Skocz do zawartości

AMD Phenom x2 555 BE

Recommended Posts

Witam, mam problem a raczej pytanie :lol: Ponieważ podkręcam sobie procka(TAK NA BOXIE! :D ) i wkręciłem na 3.52Ghz przy napięciu 1.31V. Temperatury w stresie dochodzą do 52*C więc moim zdaniem mało jak na box'a :/

http://tinypic.pl/ala5kpk4xkck

OC zwiększam tak jak jest pokazane na screenie:

http://www.frazpc.pl/wp-content/uploads/2010/07/bios05.jpg

nie moja fota

i gdy zwiększe OC o kolejne 5%(czyli na 15), albo sie winda nie ładuje albo wyskakuje BSOD :) zwiększyłem napięce do 1.35V i dalej to samo... nie będe jechał narazie wyżej bo moim zdaniem zwiększenie o 0.04V to już jest troche...

Dodam iż Cool and quiet mam wyłączone.

Co można zmienić aby na nie za wysokich napięcach podkręcić jeszcze troszke? :>

Pozdrawiam

1.475-1.5V te PII-ki spokojnie dają radę - przy założeniu że posiadasz niezły cooler. Na BOX'ie nie radzę przekraczać 1.425-1.45V

Czemu lepiej leciec mnożnikiem niz tym co oferuje mi mobo? :lol:(chce wiedziec poprostu :PP)

co do x4 to :D przy napięciu 1.38 windows sie nie ładuje... przy 1.4 nie sprawdzalem. a ponizej 1.37 to BSOD

Bo mobo podnosząc FSB podnosi przy okazji takty pamięci i system nie bootuje nie ze względu na niezdolność cepa a ramów... Maks bezpieczne napięcie dla DDR3 to 1,8V - to tak jakbyś chciał się bawić w tą stronę...

Mówię ci ... daj na sztywno napięcie cepa 1.425, kręć mnożnikiem, DDR-ki daj na 1,65 i będzie gitara :/

Kolego widzę że masz takiego samego procka jak Mła (czyt. ja) :D

Kręć mnożnikiem i daj na razie na x18 a napięcie ustaw od 1,2875V i lecisz :)

U mnie na takim napięciu śmiga stabilnie i testy OCCT przechodzi bez zająknięcia, do tego na BOXie a temperatury w IDIE 38-40*, a stress ok.56* :D

Tu masz screena: http://img404.imageshack.us/f/brow.png/

a i tylko nie patrz na te temperatury, bo to już nie sam BOX :)

Dzieki za odzew :jupi: czyli samym mnożnikiem do x18 a napięcie sztywno na 1,2875 :D

nie próbowałeś wyżej wejsc przy takich temperaturach?

EDIT: po podkręceniu mnożnikiem nawet o x0.5(czyli 100Hz) i zwiekszeniu napięcia nawet do 1,2875V zaraz po właczeniu windowsa i pulpitu bluescreen...

Bo wiesz każdy procek inaczej się zachowuje :jupi: Ja miałem szczęście i trafiłem na bardzo dobry model. A i nie miałem dotąd potrzeby wchodzić w wyższe takty bo mi tyle z powodzeniem starcza :jupi: Te 1,2875V przy takim takcie to bardzo niskie napięcie... Poza tym musze wentyl pierw zmienić, bo ten na x10 speed to buczy jak cho :)

Płyta nie powinna być zła bo jest nowa, wiem ze sie mogą trafić felerne sztuki... ale moim zdaniem to felerny jest procek... :) nawet rdzenia mi sie nie udalo odblokować...

co do przetestowania to niestety nie mam możliwości...

i pytanie? :> ile powinno wynośić RPM box'a? bo CPUID mi pokazuje od 25k do 45k max :) w stresie. jeszcze troche i odleci... a drze morde ze masakra -.- dodam iż temperatura 48*C nie przekracza a w idle 26*C (zdjąłem pokrywe) z pokrywą gdzies +5-10*C wiecej

Witajcie!

Dziwne, że po mnożniku +0,5 już wysiada, może zasilacz nie daje odpowiedniej mocy? Mój egzemplarz 555 dał się odblokować i nawet na boxie spoko na x18,5 chodził na stock vcore i miał max 60C. Lepiej zostawić FSB i tylko mnożnik, aktualnie udało mi się 200x20 na x4 ale mam już chłodzenie Ninja ale czasem wywala BSODa w 3Dm06 a vcore czy 1.5V czy 1.6V bez różnicy więcej nie dawałem bo nie wiem ile jest dla procka bezpieczne, może ktoś wie?

Ja jadę na zasilaczu OCZ 700W może 530W jest za słaby?

ten CPUID pokazuje Ci jakieś głupoty na +12V w/g niego masz 2,5-3,5V i wiatrak 25k-35k RPM? Buhaha BOX ma do 4k RPM.

vcore czy 1.5V czy 1.6V bez różnicy więcej nie dawałem bo nie wiem ile jest dla procka bezpieczne, może ktoś wie?

bezpiecznie jest 1.55V chyba ^^ w biosie ci pisze max core voltage: 1.55V :menda:

Ja jadę na zasilaczu OCZ 700W może 530W jest za słaby?

napewno nie ...

ten CPUID pokazuje Ci jakieś głupoty na +12V w/g niego masz 2,5-3,5V i wiatrak 25k-35k RPM? Buhaha BOX ma do 4k RPM.

nie wiem o co chodzi z tymi voltami xD ale wiatrak przy grach tak drze morde ze bym się nie zdziwł jak by miał te 40k obrotów :pajac::roll: