Skocz do zawartości

Komputer do renderingu

Recommended Posts

Hej,

Brat chce kupić komputer do renderingu (3DS Max + ArchiCAD). Głównie skłania się ku stacji roboczej HP Z230 TWR:

Intel Xeon E3-1246v3 3.5 GHz 4C /

1TB 7200 RPM SATA /

8GB DDR3-1600 ECC (2x4GB) /

Intel HD GFX P4600 /

14-in-1 3,5'' Media Card Reader /

DVD-RW /

Win 8.1 Pro 64 downgrade to Win7 Pro 64 /

USB Laser Mouse /

3-3-3 TWR Warranty + zewnetrzna karta grafiki (nVidia Quadro -> nie wiem dokładnie jaki typ)

Warto brać?

Z góry dzięki i pozdrawiam,
Kuba

Taka pseudo stacja robocza ma niższą wydajność renderingu niż przeciętny laptop, a na dodatek ma drogie i niepotrzebne DDR3 ECC. Jest jednym słowem  - beznadziejna.

Warto brać?

Najwyżej za karę...

Ile sianka ma brat na zakupy?

Tutaj masz 12 rdzeni / 24 wątki, 48GB RAM i Quadro FX za 5k zł:

http://allegro.pl/hp-z800-2x-six-x5650-48gb-450gb-sas-fx1800-stacja-i5232569603.html

Trochę przesadzona, ale dużo dużo taniej można kupić model bez procków i z 16GB RAM. 2 sześciordzeniowe xeony X5660 można kupić w okolicy 1,2k zł.

Z jednoprocesorowych stacji ta prezentuje się ok:

http://allegro.pl/hp-z400-w3670-sixc-3-2-6gb-1tb-quadro-1800-win7-i5040334336.html

Six-core Xeon z relatywnie wysokim taktem, 6GB RAM, Quadro FX 1800 i HDD 1TB za jedyne 1999zł z systemem. Za pozostałe pieniądze można dołożyć więcej RAM oraz SSD(np. Crucial MX100 256GB 400zł).

Ta też jest niezła:
http://allegro.pl/hp-z600-x5670-2-93ghz-12gb-ddr3-500gb-windows-7-i5227418971.html

A ta jest już bardzo konkretna:
http://allegro.pl/hp-z800-x5687-3-6ghz-12gb-160gb-ssd-quadro-4000-i5257792600.html

Mocny model xeona X5687, 12GB RAM, SSD 160GB i Quadro4000, za 2900zł.

Dzięki wielkie za odpowiedzi.

Dostałem w ofercie jeszcze taki zestaw:

STACJA GRAFICZNA HP Z600 / 2X XEON QUAD / 12GB / GTX 660 / QUADRO 4000
Procesor: DWA PROCESORY INTEL XEON E5620  (KAŻDY PO 4 RDZENIE , 8 WĄTKÓW) (12M Cache, 2.4 GHz,  5.8 GT/s Intel® QPI), Pamięć RAM: 12 GB RAM DDR3 ECC, Dysk twardy: 250GB SATA 7200rpm, Karta graficzna: Geforce GTX 660 2GB GDDR5 192 BIT LUB Nvidia Quadro 4000 2GB (do wyboru), Komunikacja: Lan 10/100/1000 Mbps , Porty: 9x USB 2.0, 1X FIRE WIRE, 1X RJ45, 2X PS2, 1X AUDIO IN, 1X AUDIO OUT

Co o niej myślicie? Warto brać?
Czy do komputera przeznaczonego do pracy warto brać dysk SSD czy lepiej zostać przy standardowym talerzu?

Z góry dzięki za pomoc. :)

Te Xeony są słabe do projektowania ze względu na niski zegar. Do projektowania liczy się tylko i wyłącznie moc rdzenia, a przy 2,4GHz jej nie ma zbyt wiele.

Talerze do pracy to kara boska. Bez SSD nawet nie ma co siadać do komputera. ;) Jednym z najbardziej opłacalnych i sensownych modeli jest Crucial MX100 256GB. Kosztuje 400zł, a niewiele odstaje od topowych za 750zł.

Ten jest dużo lepszy. Zarówno jedno i wielowątkowo:
http://allegro.pl/dell-t3500-w3690-3-46ghz-12gb-250gb-quadro-4000-i5257792399.html

Taka pseudo stacja robocza ma niższą wydajność renderingu niż przeciętny laptop, a na dodatek ma drogie i niepotrzebne DDR3 ECC. Jest jednym słowem  - beznadziejna.

Najwyżej za karę...

Ile sianka ma brat na zakupy?

Tutaj masz 12 rdzeni / 24 wątki, 48GB RAM i Quadro FX za 5k zł:

http://allegro.pl/hp-z800-2x-six-x5650-48gb-450gb-sas-fx1800-stacja-i5232569603.html

Trochę przesadzona, ale dużo dużo taniej można kupić model bez procków i z 16GB RAM. 2 sześciordzeniowe xeony X5660 można kupić w okolicy 1,2k zł.

Poczytaj może najpierw co powodują RAMy z ECC a potem praw morały, przy takiej robocie nie może być żadnych błędów przy transmisji danych i większość firmowych stacji roboczych takie właśnie pamięci posiada. Mówiąc krótko, take pamięci są po prostu stabilniejsze a Ty próbujesz znowu złożyć komuś stację roboczą z podzespołów nadających się do gier. 

Przez wiele lat pracowałem jako technical lead w zachodnich studiach 3d i z doświadczenia wiem, że ECC do renderingu i projektowania jest tak potrzebne jak śwince kokarda.

Np. w starym klastrze miałem 8x 4U 2x westmere-ep + DDR3 ECC, a w nowym 16x 1U i7 2600k@ 4,4GHz + RAM non-ECC i nody tego drugiego wykładały się znacznie rzadziej. Zazwyczaj 1-3 na tydzień, a xeony z ECC średnio 4 razy częściej. Wykładka noda jest praktycznie bez znaczenia. Jak się zawiesi, to inny przejmie jego zadanie, a po restarcie wraca do pracy.

Do projektowania i stabilności pakietów CAD i DCC znacznie ważniejsze jest Quadro i certyfikowane sterowniki ISV.

Wracaj do swojego czytania specu :hahaha:

Ty próbujesz znowu złożyć komuś stację roboczą z podzespołów nadających się do gier.

Nie wiem czy trollujesz, czy tylko pajacujesz:
http://allegro.pl/dell-t3500-w3690-3-46ghz-12gb-250gb-quadro-4000-i5257792399.html

• Popieram 1

Rzuc okiem na swoje zachowanie:

Forumowicz zadał pytanie, otrzymał całą serię propozycji, na które składały się wyłącznie ze stacji roboczych della i hp - nawet każda z niepotrzebnymi, w tym przypadku. pamięciami ECC. Znaliźliśmy optymalną opcję do danych zastosowań oraz w granicach budżetu wiec temat to zamknięcia, a nagle wcina się jakiś lor3ddr8d, który z rozpędu walnął jak dzik w sosnę i prawi swoje farmazony zupełnie nie na temat.

Jeśli aż tak uwierają Cię szelki, to pisz do mnie prywatnie, a nie zaśmiecasz wątki bez celu i bez sensu.

Tresura to bezrefleksyjne kierowanie się narzuconym schematem, co idealnie opisuje Twoje postępowanie. Ja akurat udzielam porad tylko i wyłącznie na podstawie praktycznego doświadczenia oraz porad nastawionych na konkretne rezultaty, a nie bezmyślne "bo tak trzeba".

• Popieram 1

Nie mam czasu na odpisywanie w temacie wycieczek osobistych, daj mi ostrzeżenie "jakiś" Saddamie-Ekspercie jak złamałem regulamin. 
Odniosłem się do Twojej wypowiedzi na temat braku potrzeby montowania pamięci ECC, wymądrzaj się dalej, ja niejedną stację roboczą przerobiłem i swoje wiem. 

Ja w żadnej korporacji nie pracowałem, jeśli Ty tak, to współczuje z całego serca. 

Dla mnie EOT, swoje powiedziałem. 

Jeśli z czymś się nie zgadzasz, to załóż własny wątek i tam udowadniaj swoje racje w gronie osob zainteresowanych tym, co masz do powiedzenia. To, że regulamin czegoś nie zabrania wcale nie znaczy, że dany sposób postępowania jest na miejscu.

Mialem okazję "przerobić" hurtowe ilości stacji roboczych oraz serwerów na projektach, które operowały na granicy możliwości sprzętu i danego softu. Byłem za to osobiście odpowiedzialny formalnie oraz finansowo i wiem jak to wygląda w praktyce. Od 7 lat zajmuje się tym profesionalnie i każde pomysły testuje eksperymentalnie. Na innych źródłach informacji nigdy nie opierałem swoich decyzji.
Kiedyś, jak nie mialem jeszcze większego doświadczenia, też wybierałem tylko i wyłącznie rozwiązania przemysłowe, ale technologia się zmienia i od czasów Sandy Bridge nie widziałem juz większych korzyści płynących z rozwiązań, które wypracowały swój status kilka epok technologicznych wcześniej.