Skocz do zawartości

Wymiana zasilacza.

Recommended Posts

Witam. Podczas wczorajszeg czyszczenia komputera zauważyłem że mój leciwy chieftec 600 W zaczął się kończyć. Mianowicie przez kratkę wentylacyjną widać wybrzuszone kondensatory. Postanowiłem zakupić nowy ale zupełnie nie wiem co wybrać. Oscyluję pomiędzy tymi zasilaczami:

http://www.morele.net/zasilacz-chieftec-gpm-650c-625357/

http://www.morele.net/zasilacz-chieftec-gpm-750c-750w-modularny-80-gold-625842/

http://www.morele.net/zasilacz-be-quiet-straight-power-10-600w-80plus-gold-bn232-662458/

http://www.morele.net/zasilacz-be-quiet-straight-power-10-700w-80plus-gold-bn233-662459/

Proszę o pomoc.

Mój sprzęt:

i5 2500K

asrock extreme4 gen3

2x4GB pamieć

Karta MSI 660 GTX

Czyli ten Seasonic jest lepszy od "goldowych" chiefte-ków ?

Tak, chieftec nie jest już za bardzo na czasie z zasilaczami w swojej ofercie. Poza tym seasonic to jest jeden z najlepszych producentów zasilaczy, chieftec zaś je zamawia u takich firm jak seasonic które to produkują zasilacze i je rebranduje.

Tak patrzę jeszcze, czy ty naprawdę potrzebujesz zasilacza za 500-550zł ? Przecież tu spokojnie wystarczy coś w granicach 300zł np antec true power classic gold 550W ( swoją drogą też seasonic ) nawet myśląc o jakiejś wymianie karty w przyszłości.

Ale jak możesz zaszaleć to taki mocniejszy seasonic, czy inny super flower tudzież evga supernova g2.

Edytowane przez sixtyone

Zależy czy chcesz zasilacz do jednej karty czy będziesz może planował sli, crossfire.

Tak czy inaczej Antec Edge to jest świetny w pełni modularny Seasonic z japońskimi kondensatorami i certyfikatem gold, jeszcze w bardzo dobrej cenie. 750W z powodzeniem obsłuży różne konfiguracje kart w sli, crossfire.

Corsair RM zaś już od innego producenta oem CWT i już nie ma wszystkich kondensatorów najwyższej klasy, chociaż nie można mu odmówić że jest to również bardzo dobry zasilacz także z certyfikatem gold, w dodatku z trybem pół-pasywnym. Niestety jego cena też wypada nieciekawie na tle tego antka, bo 650W kosztuje mniej więcej tyle samo co edge 750W.

Corsair jest również dobry  jak ten antec  ,  ba  powiedziałbym że nawet lepszy, dodam jeszcze że jest jednym z najcichszych zasilaczy.

Cichy na pewno jest jak to pół-pasywny zasilacz. Jednak ten antec też akurat jest jednym z najcichszych zasilaczy wg testów, polecam do przejrzenia http://www.hardocp.com/article/2014/09/02/antec_edge_750w_power_supply_review#.VSRFIJMhWUk

Jakby już się bardzo uparł na semi-pasywny tryb, to na identycznej platformie Seasonica jest też XFX XTR który też ma zastosowany taki sam wentylator. Jednak ma on ustawione wyższe obroty pod obciążeniem od bliźniaczego Antka i wtedy jest głośniejszy więc coś za coś. Jest też trochę od niego droższy.

Jakby już się bardzo uparł na semi-pasywny tryb, to na identycznej platformie Seasonica jest też XFX XTR który też ma zastosowany taki sam wentylator. Jednak ma on ustawione wyższe obroty pod obciążeniem od bliźniaczego Antka i wtedy jest głośniejszy więc coś za coś. Jest też trochę od niego droższy.

no dobra to nie ma nic do tego , to nic nie wnosi. Osobiście tak jak mówię zostałbym przy korsarzu.   Nie ma w tym teście (poziomu głośności (dBA) ja się   nie dopatrzyłem) 

Proszę cie  chłopie nie wciskaj makaronu że ten Antec650/750W niczym się nie różnią  jest cichy (46dBA)  :P 

Gdzie korsarz ma nie całe (28dBA) Przy max obrotach rzecz jasna.

44-45,9 dBa – wyraźnie słyszalne nawet z dalszej odległości

Edytowane przez owoce morza

no dobra to nie ma nic do tego , to nic nie wnosi. Osobiście tak jak mówię zostałbym przy korsarzu.

Jeżeli wolisz ogólnie gorszy zasilacz z tanimi kondensatorami i jeszcze droższy od sprawdzonego seasonica to czemu nie. Faktów nie oszukasz. Zasilacz jest bardzo dobry ale za te pieniądze są lepsze i tyle.

Jakich byś się nie doszukiwał testów głośności to i tak przy jednej karcie zasilacz będzie cichy. A w tej samej cenie co RM 650W jest edge 750W, to do nawet cięższych zastosowań wolałbym ten drugi.

Jedyny atutem tego korsarza jest to że jest cichy pod maksymalnym obciążeniem (co i tak jest przeważnie mało istotne przy takich obciążeniach i głośności reszty podzespołów np kart pracujących pod max obciążeniem w crossfire), ciekawe jak wpływa na te tanie kondensatory i żywotność na dłuższą metę tryb pasywny i pod dużym obciążeniem wolne obroty wentylatora.

Nippon Chemi-Con  no to akurat takie tanie i słabe (capsy) że normalnie tragedia. Co ty w ogóle piszesz!

Zawsze musisz wtrącić swoje trzy grosze.

Brak mi słów , nie masz racji. Nie ma sensu tego dalej ciągnąć. Ty swoje dalej będziesz popierał.

Będziesz męczył i męczył (dociekał) swego ale jesteś na tej pozycji stracony. %-) 

Edytowane przez owoce morza

Nippon Chemi-Con  no to akurat takie tanie i słabe (capsy) że normalnie tragedia. Co ty w ogóle piszesz!

Przecież w każdym teście tego zasilacza jest ukazane jak byk że ma sporo tanich kondensatorów Teapo i CapXon http://www.techpowerup.com/reviews/Corsair/RM650/4.html

Zawsze musisz wtrącić swoje trzy grosze.

Po to jest forum żeby się wypowiadać. Chyba że mam skasować konto żeby nie wchodzić w paradę wszechwiedzącemu owoce morza.

Brak mi słów , nie masz racji. Nie ma sensu tego dalej ciągnąć. Ty swoje dalej będziesz popierał.

Będziesz męczył i męczył (dociekał) swego ale jesteś na tej pozycji stracony. %-) 

Chyba raczej brak argumentów. Jeżeli ktoś ma inne zdanie od twojego to od razu wielkie oburzenie.

Jeszcze gorzej wypadają modele RM 750/850W. Nawet wg techpowerup tylko model RM 650W jest w rankingu jeszcze na równi z EDGE, XFX XTR a już mocniejsze modele RM 750/850W już są dwa szczeble niżej.

Proszę cie  chłopie nie wciskaj makaronu że ten Antec650/750W niczym się nie różnią  jest cichy (46dBA)  :P

Oczywiście że mogą się nieco różnić, widać to chociażby na przykładzie powyższych korsarzy, nie koniecznie na lepsze :)

Gdzie korsarz ma nie całe (28dBA) Przy max obrotach rzecz jasna.

Tyle to mają te gorsze wersje RM 750/850W w których to wentylator startuje za późno i nie wygląda to tak kolorowo biorąc pod uwagę kiepskie kondensatory. 650W jest nieco poprawiony ale jak już tak strasznie liczysz te decybele to ma ich nieco więcej od powyższych.

Edytowane przez sixtyone
  • Popieram 1