Skocz do zawartości

płyta główna

Recommended Posts

Witam wszystkich.

Nadszedł dzień wymiany kompa.

dla przypomnienia..

procesor Intel Core Duo E4500 2,20ghz

płyta główna Foxconn P-35a-s

karta grafiki Gainward GTS 250 512Mb ddr3

pamięci

2x 1Gb pc800 Kingston

zasilacz Chieftec 450W

monitor Lg

W2242S .(gry w rozdzielczości 1680x1050)

procesor i płyta sprzedaję za 200 zł.

karta grafiki zostaje jako że niedawno zakupiłem.

pamięci także zostają nie widzę sensu zmieniać na ddr3 przynajmniej na razie.

zasilacz na Ocza jakiś 500W.

Procesor zmieniam na osławiony AMD Phenom II X2 555 BOX Black Edition .

Pytanie jaką płytę pod tego procka ,aby dało się odblokować 2 pozostałe rdzenia oraz w niedalekiej PRZYSZŁOŚCI PODKRĘCIĆ NIECO.

Proszę o propozycje ,budżet nieco ponad 250 zł.

Zasilacz spokojnie wystarczy.

Procesor weź athlon'a II x3, ponieważ jest wydajniejszy od phenoma i tak samo można go odblokować.

Procesor: AMD Athlon II X3 440 /3.0GHz, 1.5MB, 95W, BOX, AM3/ 259 zł

Płyta główna: AsRock A785GXH/128M /AMD 785G, DDR2-1066/ 269 zł

528zł. Składane w esc.pl

W sumie ta zmiana to trochę siekierka na kijek. Albo X3/X4 na fajnej płycie (a co za tym idzie już tez DDR3) albo zostaw 775. Wg mnie pamięci też sprzedaj, za tyle samo kupisz DDR3, ale za to amsz dostęp do fajnych płyt AM3.

Np. Athlon X3 440 i do tego MSI 870. Razem 500zł. Pamięć 2GB DDR3 za 140zł.

Czyli przyrost wydajności w przypadku mojego zestawienia z prockiem AMD Phenom II X2 555 BOX Black Edition będzie niewielki ?mimo odblokowania 2 rdzeni ?

Z tego co wyczytałem to twoja płyta obsługuje procesory 4 rdzeniowe, więc bardziej opłacalnym wyborem będzie kupno Q6600, zamiast całej platformy.

Procesor to podzespół, który najrzadziej się psuje, więc nie masz co się bać o to.

Jakie ceny z kosmosu? ok.320zł to bardzo dobra cena jak za ten procesor.

Na nową platformę wydasz ok. 600zł, a wydajność będzie niższa, chyba że udałoby Ci się odblokować dodatkowe rdzenie. Różnica między Q6600, a odblokowanym athlonem/phenomem nie będzie aż tak odczuwalna, aby dopłacać kolejne 250zł.

Nie ma, bo go dawno nie produkują. Z nowych To seria Q8000 i Q9000. Procesory Intela pod LGA775 albo są zepsute od razu (jakiś tam promil), albo nie psują się wcale. Trzeba je przetopić w piecu. Podczas pracy komputera ich spalenie jest niemal niemożliwe. Więc można brać używany z 0% ryzyka.

A jeżeli chcesz nowe, to wydasz kasę i niewiele zyskasz z takim budżetem.

Sorki co złego to nie ja, ale jak już pisałem zależy mi na procku nowym z gwarancją 3 letnią i w przystępnej cenie a Q6600 jest zdaje się nieosiagalny w sklepach.(aczkolwiek poszukam jeszcze) skoro jest to najlepsze rozwiązanie.

I co Ci po 3letniej gwarancji jeżeli ona obejmuje tylko usterki producenta, a najczęściej uszkadzane procesory są przez użytkownika, który i tak musi mieć sporo szczęścia, aby go uszkodzić.

Q6600 nawet z 12 miesięczną gwarancją to bardzo doby wybór. Można powiedzieć że najlepszy.

Kupowanie nowej platformy tylko dlatego, że chcesz nowy procesor z trzy letnią gwarancja mija się z celem.

Ale żeś się uparł. Pytasz na forum ludzi obeznanych, to Ci mówimy - czy procek ma 2 dni czy 2 lata, nie ma znaczenia. Liczy się wydajność. Architektura Core 2 jest bardzo dobra, więc Q6600 za te 350zł max, to świetny wybór. Nic nie zmieniasz, wydajność w górę.

Jeżeli się upierasz na nowy sprzęt, to chyba to co ja podałem będzie się opłacać najbardziej. Athlon X3 440, płyta AM3 770/870 do 250zł, i zamiana DDR2 na DDR3.

http://www.esc.pl/product_info.php?cPat ... s_id=31379

http://www.esc.pl/product_info.php?cPat ... s_id=26190

http://www.esc.pl/product_info.php?cPat ... s_id=21044

Dlaczego nie chcesz używanego Q6600?

Jaki procesor polecacie w wersji najbardziej opłacalnej oprócz(niedostępnego w sklepach) Q6600.

przy zmianie płyty oraz pamięci ??

Bardziej opłacalnej opcji nie ma. Jeżeli kupisz procesor na aukcji, który będzie na gwarancji i który nie daj Bóg uszkodzi Ci się masz prawo oddania go sprzedającemu i żądania sprawnego egzemplarza, lun zwrotu gotówki.

Albo to http://bino/go/_info/?user_id=86337.

podobny przedział cenowy(sumując koszta płyty i prockaAMD Phenom II X3) jeśli dobrze zrozumiałem wydajnoś będzie lepsza ?(4 rdzenia)

dodam że wymianę ramu z ddr2 na ddr3 mam gratis.

czyli lepiej dołożyć kasy i kupić cora2 Qada z linka powyżej ,niż bawić się ze zmianą na

AMD Phenom II X3.?