Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jaką polecacie płytę główną a do niej procesor? 

Minimum 4 rdzenie, ogólnie składam tani zestaw do cs:go.

Myślałem o AMD X4 FX-4300 i jakiejś płycie głównej (pewnie najtańszej typu AsRock).

Cena jaka jest na tą operacje przeznaczona to ok. 500 zł.

Czy jest może jakiś lepszy niż ten zestaw (procesor i płyta)?

Jako budzetowy procesor 860k wydajnosciowo jest ok, ale ekonomicznie to bym sie zastanawial?! Potrzebne jest chlodzenie, sensowna plyta aby go podkrecic i jak sie doda to wychodzi i3 i budzetowe mobo, a taki zestaw jest wydajniejszy w grach od podkreconego athlona. Dlatego moim zdaniem jezeli pod gry to tylko intel. Za podobna kase dostajemy wiecej, nie mamy zabawy w oc, zuzywamy mniej energii i mamy chlodniej- jak dla mnie same korzysci.

• Popieram 1

Jako budzetowy procesor 860k wydajnosciowo jest ok, ale ekonomicznie to bym sie zastanawial?! Potrzebne jest chlodzenie, sensowna plyta aby go podkrecic i jak sie doda to wychodzi i3 i budzetowe mobo, a taki zestaw jest wydajniejszy w grach od podkreconego athlona. Dlatego moim zdaniem jezeli pod gry to tylko intel. Za podobna kase dostajemy wiecej, nie mamy zabawy w oc, zuzywamy mniej energii i mamy chlodniej- jak dla mnie same korzysci.

Argumenty z dvpy.

Do OC athlona wystarczy płyta za 200pln (Nawet nie musi mieć chłodzonej sekcji). Co do chłodzenie to trochę słaby argument bo to element ktury poprawia kulturę pracy zestawu i można go przenosić między platformami. Dodatkowo nieużywany referencyjny "Cooler" jest plusem przy sprzedaży.

• Popieram 1

@up

Jak ktos ma 500pln i chce uzyskac mozliwie najwyzsza wydajnosc to kultura pracy w zaden sposob mu w tym nie pomoze takze to chlodzenie przy ograniczonym budzecie jest mu zbedne. Ta kase lepiej wydac na lepszy procesor a kultura pracy zajac sie jak wydajnosc bedzie zadawalajaca. Ponadto jak ten athlon przestanie mu wystarczac to co do tej plyty wsadzi???

Jak kupi podstawke od intela to za rok lub dwa zawsze ma mozliwosc montazu uzywanych i5 lub i7 nawet jak kupi budzetowa plyte.

Widzialem Twoja stopke wiem ze masz 860k i super ze sie cieszysz ale Autor moze wydac swoja kase bardziej rozsadnie.

• Popieram 1

Każdy wie że Intel jest ponad AMD ale cenowo przekonuje bardziej. Ale jednak zamierzam kupić Intela.

i5 2400 od sprawdzonego sprzedawcy najlepiej tu z forum za ok 400zł + jakaś płyta od sprawdzonego sprzedawcy najlepiej tu z forum za ok.150-200zł nie żadne fx   :)

Jak narazie najlepiej to brzmi tylko że to jest już 600 zł. A jeszcze ram muszę dokupić :)

Jeżeli chodzi o wydajność to i3 da Ci więcej klatek i mniejsze spadki. I3 ma HT nie są to cztery rdzenie ale dzila lepiej niż fx4100.

Pasuje też i3 tylko nie wiem który model dokładnie może coś polecicie? np. i3-3240 ?

@Aha i używany sprzęt jak najbardziej wchodzi w grę. ;)

Edytowane przez dzejk1910

Jak starczzy Ci budzetu to kupuj odrazu i5 a jak jednak Ci nie wystarczy to i3 3240 jest jak najbardziej slusznym wyborem. Jak dozbierasz kase za np. 3-6 m-cy to i3 odsprzedaz z minimalna strato lub nawet za tyle za ile kupilesz jak teraz trafisz fajna okazje, a jak jestes cierpliwy to trafisz. Mysle ze s1155 to obecnie najbardziej oplacalna platforma patrzac na cene i wydajnosc. Mozna tam wsadzac procesory zarowno drugiej jak i trzeciej generacji a to daje olbrzymi wybor przy ograniczonym budzecie.

• Popieram 1

Płyta s1150 natomiast procesor s1155 ;)

Ale tak procesor bardzo ciekawy, widzę że średnia cen i5 to 400 zł plus płyta za 100 i jest pięknie :)

RAMu jak narazie nie ma ale za 100 zł 4GB więc tą stówkę to się szybko znajdzie mając na uwadze że mam na sprzedaż ddr2,

Tylko nie wiem który wybrać i5-2400 czy i5-2310. Ten pierwszy ma większe taktowanie ale poza tym się niczym nie różnią. Cena jest taka sama średnio po 400 zł.

Edytowane przez dzejk1910

Tylko teraz zauważyłem że te procesory i5-2400 są sprzedawane bez coolera na allegro.

Natomiast ten link od Ciebie http://allegro.pl/intel-core-i5-2310-4x2-90-3-20ghz-6mb-lga1155-box-i5256647018.htmlJest sprzedawany jako box.

Również zastanawiam się pomiędzy tymi procesorami patrząc na resztę podzespołów. Bardziej wytrzymały i nienagrzewający się tak szybko wydaję się ten który ma mniejsze taktowanie (i5-2310)

Ogólnie mam pytanie czy coolery nie różnią się od siebie? Obecnie mam cooler od procesora INTEL Core™2 Duo E7300

Wygląda on tak: http://images.tcdn.com.br/img/img_prod/38/1944_1_20130924212034.jpg

I widzę że te obecne na oko niczym się nie różnią.

Jeśli ma być nowe i tylko nowe to Athlon 860K + Mobo.

Tu by trzeba było przeznaczyć co najmniej 600zł + wysyłka... Ja kupiłem okazyjnie 860K za 300zł z wysyłką w Morelach ale w zeszłym roku w październiku... Teraz kosztuje 350, a płyty najsłabszej do takiego procesora się nie daje...

• Popieram 1

A tak poza tematem (a może częściowo i na temat)

Wydajność FX4300, FX6350 oraz starego (3240) oraz nowego (4130) i3 w GTA V

No i jak mozna się było spodziewać nawet stare i5 (2500K@3,3GHz) bije konkurencję (fxy i i3)

Także Autorze kombinuj aby kupić i5 2310 czy i5 2400 da Ci niezłą wydajność za względnie niedużą kasę.

http://pclab.pl/zdjecia/artykuly/chaostheory/2015/04/gtav/charts3/gtav_vhigh_cpu.png

• Popieram 1

Widzę że niektóre aukcje już poznikały na allegro i lipa..

Ale co sądzicie o tym procesorze? http://allegro.pl/intel-core-i5-2400-s-1155-4-rdzenie-340-pewniak-i5251288029.html

Wszystko z nim powinno być w porządku? 

Pozdrawiam. :)

Właśnie przyszedł do mnie procesor i kupiłem nie ten co chciałem.

Zamiast i5-2400 kupiłem i5-2400s

Mam do was pytanie mianowicie, jak bardzo jestem w du**e i czy dużo straciłem?