów powinno być identycznie, producenci jednak maskując pozostałe mankamenty lubią te kolory cyfrowo podbijać. 

Ponieważ podoba mi się, gdy widzę na ekranie duże różnice tonalne; szczegóły itp. . Widziałem na żywo ekrany z niskim kontrastem i wysokim - i najzwyczajniej w świecie - preferuję kontrast wysoki.

Przeważnie kontrast w monitorach jest w granicach 1000:1 i taki zupełnie wystarcza.

Ok, przyjmuję do wiadomości. Budżet to maksymalnie 900 zł, a z tego co widziałem, prawdziwa jakość zaczyna się koło 1300 zł, także najwidoczniej nic na to nie poradzę. Ale pytanie brzmi - czy występuje duża różnica w tej materii między tymi dwoma monitorami? I ponowię moje podstawowe pytanie - czy dużo różni się nasycenie i głębia kolorów między tymi dwoma monitorami? Jest to jedyny nie znany mi parametr w tym momencie.

Wyżej napisałem, nie znajdziesz monitora z równym podświetleniem poniżej 2000zł, nawet EV2455 ma 10% odchyłki. Tylko monitory graficzne nie mają tego problemu, domowy użytkownik po prostu tego nie potrzebuje.
Zobacz sobie Della U2414H - do 1000zł to jeden z najlepszych monitorów. 

trochę mylisz pojęcia, cyfrowe nasycenie możesz sobie podbić z poziomu sterownika nie będzie to miało wplywu na głębię, poczytaj poradnik tam jest to pokrótce wyjaśnione

oraz:

Wyżej napisałem, nie znajdziesz monitora z równym podświetleniem poniżej 2000zł, nawet EV2455 ma 10% odchyłki. Tylko monitory graficzne nie mają tego problemu, domowy użytkownik po prostu tego nie potrzebuje.

Zobacz sobie Della U2414H - do 1000zł to jeden z najlepszych monitorów. 

- Czyli (po krótkiej, dodatkowej edukacji) rozumiem, że te monitory (z nazwy tematu) różnią się w praktyce odwzorowaniem czerni (+ dla Iiyamy), kontrastem (+ dla Iiyamy), responsywnością (+ dla Della) i złączami (+ dla Della za DP)?

Bo podświetlenie w tym segmencie i tak nie zachwyca, a kolory w zasadzie zależą od ustawień. 

Jeżeli to co napisałem jest prawdą i nie wyciągnąłem błędnych wniosków to wybór dla mnie jest dość prosty - często korzystam z komputera w ciemności, raczej nie gram pół-profesjonalnie w FPS-y czy inne gry wymagające zerowego laga. Z tego wniosek, że Iiyama bardziej pasuje do moich potrzeb. Dodatkowo, to jednak 24" a nie 21,5". Dobrze rozumiem?

Że tak się w takim razie zapytam -  w czym jest lepszy? Broń Boże nie atakuje Cię, po prostu naprawdę nie jestem specjalistą w tej kwestii, chcę jedynie dobry monitor do codziennego użytku. 
W ogóle jetem Wam bardzo wdzięczny za odpowiedzi i dyskusję :)