Skocz do zawartości

Komputer do gier 3200zł

Recommended Posts

• Zastosowanie komputera : gry, silniki gier (unity, ue4)
  • Maksymalna kwota : 3200zł
  • Których części potrzebuję : cała buda
  • Czy będę podkręcać sprzęt? : prawdopodobnie nie
  • Rozdzielczość mojego monitora i model: full hd
  • Specjalne wymagania : dysk 2TB
  • Części z poprzedniego komputera (konkretne modele) chłodzenie CPU: SilentiumPC Fortis
  • Własna propozycja zestawu : http://www.morele.net/inventory/info/sipsaS/
  • Inne :

Zamierzam złożyć nowy komputer. Główne przeznaczenie to gry (aczkolwiek więcej czasu przeznaczam na tworzenie gier w unity i unreal engine 4, lecz sprzęt nie dostaje przy tym tyle w kość co przy grach). Stary komputer jest już troche leciwy (złożony w lutym 2011, specyfikacja http://forum.benchmark.pl/topic/170746-wycena-pc-phenom-ii-x4-955-gtx-560-ti-oc/). Doszedłem do wniosku, że nie ma co go upgrade'ować tylko lepiej złożyć całą budę nową. Przejrzałem tematy na tym forum i w moim budżecie złożyłem taki zestaw: http://www.morele.net/inventory/info/sipsaS/ . Ze starego PCta mogę zostawić chłodzenie procesora (SIlentumPC Fortis) żeby zamontować je w nowym zestawie - lecz czy jest sens skoro i5-4460 nie można podkręcać (w starym zestawie miałem AMD Phenom II x4 955 BE, który był podkręcony)? Czy płyta główna  Gigabyte GA-B85M-D3H to dobry wybór? Widziałem, że czasami poleca się znacznie tańsze MOBO (~170zł) w droższych zestawach (żeby np budżet starczył na droższa grafikę, np gtx 970). Czy jest sens kupienia lepszej grafiki niż R9 280X kosztem reszty podzespołów (np tańsze mobo)? Proszę o ocenę zestawu i ewentualne propozycje zmian, które można w nim wprowadzić.

Edytowane przez Przemotar

Cześć

Zestaw złożony dobrze stare chłodzenie gwarantuje ci lepszą kulture pracy i niższą temperature procesora więc sens jest jak najbardziej Jak weżmiesz tańsze mobo to i tak nie starczy ci na 970 musiałbyś sporo jeszcze dopłacić chyba ze w grę w chodziłby radeon 290

Dopłać 50 zł i idź lepiej w R9 290:

Asus Radeon R9 290 DCII OC 4GB DDR5 512bit (1000/5040) http://www.esc.pl/images/icons/icon-pc.jpg

Intel Core i5-4460 /3.2GHz, 6MB, LGA 1150, BOX/ http://www.esc.pl/images/icons/icon-pc.jpg

SilentiumPC Brutus M23 Pure Black (b/z)

Gigabyte GA-B85M-D3H /intel B85, LGA1150/

Seagate 2TB 7200rpm 64MB cache SATA600 Barracuda

Liteon iHAS124 SATA (black)

Crucial 8GB (2x4GB) 1600MHz CL9 Ballistix

Thermaltake Smart SE 530W 80+ 140mm modular

3238 zł +  kody na darmowe złożenie i wysyłkę przy zakupie w esc.pl do wpisania w komentarzu do zamówienia: X98TY2AZ + dostawa

Przy małej dopłacie zyskujesz kartę graficzną która jest wydajniejsza o prawie 20% względem R9 280X. Jeżeli dasz radę to obudowę wrzuć Zalman Z3 Plus. Nie chciałem naciągać już tutaj mocniej budżetu stąd też M23. 

Dodatkowo zastanowiłbym się nad pozostawieniem części z poprzedniego zestawu tak jak pamięci czy HDD / DVD-R oraz PSU

Cześć

Zestaw złożony dobrze stare chłodzenie gwarantuje ci lepszą kulture pracy i niższą temperature procesora więc sens jest jak najbardziej Jak weżmiesz tańsze mobo to i tak nie starczy ci na 970 musiałbyś sporo jeszcze dopłacić chyba ze w grę w chodziłby radeon 290

A co będę miał z niższej temperatury procesora, skoro i tak nie będzie kręcony? Wydaje mi się, że może to wpłynąć jedynie na cichszą pracę wentylatora (a pewnie chłodzenie GPU i tak będzie głośniejsze od chłodzenia CPU więc profitu brak).

Dopłać 50 zł i idź lepiej w R9 290:

Asus Radeon R9 290 DCII OC 4GB DDR5 512bit (1000/5040) http://www.esc.pl/images/icons/icon-pc.jpg

Intel Core i5-4460 /3.2GHz, 6MB, LGA 1150, BOX/ http://www.esc.pl/images/icons/icon-pc.jpg

SilentiumPC Brutus M23 Pure Black (b/z)

Gigabyte GA-B85M-D3H /intel B85, LGA1150/

Seagate 2TB 7200rpm 64MB cache SATA600 Barracuda

Liteon iHAS124 SATA (black)

Crucial 8GB (2x4GB) 1600MHz CL9 Ballistix

Thermaltake Smart SE 530W 80+ 140mm modular

3238 zł +  kody na darmowe złożenie i wysyłkę przy zakupie w esc.pl do wpisania w komentarzu do zamówienia: X98TY2AZ + dostawa

Przy małej dopłacie zyskujesz kartę graficzną która jest wydajniejsza o prawie 20% względem R9 280X. Jeżeli dasz radę to obudowę wrzuć Zalman Z3 Plus. Nie chciałem naciągać już tutaj mocniej budżetu stąd też M23. 

Dodatkowo zastanowiłbym się nad pozostawieniem części z poprzedniego zestawu tak jak pamięci czy HDD / DVD-R oraz PSU

Muszę zamówić z morele.net, ponieważ mam możliwość odbioru osobistego części (z racji że pracuję, trudno mi będzie odebrać paczkę od kuriera w przypadku esc.pl ). Ta karta na morele.net kosztuje 1400zł, więc odpada. Myślę, że pozostanę przy moim zestawie, chyba że padną jeszcze jakieś inne propozycje.

Jeszcze pytanie odnośnie zestawu: jak wygląda sytuacja z upgrade w przyszłości? Wygląda na to, że pod to CPU spokojnie można wsadzać lepszą grafikę, więc ewentualnie będzie można (np za rok) wymienić GPU na coś lepszego, bez konieczności wymiany reszty podzespołów (hipotetycznie np. za rok - półtora wymienić R9 290 na coś w podobnym przedziale cenowym czyli ~1000zł )? Wiem, że może być trudno to przewidzieć, ale widząc w jakich zestawach przewija się i5-4460 (z GPU w cenach od ~800 do ~1600), wydaje się to możliwe.

I pytanie bardzo powiązane z powyższym: dlaczego wsadza się tak mocny procesor (który kosztuje 800zł) nawet w zestawieniu z GPU w podobnej cenie (czyli tak samo 800zł)? Jak składałem PC 4 lata temu (też z pomocą użytkowników benchmark.pl :) ) sytuacja wyglądała z goła inaczej. Proponowało się zazwyczaj tańszy procesor, ale taki żeby nie ograniczał karty graficznej w określonym budżecie (w moim przypadku był to AMD Phenom II x4 955, który kosztował 450zł i GeForce GTX 560Ti, który kosztował 900zł, więc GPU 2 razy droższe od CPU). Więc skąd ta popularność i5-4660 i proponowanie jej w tak sporym zakresie budżetowym?

ak wygląda sytuacja z upgrade w przyszłości?

Spokojnie pod 4460 będziesz mógł wkładać karty typu R9 290X / GTX 970.

Więc skąd ta popularność i5-4660 i proponowanie jej w tak sporym zakresie budżetowym?

Obecnie większość gier kładzie spory nacisk na procesor, stąd też mocny procesor to obecnie podstawa dobrego zestawu do gier. Należy też mieć na uwadze zmiany cen. Kiedyś GTX 560Ti był topową kartą ale i też bardzo drogą. Kiedy to wyszedł AMD 7850 to jego cena oscylowała w granicach 600 - 700 zł przy czym, produkt AMD był wydajniejszy od GTX 560Ti. Wkładanie mocniejszego procesora odbijało się bardzo mocno na karcie graficznej. Obecnie stoi to na bardziej wyrównanym poziomie. 

A co będę miał z niższej temperatury procesora, skoro i tak nie będzie kręcony? Wydaje mi się, że może to wpłynąć jedynie na cichszą pracę wentylatora (a pewnie chłodzenie GPU i tak będzie głośniejsze od chłodzenia CPU więc profitu brak).

niższa temperatura podzespołów to tak w skrócie dłuższa żywotność więc korzyść wymierna a wymieniony procesor można też podkręcić o te 200-300Mhz  kręcąc szyną w biosie