Skocz do zawartości

Projekt Atland /mile widziana pomoc/


Recommended Posts

Moje zdanie: szkoda nerwów i fatygi przy zabawie w klejenie akrylu. Nie jest to takie proste, jakby się mogło wydawać. Tym bardziej, że ma się to prezentować. Zrób jak radzi elder: napisz do SKEEPER'a. Poczekasz może tydzień, ale w nocy będziesz spokojniej spał :D. Co się odwlecze to nie uciecze ;). Sorki za OT.  

Link to post
Share on other sites

Przekonam się z rana co z tego wyszło po 12 godz. klejenia pod naciskiem.

 

Jeśli bedzie lipa a może być ale powiem szczerze że powierzchnie wyszły bardzo fajne., wtedy tak.

Tutaj Jedynym problemem może być klej. Jedna firma odpisała która sprzedaje preparat ten co wymieniłeś na gorze że nie zapewniają wodoszczelności.

Czyli typowe reklamowe go**o..... z drugiej strony ludzie kleją fikuśne akwaria dla rybek.

 

http://s9.postimg.org/40fzv9nz3/image.jpg

 

 

//edytowano

 

Akryl pokazał swoją wyższość :(

Gdzie te wspaniałe rurki PETG?

 

http://s17.postimg.org/ok5ixtzkr/image.jpg http://s17.postimg.org/510xoh0t7/image.jpg http://s17.postimg.org/6rjypyicb/image.jpg

Edytowane przez Marucins
Link to post
Share on other sites

Mógłbym walnąć silikonem i ciemny pasek na to przykleić. Wyglądałoby znośnie, coś jak spora nakrętka na górze od EK.

Ale zamówiłem już 120mm. Nie chciałbym ryzykować.

 

SKEEPER nie ogarnie gwintowania 60 mm.

Ale co się okazało pojawiła się firma, która za bagatela 100 zł + vat obetnie na wymiar i zrobi gwint. Rozumiem że za takie pieniądze chcą opłacić 5 minutową robociznę i zużycie prądu CAŁEJ hali produkcyjnej?

 

Nie ma sensu to kawałek tuby, podziękowałem tym bardziej że zamówiłem 120 (połowa tej ceny) a już po fakcie zauważyłem od nich maila w SPAMIE. Aby tuba niebyła samotna dorzuciłem jeszcze radiator pod Aquaero, diodę sygnalizacyjną - dostosują ją do temperatury układu i kabel 3 pin bo ten w zestawie jest za krótki aby wyprowadzić TACHO pod wejście dla CPU.

Link to post
Share on other sites

Przekonałem się o takim podejściu firm już wcześniej jak do Black Ice chciałem zamówić custom elementy alu,

indywidualne jednostkowe zlecenia wyceniają na zasadzie "płacisz dobrze albo spadaj" i finito.

Link to post
Share on other sites

Ciągle nie daje mi spokoju pojemność rezerwuaru. Nie wiem czy 120 X 60 (wew 50 - 236ml) spełni swoje zadanie czy nie kombinować nad większym.

Jak to z tym jest?

 

W międzyczasie pomalowałem grzebienie kostek pamięci:

 

http://s27.postimg.org/st9z919in/image.jpg http://s27.postimg.org/7icf4rre7/image.jpg http://s27.postimg.org/cshdw2bn3/image.jpg

 

Oraz dystans dla topu pompki:

http://s10.postimg.org/ag90k0cut/image.jpg

 

 

//edytowano

 

Top z podkładką :

 

http://s22.postimg.org/rx5q5sd59/image.jpg http://s22.postimg.org/x7aox2xe5/image.jpg

Troszkę musiałem poczekać na tube - 120mm.

Święto na zachodzie ładnie ograniczyło jakikolwiek transport. To też musiałem poczekać do poniedziałku. A szkoda bo planowałem ogarnąć wszystko na weekend.

 

http://s27.postimg.org/opj0zsw3z/image.jpg http://s27.postimg.org/5lppjgj9r/image.jpg

http://s27.postimg.org/42ubehcpb/image.jpg http://s27.postimg.org/ldkq6i4cv/image.jpg

http://s27.postimg.org/thsub8qrz/image.jpg

Zostawiłem pompę na 5 godz. na chwilę obecną nic nie cieknie.

Pompa śmiga prawdopodobnie na max obrotach. Podpięte tylko pod MOLEX.

Nie wiem czy zostawić na noc?

 

Zastanawiam się jeszcze nad montażem radiatora na Aquaero.

Czy odkleic naklejkę czy ją zostawić? Nie ma o tym słowa w instrukcji.

 

http://s27.postimg.org/44497wej3/image.jpg

Edytowane przez Marucins
Link to post
Share on other sites

Kablologia jest masakryczna:

 

http://s9.postimg.org/j4vzb35yj/image.jpg http://s9.postimg.org/l86eir5rf/image.jpg

Sprawdzałem wentyle pod Aquaero i okazało się że rozgałęziacza od Gelida nie jest najwyższych lotów. A że przewody nie są jednakowej długości przez różną odległość wiatraków, to bywało tak że wtyczka sama się wypinała.

Więc potraktowałem je inaczej:

- związałem sznurkiem aby wtyczki były po równo oddalone od splitera

- skleiłem rozgrzany plastik

 

http://s9.postimg.org/sbsimywa3/image.jpg http://s9.postimg.org/pvvamv3l7/image.jpg http://s9.postimg.org/591znsusr/image.jpg

 

http://s9.postimg.org/9gwrwjw8b/image.jpg http://s9.postimg.org/hl4w1ainf/image.jpg http://s9.postimg.org/x5c9rtsrv/image.jpg

Zamontowałem pasywne chłodzenie na kontrolerze.
 
 
Musiałem znaleźć odpowiednie miejsce dla diody RBG...
 
 
Kombinowałem jakoś z przodu, aby prześwitywała przez zaślepkę 5,25"... ale to ciągle nie było to. Tym bardziej że nie chciałem dawać jej do reza za sprawą czarnego płynu.
 
Przypadkowo znalazłem takie oto miejsce:
 
 
 
Kolejne godziny mijały... Sądziłem że nie uda się ogarnąć bałaganu ale zawziąłem się, zapaliłem dodatkowe lampki i mogłem pracować po zachodzie słońca.
W sumie ile można babrać się z tym :)
- Muszę zająć się AirPortem - obecnie nie korzystam z niego, ale kabel USB z BT blokuje mi całe wejście USB a korzysta wyłącznie z dwóch środkowych żył.
- Przesunięty TOP do przodu... Mógłbym z powrotem ustawić go w pierwotnej pozycji, ale możliwe że to ułożenie troszkę lepiej amortyzuje drgania.
- Czerwone przewody od eSATA wyglądają okropnie. Nie znalazłem czarnych ale zawsze można pomalować.
 
Obecnie ułożenie przewodów.
- Pompką nie podpięta - jeszcze jeden leak test.
- Dwie pęczki kabli po prawej - jedna na dole są to wentyle z chłodnicy na dole. Druga na górze, wentyle z chłodnicy umieszczonej na topie.
 
 
 
Jutro zostanie sprawdzić czy działa wszystko razem. Osobno śmiga. Może coś szlak trafił :\
:)
Link to post
Share on other sites
  • 1 miesiąc temu...

Skubana już siedzi w skrzynce i poddawana jest testom. Wada ukryta + potencjał OC na sucho.
 

http://s17.postimg.org/adwl0k3p7/IMG_8785.jpg

 
W piątek powinien być bloczek wodny (EK-FC Titan X - Acetal + Nickel) z backplatem czarnym też od EKWB. Tym razem wziąłem z Angeli. Mam nadzieję że się nie zawiodę z tym czekaniem - w sumie bloczek już jest i czeka, teraz ja czekam na dwie złączki proste 16/10 od Koolance.


Co prawda była to moja pierwsza karta, której zmieniałam chłodzenie na wodne ale nie zdałem sobie sprawy że tyle to może trwać.

A to śrubki a to sprawdzenie czy wszystko dobrze styka...

 

http://s18.postimg.org/5x9i87oph/DSC0245.jpg http://s18.postimg.org/46qh6q76d/DSC0248.jpg http://s18.postimg.org/5n1zova39/DSC0250.jpg

 
Bloczek i backplate już siedzą na miejscu.
 

http://s28.postimg.org/qif87e5zd/DSC0251.jpg http://s28.postimg.org/57ho34nux/DSC0259.jpg http://s28.postimg.org/5msxw59s9/DSC0284.jpg

 

 

Obecnie przeprowadzam testy i sprawdzam potencjał OC.

Link to post
Share on other sites

Jeśli mogę prosić to proszę daj znać jakie temperatury w IBT lub Prime95 na 4,5ghz przy napięciu 1,18v (tak wiem jestem wymagający)

 

PS: piękny full cover bloczek! :)

Edytowane przez Vieworld
Link to post
Share on other sites

Jeśli mogę prosić to proszę daj znać jakie temperatury w IBT lub Prime95 na 4,5ghz przy napięciu 1,18v (tak wiem jestem wymagający)

 

PS: piękny full cover bloczek! :)

 

Mój cep nie pójdzie na takim napięciu. Najniższe jakie udało się osiągnąć to 1.22V

Na pewno do mnie miałeś to wysłać?

 

 

 

Jak możesz to porównaj OC na stockowym BIOSie i na jakimś z podniesionym napięciem (czy daje jakiś zauważalny wzrost MHz).

 

http://www.overclock.net/t/1558645/official-nvidia-gtx-980-ti-owners-club

 

kubbak, najpier chcę zaktualizować BIOS z 84.00.32.00.90 do 84.00.32.00.94, a później poddam go modyfikacjom przez MaxwellBiosTweaker.

 

 

EVGA GTX 980 Ti SC Referent

ASIC 68.1%

 

 

AIR

http://s14.postimg.org/6zm132wnl/Przechwytywanie.png

Na powietrzu dalej nie idzie. Test robiony bez podnoszenia napięcia.

CORE 1230 Boost - 1408

MEM 1903

 

 

LC

http://s11.postimg.org/q3i5fgfo3/copy.png

CORE 1260 Boost - 1450

MEM 1984

Również bez podnoszenia napięcia.

Przy +170 dla rdzenia tworzą się kolorowe kwiatki na ekranie z Heaven.

Dla +500 pamięci zaczynają wariować przyciski z okienek Windows.

 

 

Jak wrzucę nowszy BIOS to zajmę się podbijaniem napięcia.

Edytowane przez Marucins
Link to post
Share on other sites

Tak tak chcialem do Ciebie.. nie wiedzialem ze mam selekta co tak nisko schodzi.. a jednak ;) to poprosze o test dla 4,5 lub 4,7.. ciekaw jestem ile da sie zbic w praktyce u Ciebie w porownaniu do mojego h110

Edytowane przez Vieworld
Link to post
Share on other sites

 

 

najpier chcę zaktualizować BIOS z 84.00.32.00.90 do 84.00.32.00.94

Zgrałem BIOS ze swojej SC, możesz go ściągnąć stąd https://drive.google.com/file/d/0B40oMTLFQZclSGd6LVNWUHEtWjQ/view?usp=sharing

 

W mojej sztuce 1282MHz (Boost 1480-1530) spokojnie przechodzi 3DMarka, regulacja napięcia niby jest możliwa (Afterburner/PrcisionX) ale nic nie daje i napięcie waha się między 1.180 a 1.204V.

 

Będę wdzięczny za dalsze testy, u mnie woda musi trochę poczekać :(

Link to post
Share on other sites

kubbak, dzięki za BIOS w nowej wersji.
Zacznę pracować właśnie na nim :D
 

 

Tak tak chcialem do Ciebie.. nie wiedzialem ze mam selekta co tak nisko schodzi.. a jednak ;) to poprosze o test dla 4,5 lub 4,7.. ciekaw jestem ile da sie zbic w praktyce u Ciebie w porownaniu do mojego h110

@@Vieworld, oczywiście że masz selekta :D Mój był wymieniany na nowy a i to nie obeszło się bez skalpowania (młotkowania).
 
Dla 4700 MHz ustawiłem Adaptive 1,345 - 0.010 co daje 1,332 dla normalnej pracy i 1,347 dla AVX.
 
U mnie LC loop pompuje ~80-100 l/h, a wentyle działają od 0 do 800 obrotów. Chciałem zachować na tyle na ile mogłem ciszę.
Jeśli "ciecz" jest cicha to i tak załączy się wiatrak na PSU.
 
 
 
Aha skręciłem obroty 3 wentyli w obudowie (które doskwierały przy ostrym karceniu gdy temp CPU dobijał do 75st. C, wchodząc na 1400 obrotów - podpięte są pod Mobasa) przez ograniczniki 12V na 7V. Teraz są niesłyszalne.
 
http://s12.postimg.org/umnq21k65/IMG_8799.jpg

Link to post
Share on other sites

Ja tez mam poustawiane jak najciszej wentyle. 140stki na chlodnicy H110 400-500rpm a pozostale 120stki ustawione na ~660rpm...

Co do procka mam tryb oveeride przypisany dla cpu i cache na napieciu i taktowaniach odpowiednio 4500/1,185v i 4000/1,80... temperatury w prime95 60-65 na rdzeniach w zime.. teraz 68-74 ale w occt w okolicy 85-90 stopni...

Moje ustawienia w biosie ponizej. Brak tylko rubryki vcore i cache tutaj na 1,2 zamiast obecnego 1,18:

uefi-4%2C5%401%2C2.jpg


Jakkolwiek bys nie mial to widze piekne temperaturki. U mnie na 4700 w trybie overide poszlo przy 1,28v ale temperatury w prime95 niemal maxymalne wiec zszedlem na 4500...

4700%201%2C28%20full.png

 

Edytowane przez Vieworld
Link to post
Share on other sites

Hmm zmieniłem BIOS.

Na razie bez modyfikacji - chciałem zobaczyć jak stabilny jest.

Wszystko działało dobrze. Podbiłem zegary no i sprawdzać stabilność karty przez różne 3DMarki - podniosłem GPU i MEM Clock bez napięcia.

Testy testami...coś mi nie pasuje... GPU zegary dla rdzenia "podbija" do 594.5 MHz a dla pamięci 1652.4MHz
Gdy zwiększę jak i nie wartości w EVGA PrecisionX, to efekt końcowy jest ten sam:

http://s14.postimg.org/5ww3hewal/bug.jpg

WTF!?

Link to post
Share on other sites

 

 

GPU zegary dla rdzenia "podbija" do 594.5 MHz a dla pamięci 1652.4MHz

Tak jakby karta nie przechodziła na stan P3, tylko zostawała na P2.

Zobacz jak to wygląda u Ciebie w nV Inspektorze.

Link to post
Share on other sites

Ciekawe.

Ale jak to się ma do ludzi z http://www.overclock.net/t/1558645/official-nvidia-gtx-980-ti-owners-club/0_100którzy na niskim ASIC osiągają świetne wyniki?

Uważam że to jest loteria, albo procedura sprawdzania w GPU-Z nie jest dokładna.

 

Tak więc należy cieszyć się tym co się ma albo zawsze można zwrócić do sklepu przez 14 dni :)

Link to post
Share on other sites

Vieworld, aktualnie mam to gdzieś. Na początku jak nabyłem 980Ti byłem podrajcowany później zacząłem szukać maksymalnego zgaru i takiego abym mógł pracować 24/7.

I co się okazało dla 50 MHz nie ma co walczyć. Tzn ja nie widzę w tym sensu :)

Ale patrząc na wypowiedzi ludzi na forum z PL również mają to gdzieś bo przyrost wydajności jest znikomy.

 

A jak Ty uważasz?

Edytowane przez Marucins
Link to post
Share on other sites

ja uważam, że to sztuka dla sztuki, ale... kupując kartę nie na 2 a na kilka lat (jak ja) to wtedy każde 50mhz może cos tam pomóc w przyszłości. W grach może być to za słaba różnica, ale przy kolejnych aktualizacjach programów graficznych lub do montażu/animacji wyciągających coraz więcej z GPU to wyższy ASIC może się przełożyć na efektywniejszą pracę... a tak do gier to czy mamy 65 czy 75% za 1-2 lata nikt raczej nie zobaczy różnicy bo i tak zabraknie paru fpsów do granicy chociaż tych 30... 

Edytowane przez Vieworld
  • Popieram 1
Link to post
Share on other sites

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...