DustEater 37 Napisano 6 Października 2010 Udostępnij Napisano 6 Października 2010 witam jak mogę podkręcić i do ilu ten procesor ? AMD Phenom II X4 945 3GHz oraz radiator Scythe Mugen 2 reszta w podpisie Cytuj Link to post Share on other sites
gtxxor 3481 Napisano 6 Października 2010 Udostępnij Napisano 6 Października 2010 dla laika 3,5 - dla kogoś kto wie z czym robi 3,8 GHz... FSB w górę, pamięci i HT lekko w dół. Napięcie ma nie przekraczać V1.5 Cytuj Link to post Share on other sites
DustEater 37 Napisano 6 Października 2010 Autor Udostępnij Napisano 6 Października 2010 kiedyś podkręciłem Intel Pentium III z 233 na 299 na jakimś gó******* radiatorze i wiatraku xD i się nie przegrzał i na tym skończyłem podkręcanie i od lat będzie to moje pierwsze możesz podać dokładniejsze parametry poszczególnych rzeczy ? czy trzeba robić to na czucie patrząc na napięcie by nie przekroczyło tych 1.5V ? Cytuj Link to post Share on other sites
gtxxor 3481 Napisano 6 Października 2010 Udostępnij Napisano 6 Października 2010 Napięcie ustaw na sztywno na 1,45 ew 1,475 - żadne Auto bo wtedy łatwo uwalić procesor. Konkretne wartości trudno mi podać bo: a) każdy egzemplarz nawet tego samego procka jest inny i ma inną podatność na O/C b) posiadam phenom'a z serii black edition a z nimi jest nieco inaczej Generalnie częstotliwość taktowania zegara = FSB x mnożnik. W przypadku 945 tylko to pierwsze można zmieniać (w 955 i wyższych również mnożnik). Pamięci i HT musisz obniżyć ponieważ idą w górę wraz ze wzrostem FSB i można przedobrzyć. To tak w ultra największym skrócie. Mnożnik twojego procesora ma wartość x15. Podniesienie FSB o 20 daje wzrost zegara CPU o 300MHz FSB rzędu 233 da ci taktowanie 3495MHz. I myślę że przy napięciu V1.45 jest to całkowicie bezpieczna wartość dla tego CPU. Cytuj Link to post Share on other sites
DustEater 37 Napisano 6 Października 2010 Autor Udostępnij Napisano 6 Października 2010 rozumiem że wszystko w BIOSie się robi ale czy są jakieś programy gdzie mogę sprawdzić takową prognozę/wynik podkręcenia ? Cytuj Link to post Share on other sites
gtxxor 3481 Napisano 6 Października 2010 Udostępnij Napisano 6 Października 2010 Prognozy nie sprawdzisz, za to sprawdzisz stabilność już podkręconego zestawu. Jeśli przechodzi 30 min w OCCT znaczy się może zostać i podczas testu nie osiągnie temp. wyższej niż 63 stopnie może zostać. Prognoza jest taka... taktowanie 3,2GHz - wydajność 955-tki taktowanie 3,4GHz - wydajność 965-tki taktowanie 3,5GHz - wydajność 970-tki Aha pamiętaj by wyłączyć funkcję Cool&Quiet w biosie, w przypadku podkręconego CPU. Cytuj Link to post Share on other sites
Gość Napisano 6 Października 2010 Udostępnij Napisano 6 Października 2010 właśnie czemu trzeba wyłączać QnQ jak sie podkręca? :help: Cytuj Link to post Share on other sites
gtxxor 3481 Napisano 6 Października 2010 Udostępnij Napisano 6 Października 2010 C&Q dynamicznie zmienia napięcia i przy ustawieniu Vcore na sztywno proc potrafi być mega niestabilny... Cytuj Link to post Share on other sites
Gość Napisano 6 Października 2010 Udostępnij Napisano 6 Października 2010 a jak sie ma standardowe napięcia i ustawienia oraz włączone QnQ to tez może być niestabilny ? Cytuj Link to post Share on other sites
gtxxor 3481 Napisano 6 Października 2010 Udostępnij Napisano 6 Października 2010 Na standardowych absolutnie może zostać... Cytuj Link to post Share on other sites
DustEater 37 Napisano 6 Października 2010 Autor Udostępnij Napisano 6 Października 2010 Prognozy nie sprawdzisz, za to sprawdzisz stabilność już podkręconego zestawuz tego wnioskuję że jest taki program. jaki ? jeśli chodzi o CPU-Z to nie wiem dlaczego ale za każdym razem gdy uruchamiam go mam FREEZE i komp do resetu. testowałem już wersje 32bitowe jak i 64bitowe Cytuj Link to post Share on other sites
FixIT 2 Napisano 10 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2013 Sorki,że odkopę,ale mam ten sam procek 945 CL3 95TDP. On podobno działa na każdej wersji BIOSU a ja mam 1,40(najnowsza to 1,50).Więc muszę tylko wymienić procka i nic więcej?. Na ile bym mógł go podkręcić na moim sprzęcie : AMD PHENEOM || X4 945 AM3 CL3, 3GhzGh Corsair VS Series 450W Asus ATI Radeon HD7790 DirectCU OC Elixir DDR3 4GB 1333MHz CL9 ASRock N68C-S UCC Monitor 22 Chodzi mi o stabilne a boje się troszkę krecić,więc pytam jaka będzie stabilna częstotliwość. Cytuj Link to post Share on other sites
kosmita 545 Napisano 10 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2013 (edytowane) A masz odpowiednie chłodzenie procka i obudowy bo na fotkach widze że płyta troszkę słaba do OC (goła sekcja zasilania) Edytowane 10 Sierpnia 2013 przez kosmita 1 Cytuj Link to post Share on other sites
FixIT 2 Napisano 10 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2013 (edytowane) Boxowe A obudowa taka http://www.pcformat.pl/Wymiana-procesora,a,1658 nie wiem czy dobra,ale chyba nie wygląda na niezłego starocia. Edytowane 10 Sierpnia 2013 przez FixIT Cytuj Link to post Share on other sites
WaxYL 27 Napisano 10 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2013 (edytowane) Mam tego procka, identyczne mobo więc wypowiem się. Wystarczy ci wersja 1.40 by tego Phenoma wsadzić. Sekcja zasilania w cholere się grzeje, mam doklejone radiatory i parzą wręcz. Cóż, co do OC to stosunkowo słabo. Mi się udało 3,7 GHz stabilne na dobrym chłodzeniu. A aktualnie siedzę na 3,5 GHz@1,400V. Musisz zadbać o odpowiednio dobre chłodzenie i przewiew w obudowie. W pełni osiągalne taktowanie bez zmiany napięć to 3,3GHz(u mnie). Edytowane 10 Sierpnia 2013 przez WaxYL 1 Cytuj Link to post Share on other sites
FixIT 2 Napisano 10 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2013 (edytowane) Właśnie tylko ja bym chciał podkręcać AMD Driver bądź coś podobnego(jakiś firmowy program od ADM),słabo ogarniam BIOS.Moim celem jest właśnie te 3,5 Edytowane 10 Sierpnia 2013 przez FixIT Cytuj Link to post Share on other sites
WaxYL 27 Napisano 10 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2013 Niestety przy pomocy programu nie zmienisz mostka północnego, ja starałem się nie przekraczać 1600, tak jak na stocku jest. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
kosmita 545 Napisano 10 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2013 Najpierw doklej jakieś radiatory bo płytę uwalić możesz skoro kolega ma radiatory i pażą Cytuj Link to post Share on other sites
FixIT 2 Napisano 10 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2013 (edytowane) Chłodzenie na procka dokupię w najbliższym czasie,obudowa jaka jest taka jest(zdejmę boczny panel może będzie lepiej),da to coś w ogóle ? Edytowane 10 Sierpnia 2013 przez FixIT Cytuj Link to post Share on other sites
Banjo 123 Napisano 10 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2013 kiedyś podkręciłem Intel Pentium III z 233 na 299 na jakimś gó******* radiatorze i wiatraku xD i się nie przegrzał i na tym skończyłem podkręcanie http://forum-dev.benchmark.pl/public/style_emoticons/default/biggrin1.gif i od lat będzie to moje pierwsze http://forum-dev.benchmark.pl/public/style_emoticons/default/wink.gif możesz podać dokładniejsze parametry poszczególnych rzeczy ? czy trzeba robić to na czucie patrząc na napięcie by nie przekroczyło tych 1.5V ? Słabo, ja mojego Pentium III ukręciłem do granicy, czyli 733MHz, bez podnoszenia napięcia nawet. Cytuj Link to post Share on other sites
FixIT 2 Napisano 10 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2013 Chłodzenie na procka dokupię w najbliższym czasie,obudowa jaka jest taka jest(zdejmę boczny panel może będzie lepiej),da to coś w ogóle ? Cytuj Link to post Share on other sites
kosmita 545 Napisano 10 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2013 Na pewno coś da chociaż lepsze efekty były by jak byś zainwestował w przewiew obudowy mnie to kosztowało 600zł (wentylatory do obudowy + radiator procesora) Cytuj Link to post Share on other sites
WaxYL 27 Napisano 11 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2013 Bo przepłaciłeś za Noctue? Wystarczy jakiś Macho + 3-4 wentyle po 20zł. Ja sobie poradziłem wentylami z starych zasilaczy i radiatorami z starych płyt głównych. Cytuj Link to post Share on other sites
kosmita 545 Napisano 11 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2013 (edytowane) Ja wiem czy przepłaciłem procki i płyty można wymieniac a dobry cooler to na lata tyhm bardziej że mój pasuje do każdej podstawki intela i amd A stare wentylatory od zasilaczy były małe wysoko obrotowe i głośne Edytowane 11 Sierpnia 2013 przez kosmita Cytuj Link to post Share on other sites
WaxYL 27 Napisano 11 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2013 Wiesz, jest sporo firm, które oferuje chłodzenia z podstawkami wszystkimi za dużo niższą cenę. Po prostu nie wyskakuj tu z 600 zł skoro można zrobić to równie dobrze i tanio. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts