Skocz do zawartości

Wymiana grafiki oraz procesora

Idź do rozwiązania Problem ogarnięty przez kajtek.,

Recommended Posts

• Zastosowanie komputera : gry
  • Maksymalna kwota : 2800zł
  • Których części potrzebuję : karta graficzna, procesor
  • Czy będę podkręcać sprzęt? : nie
  • Rozdzielczość monitora: 1920x1080
  • Specjalne wymagania : po prostu do gier

Witam. Tak jak w temacie. Chciałbym lekko zmodernizować obecny komputer typowo pod gry (nic więcej na nim nie robię) żeby starczył na te kilka lat a na chwilę obecną, głównie pod Wiedźmina 3. Nie jestem fanatykiem grafiki i nie doszukuję się w grach ilości klatek na sekundę i myślę jak tu dodać kolejne pięć klatek. Moja konfiguracja:

Pamięć A-Data GAMING V2.0 8GB KIT (2x4GB), 1600MHz DDR3 AX3U1600GC4G9-DG2

Zasilacz XFX Pro Series TS550W 120mm 80+ (P1-550S-XXB9)

Obudowa Zalman Z9 PLUS - CZARNA MIDI TOWER (Z OKNEM, BEZ PSU) ZALMAN GAM,KOM - (Z9 PLUS)

Procesor Intel Core i5-4430 6M Cache, 3.0 GHz BOX (BX80646I54430)

Płyta główna MSI B85-G43 Sc LGA1150 Intel B85, 4xDDR3, VGA, GbLAN, ATX HASWELL

Karta graficzna Asus GeForce GTX 760 2GB DDR5 (256bit) DVI/HDMI/DP OverClock (GTX760-DC2OC-2GD5)

Planuję zmienić kartę na MSI GTX 970 gaming oraz procesor na I5 4690. Nigdy procka nie podkręcałem i nie mam zamiaru. Po prostu jest mi to niepotrzebne. I tu moje pytania.

1.Jeśli jednak zakupię ten procesor to czy konieczna będzie wymiana jego chłodzenia czy to tyczy się bardziej w przypadku podkręcania? 

2.Czy to co chcę zrobić w ogóle się opłaca? Z tego co czytałem do gier i5 w zupełności wystarczy lecz nie jestem pewien czy przejście z obecnego na 4690 wiele zmieni? Jestem jak najbardziej na tak ale też nie chcę zbędnie wydawać kasy (chociaż procesor muszę zmienić jeśli chcę pograć w Wiedźmina 3.

Proszę o pomoc. Pozdrawiam

1.Jeśli jednak zakupię ten procesor to czy konieczna będzie wymiana jego chłodzenia czy to tyczy się bardziej w przypadku podkręcania? 

Chłodzenie boxowe przy procesorze stock spokojnie wystarczy. Wg mnie sama wymiana procesora nie ma tutaj najmniejszego sensu.

Grafika w postaci GTX 760 też jeszcze daje radę. Tutaj owszem, zmiana GPU na GTX 970 przyniesie niesamowity skok wydajności. 

• Popieram 1

• Zastosowanie komputera : gry

• Maksymalna kwota : do 1000 zł na część 

Których części potrzebuję : karta graficzna, procesor

Czy będę podkręcać sprzęt? : raczej nie 

Rozdzielczość monitora: 1280x1024 jak narazie

Witam moje pytanie brzmi jaka grafike, jaki procesor znam się tylko na tyle ile muszę.Stąd to pytanie,z góry dziękuje,

moja specyfikacja komputera to :

• Procesor Intel® Core i3-3220 CPU @ 3.30GHz, 3292 MHz

• Grafka Karta wideo NVIDIA GeForce GTX 650  (1024 MB)

Zasilacz MODECOM Fell 520w

płyta główna Msi B75A-G43

Pamięć Kingston DDR3 4GB 1333MHz CL9 KVR13N9S8/4      X2 

Obudowa debut midi modecom

Edytowane przez maco161
  • Rozwiązanie

Skoro robisz upgrade typowo pod Wiedźmina 3 to poczekaj na tą grę i pierwsze testy. Wtedy będzie wiadomo w co warto inwestować.

Maksymalna kwota : do 1000 zł na część  Których części potrzebuję : karta graficzna, procesor

Proponowałbym Ci również zmianę zasilacza. Powiedz jeszcze czy do tych 2000 zł doliczamy ewentualne zyski ze sprzedaży obecnie posiadanego przez Ciebie CPU oraz GPU ? 

• Popieram 1

Skoro robisz upgrade typowo pod Wiedźmina 3 to poczekaj na tą grę i pierwsze testy. Wtedy będzie wiadomo w co warto inwestować.

Proponowałbym Ci również zmianę zasilacza. Powiedz jeszcze czy do tych 2000 zł doliczamy ewentualne zyski ze sprzedaży obecnie posiadanego przez Ciebie CPU oraz GPU ? 

Jeżeli wymiana zasilacza jest potrzebna to jak najbardziej. Wolał bym wymienić części etapowo tzn (zasilacz procek)

(Grafika dysk) albo coś w tym stylu ,wtedy zysk z części jak najbardziej wchodzi w grę i jeszcze mniej więcej o jakich cenach +/- mówimy