baka1408 0 Napisano 17 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2015 Witam, Mam obecnie 760GTX od Gigabyte i potrzebuje drugiej karty graficznej podobnej klasy do obecnie posiadana do drugiego zestawu. W związku z tym najbardziej sensowne wydaje mi się zakupienie czegoś wyższego modelowo do obecnego zestawu i włożenie aktualnej 760 do drugiego zestawu. Rodzi się więc pytanie, czy opłaca się w tej chwili coś kupować (w granicach powiedzmy do 1500zł,1700zł), czy lepiej poczekać na premierę nowej serii Radeonów. Druga część pytania/problemu to kwestia, czy przy procesorze FX-8320 bez wielkiego OC karta pokroju 970/ R9 290 będzie w stanie wyciągnąć maksimum i nie będzie ograniczana przez CPU. Jeżeli wzrost wydajności takiego zestawu będzie znikomy, to prosiłbym również o porady jaką kartę o wydajności zbliżonej lub nieznaczenie niższej do 760 opłaca się obecnie kupić (myślę że sporo poniżej 1000zł). Dziękuje za zainteresowanie tematem i pozdrawiam. Cytuj Link to post Share on other sites
toddlockwood 71 Napisano 17 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2015 Druga część pytania/problemu to kwestia, czy przy procesorze FX-8320 bez wielkiego OC karta pokroju 970/ R9 290 będzie w stanie wyciągnąć maksimum i nie będzie ograniczana przez CPU. Przy tym procku będzie okej ale skłaniałbym się do 970 ze względu na to że ma mniejszy narzut na procesor. Jeżeli wzrost wydajności takiego zestawu będzie znikomy, to prosiłbym również o porady jaką kartę o wydajności zbliżonej lub nieznaczenie niższej do 760 opłaca się obecnie kupić (myślę że sporo poniżej 1000zł). Wzrost wydajności wydajności będzie bardzo duży.Myślę że opłaca się zakup 970, podaj tylko jaki masz zasilacz by sie nie okazało że to jakiś noname i karta się spali 1 Cytuj Link to post Share on other sites
baka1408 0 Napisano 17 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2015 Zasilacz to ModXStream Pro 500W od OCZ. Moc chyba powinna wystarczyć? Cytuj Link to post Share on other sites
althais 25 Napisano 17 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2015 Zasilacz bedzie ok. Cytuj Link to post Share on other sites
SoundsGreat 1647 Napisano 17 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2015 Odpowiem Ci na swoim przykładzie. Mam procesor podobny wydajnością do Twojego, bo i7-860 wykręcony na 3,85 GHz. Posiadałem kartę zbliżoną do Twojej bo GTXa 670 i właśnie zmieniłem na GTXa 970. Nie jest to może najlepszy okres na zakup GPU, niemniej skok wydajnościowy jest odczuwalny. Na pierwszy ogień poszedł u mnie 3Dmark 11, w któym 970 osiągnał wynik GPU o 70% wyższy od 670'tki (17k vs 10 k), później GTA V, które na Very High miało około 40-45 klatek plus zwiechy z powodu 2 GB pamięci, doczytywania tekstur non stop, natomiast 970'tka trzyma 60 klatek bez problemów. Grałem też do tej pory w Black Flag i tu skok wydajności jest mniejszy, ale nie sugerowałbym się grą Ubisoftu Jeśli masz pieniądze bierz. Za 760'tkę zgarniesz pewnie z 700zł na allegro więc dołożysz góra tysiaka do interesu. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
baka1408 0 Napisano 17 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2015 Jeśli masz pieniądze bierz. Za 760'tkę zgarniesz pewnie z 700zł na allegro więc dołożysz góra tysiaka do interesu. Tak jak pisałem na wstępie, potrzebuje tej 760 do drugiego zestawu, więc sprzedaż odpada, ale cieszy mnie, że procesor da radę przy tym ustawieniu. Zastanawiam się tylko, czy nie lepiej poczekać na coś nowego? Czekałem tak na 760 i trudno powiedzieć czy się opłaciło, bo wydajnością dramatycznie nie dystansowała 660Ti. Natomiast nie śpieszy mi się specjalnie, więc jeśli na horyzoncie było by coś nowszej generacji, co zapowiadało by się lepiej wydajnościowo to mogę poczekać. Cytuj Link to post Share on other sites
toddlockwood 71 Napisano 17 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2015 NA horyzoncie poki co nic niema i nawet nie wiadomo kiedy będzie. Przy obecnej "stagnacji" i niskim wzroscie wydajności z roku na rok to 970 bedzie odczuwalnie mocniejsza i starczy na długo. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
login1969 218 Napisano 17 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2015 Ze Tak jak pisałem na wstępie, potrzebuje tej 760 do drugiego zestawu, więc sprzedaż odpada, ale cieszy mnie, że procesor da radę przy tym ustawieniu. Zastanawiam się tylko, czy nie lepiej poczekać na coś nowego? Czekałem tak na 760 i trudno powiedzieć czy się opłaciło, bo wydajnością dramatycznie nie dystansowała 660Ti. Natomiast nie śpieszy mi się specjalnie, więc jeśli na horyzoncie było by coś nowszej generacji, co zapowiadało by się lepiej wydajnościowo to mogę poczekać. Ze wszystkim tak jest że gdybysmy czekali ciągle bo za kilka miesięcy wyjdzie coś nowego to w końcu życie by się skończyło i nic byśmy nie kupili.To tak na marginesie.Ale zrobisz jak zechcesz.Jeżeli masz czas to poczekaj na nowe Radeony.Zobaczysz co się wtedy stanie z cenami GTX 970 I 980. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
SoundsGreat 1647 Napisano 17 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2015 Przepraszam, nie doczytałem o drugim zestawie. Zmieniłeś 660Ti na 760? Przecież te karty dzieli z 10%... Rok temu miałem dwie 660TI w SLI i ścigałem się na punkty w 3Dmarku z kolegą z forum, który miał dwie 760'tki w SLI. Koniec końców przegrałem, ale to było chyba 200 punktów w wynikach po 19k. Tak małej przesiadki nie idzie odczuć. Natomiast niczego nowego na rynku nie oczekuj. Wyjdą Radeony, pewnie znów z poborem 300W, za sterowniki szybko się nie wezmę bo dopiero dwa miesiące temu zatrudniali inżyniera od sterów i znów nVidia sobie nic z AMD nie zrobi, po za wydaniem 980Ti, ale znacząco nie wpłynie to na ceny 970. Zejdzie może do 1400zł (bo dolar drogi) i tak będziesz czekał i czekał, a jak za rok coś wyjdzie to znów atrakcyjne wyda się czekanie na kolejną generację. Kup kartę w dobrym sklepie, z renomą, tak żeby była pewna gwarancja, a później sprzedaj na allegro. Co roku dołożysz kilka stówek i stale będziesz się cieszyć piękną oprawą graficzną i płynnością. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
baka1408 0 Napisano 17 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2015 Zmieniłeś 660Ti na 760? Nie nie, zastanawiałem się pół roku wcześniej czy brać 660Ti czy poczekać na 760, ale okazało się, że wydajność była prawie identyczna więc można powiedzieć, że nie potrzebnie czekałem Rzecz jasna macie racje, że zawsze można czekać. Wyjdą nowe Radeony, to można czekać na nową serię od Nvidii. I tak w kółko. W związku z powyższym rozglądnę się za jakąś porządną 970 w dobrej cenie. Cytuj Link to post Share on other sites
Rozwiązanie SoundsGreat 1647 Napisano 17 Kwietnia 2015 Rozwiązanie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2015 Gigabyte G1, Asus Strix, MSI Gaming albo EVGA FTW. Postaraj się zmieścić w 1600zł, ale od firmy krzak nie kupuj. Jeszcze się tu na forum ostatnio iChillem jarają, dokładnie iChill X4 Air Boss Super Ultra Madafaka, czy jakoś tak, ale już sama nazwa do mnie nie przemawia, nie mówiąc o marce (choć może to błędne założenie). 1 Cytuj Link to post Share on other sites
althais 25 Napisano 17 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2015 Jarają bo dobra karta za przystępną cenę. Ma to czego nie mają karty w tym przedziale cenowym. Konkretnie jarają się nie Ichill X4 tylko X3. Firma to Inno3d, a model to Ichill X3. X4 stoi koło 2 tysi. Cytuj Link to post Share on other sites
baka1408 0 Napisano 17 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2015 (edytowane) Hmm, jak zwykle ciężki wybór jeżeli chodzi o firmę. Z tego testu chyba najlepiej wypada G1, ale różnice są minimalne. Z tego co czytałem w innych tematach to też generalnie G1 jest najczęściej rekomendowana, problem w tym, że obecna 760 ma 29,5cm i wchodzi na wcisk (koszyk na dyski, którego nie da się zdemontować blokuje), więc odpada G1. Co do tej Ichill to trochę boje się iść w taką firmę. Jakieś sugestie dot. pozostałych 2 (MSI,Asus)? Ceny są praktycznie identyczne, więc kwestia wyboru jest ciężka. Jeśli chodzi piszczenie cewek, to kwestia szczęścia? W moim 760 też czasami się zdarza przy rożnych specyficznych sytuacjach, ale raczej jest ciszej i rzadziej niż na niektórych filmikach z sieci z 970. Chyba skłaniał bym się ku Asusowi, najbardziej lubiana prze zemnie marka i chociaż wyglądem karta nie powala to jest raczej solidną konstrukcją. Niestety ma tylko 2 wentylatory. No i dużo ludzi piszę, że cewki piszczą. Edytowane 17 Kwietnia 2015 przez baka1408 Cytuj Link to post Share on other sites
dam111111 522 Napisano 17 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2015 (edytowane) Akurat gigabyte przy Inno Ichil to wyglada jak biedny niechciany daleki członek rodziny Przekopiesz wszystkie gtxy 970 i nie znajdziesz z takim chłodzeniem Jest duuuże Druga część pytania/problemu to kwestia, czy przy procesorze FX-8320 bez wielkiego OC karta pokroju 970/ R9 290 będzie w stanie wyciągnąć maksimum i nie będzie ograniczana przez CPU. Nie wyciagniesz maksimum nawet na kreconej i5 3570K która w grach jest znacznie szybsza jest to miejscami trudne Edytowane 17 Kwietnia 2015 przez dam111111 Cytuj Link to post Share on other sites
baka1408 0 Napisano 18 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2015 Jest duuuże Problem w tym, że aż za duże 30cm a moja obudowa mieści na wcisk obecną 760, która według specyfikacji ma 29,5cm. Nie ma szans żeby urwać te 5mm. Jedynym rozwiązaniem było by wycięcie metalowgo koszyka na dyski, ale wtedy pewnie były by problemy ze zmieszczeniem SSD + HDD. A nie chcę wydawać kolejnych pieniędzy na nową obudowę, podczas gdy ta jest całkiem sprawna i mieści wielki cooler na CPU. Cytuj Link to post Share on other sites
dam111111 522 Napisano 18 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2015 Druga z rzedu najcichsza jest msi . Z pudełka ok 1200rpm przy 70 stopniach Cytuj Link to post Share on other sites
SoundsGreat 1647 Napisano 18 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2015 MSI jest krótsza, 27 cm. Cytuj Link to post Share on other sites
baka1408 0 Napisano 18 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2015 Dziękuje wszystkim za pomoc, zdecydowałem jednak na zakup G1 i nowej obudowy (obecna i tak sprawia problemy z coolerem CPU i wentylacją). Kierowałem się przede wszystkim renomą marki, potrójnym chłodzeniem z rozsądną wydajnością i najwyższym stockowym taktowaniem zegara. Co do Inno Ichil to na pewno ciekawa propozycja (wysoko taktowana + niezłe chłodzenie) ale jednak nie zależy mi ani specjalnie na przesadnej ciszy ani na super niskich temperaturach, a do Gigabyte'ów jestem od dawna zdecydowanie bardziej przekonany niż do takiego mało znanego producenta. Pozdrawiam. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts