Skocz do zawartości

Jaka płyta z chipsetem H97

Recommended Posts

Witam

Chciałbym się dowiedzieć jakie płyty H97 polecacie i dlaczego?

Ogólnie płytka ma grać z procesorem i5 4690 (bez K, bo nie będzie podkręcany).

Wiem, że dopisek Gaming to tylko +10 do lansu i + 100 do ceny, ale czy sieciówka Killer i dźwięk na ALC1150 jest rzeczywiście porównywalny do innych rozwizań, a te zachwalanie ich jakości to przesada? Porównywał ktoś te rozwiązania do konkurencji lub innych modeli bez tych "bajerów"?

Ewentualnie jakie płyty z chipsetem Z97 byście polecili w podobnej cenie (najdroższe H97 to ok 550zł)?!

Kup mobo na B85 plus jakąś kartę dźwiękową,zagra lepiej jak wszystkie integry razem wzięte,a te killery to chwyt marketingowy który nic nie daje.Wystarczy jakiś program do zarządzania ruchem sieciowym.

Miałem parę płyt i zintegrowane karty dźwiękowe grają praktycznie tak samo u wszystkich producentów.Notabene integra na Maximusie VII słabiej wypadała jak na ASRock z87Extreme4 moim zdaniem choć jakimś melomanem nie jestem.

Edytowane przez chudy131080

Może trochę niedoprecyzowałem - chodzi mi ogólnie o to jaka płyta na chipsecie H97 jest godna polecenia. Karta dźwiękowa nie musi być super, ale ma być dobra jak na integre, a sieciówka ma byś "stabilna" (jak najmniej problemów z netem nie związanych z dostawcą).

Jednak nie można zapomnieć o dobrej (niekoniecznie rewelacyjnej) sekcji zasilania (i jej chłodzeniu/radiatorach)), liczbie portów i ogólnej ocenie (nnajlepiej na podtsawie doświadczeń, ale nie jest to konieczne).

Płyta nie jest dla mnie, nie będzie podkręcania procka, nie będzie dodatkowej dźwiękówki i sieciówki, chciałbym, żeby nie było za dużo problemów (prosiłbym więc o napisanie dlaczego ta a nie inna płyta, także w związku z tym dlaczego tego a nie innego producenta).

Nie będę proponował komuś płyt na chipsecie B, bo nie mam do tego przekonania, a z chipsetem Z będzie się raczej marnować przez brak procesora z dopiskiem K, jednak jeśli nie ma rozsądnej płyty na H97 to proszę o propozycje na Z97.

Nie ma co szaleć z płytami pod twój procesor ponieważ niestety jest to wersja z zablokowanym mnożnikiem  . Polecam płytę

Gigabyte GA-H97-D3H

Niedroga i funkcjonalna płyta główna, która obsługuje zarówno procesory Intel Haswell i Haswell Refresh, jak i nowe Broadwell. Dla pamięci operacyjnej przeznaczono cztery banki z obsługą 2-kanałowych zestawów DDR3-1600, a dla dysków i napędów cztery gniazda SATA 6 Gb/s, jedno SATA Express 10 i jedno M.2. Karty rozszerzeń można montować w dwóch złączach PCI-Express 3.0 x16, dwóch PCI-Express 2.0 x1 i trzech starszych PCI. Można zatem połączyć dwie karty Radeon w trybie CrossFireX. Z tyłu całkiem niezły komplet złączy – m.in. trzy wyjścia wideo, sześć portów USB (w tym cztery 3.0), a także złącza audio 8-kanałowej karty dźwiękowej. nic lepszego ci nie potrzeba ponieważ twój procesor tego nie wykorzysta , nawet można kupić coś tańszego  z usb 3.0 z czterema bankami na pamięć sekcja zasilania przy twoim procku nie potrzebuje dodatkowych radiatorów  nie musi być chłodzona  jest to zbędne