Skocz do zawartości

Jaki zasilacz do mojego zestawu

Recommended Posts

Witam,

Proszę o radę w doborze zasilacza. Moj pc to;

I5 4670k- myślę że w przyszłość będę podkrecal chociaż nie wiele bo mam słabą sztukę, teraz pracuje na 4.0 .

Msi z87- g43

Goodram Play 2x4 gb 1600

Gtx 970 windforce 3 narazie nie będę podkrecal

Seagate 1tb

Napęd DVD

Chłodzenie cepa to raijintek Trition z dwoma wentylatorami 120 pwm

Obudowa fractal design define r4 z kompletem wentylatorów 140 mm w sumie 5 sztuk

Mam obecnie

Chiefter gps-700ab którego kultura pracy mnie nie satysfakcjonuje. Co byście mi polecili ?

Ja bym się skłonił ku temu CM G550M, na niego jest aż 5lat gwarancji co raczej ciężko znaleźć w tym przedziale cenowym.

Co do tego chiefteca, miałem w rękach, szału nie ma trochę taki pustak i trochę szkoda wydanych pieniędzy na to. Ale jak już masz, jakaś bomba czy najgorszy złom to znowu nie jest, jak ci tylko kultura pracy przeszkadza to może jakiś fan swap ? ew jak ewidentnie terkocze czy wydaje dziwne dźwięki to może i na gwarancję.

XFX Core/Pro/TS 550 - bardzo dobry zasilacz w tej cenie. 

W sumie dobry zasilacz tylko już trochę stara konstrukcja. Ten CM jest jednak ogólnie nieco lepszy, nowoczesna konstrukcja DC-DC, ma zdecydowanie lepszą sprawność w szerszym zakresie, co najważniejsze także pod małymi obciążeniami. Do tego modularny i chyba nawet odrobinę tańszy ;)

Witaj,

G550M wypada bardzo dobrze na wszystkich testach to trzeba przyznac, zapewniajac stałe i bardzo dobre tetnienia i napięcia,  Jednak jego największą zaletą jest to, moim zdaniem, jego cena / wydajność, ponieważ oferuje nie tylko wysoka wydajnosc ale cena jest mega okey wiadomka Cooler Master robi zasilki za taka cene poniewaz wczesniej robili slabe zasilki, (except seasonic) a konkurencja jest spora wiec albo a w ta albo w tamta zmienili strategie i chyba idzie w dobra strone jesli chodzi o budzetowki.

Juz gorzej jesli chodzi o kondensatory CapXon(Cena swoje robie) Lepiej jakby byly Teapo, które są uważane za lepszej jakości.
G550M jest w porządku PSU - Jest w atrakcyjnej cenie i nie tylko wypada dobrze w teori.

Smarta bym wzial wtedy jakby nie bylo XFX i CM w sklepie.A po drugie z kultura u Thermaltake tez nie jest mega cichutko

XFX jest tak jak TDI stary ale jary.

• Popieram 1
Juz gorzej jesli chodzi o kondensatory CapXon(Cena swoje robie) Lepiej jakby byly Teapo, które są uważane za lepszej jakości.

G550M jest w porządku PSU - Jest w atrakcyjnej cenie i nie tylko wypada dobrze w teori.

Smarta bym wzial wtedy jakby nie bylo XFX i CM w sklepie.A po drugie z kultura u Thermaltake tez nie jest mega cichutko

XFX jest tak jak TDI stary ale jary.

Tańsze kondensatory nie są tutaj jakąś specjalną wadą, jeżeli chodzi o ten segment i  stosunek wydajności do ceny. Tym bardziej że na zasilacz jest 5 lat gwarancji, więc nie ma to najmniejszego znaczenia.

Sprawność tego CM jest akurat już bliżej jednostek gold, a najważniejsze że nawet przy niewielkich obciążeniach przy których nierzadko komputer pracuje najczęściej sprawność jest świetna i bije na głowę wszystko z tego przedziału cenowego.

Ba, nie sądzę by inne zasilacze w tym przedziale cenowym, czy ten XFX czy Tt miały same japońskie kondensatory ;) Oczywiście że są to dobre zasilacze, ale jak jest coś lepszego to wybór jest prosty.

Cooler Master robi zasilki za taka cene poniewaz wczesniej robili slabe zasilki, (except seasonic)

CM już od dłuższego czasu miał ( czy sprzedawał, bo robić to żadna firma przynajmniej z tych wymienionych w temacie nie zrobiła, tylko zleca to odpowiednim producentom ) bardzo dobre zasilacze. Tylko niekoniecznie ze średniego segmentu czy też nie najlepiej wycenione na tle konkurencji żeby miały aż taką siłę przebicia i jakoś specjalnie zamieszały na rynku. Chociażby serie Silent Pro M, Gold, Hybrid.

Edytowane przez sixtyone

Bliżej gold, a jednak nie osiągnął jeszcze Silvera :P

W XFX'ie masz Nippony, bodajże seria KMQ :)

To że mu dali certyfikat bronze nie ma większego znaczenia. Rozwinę wypowiedź, pod małymi obciążeniami ( przy których nierzadko komputer pracuje najczęściej ) ma sprawność zbliżoną do jednostek gold, a przy normalnych obciążeniach powyżej 88%, najwyższe zanotowane kiedykolwiek wśród zasilaczy z certyfikatem tylko "bronze".

Co by w tym XFX\ie nie było to nawet nie jest blisko, technologia poszła trochę naprzód i lepsze rozwiązania stają się powszechniejsze, jednak osiągi i 5letnia gw tego CM przemawiają bardziej.

Edytowane przez sixtyone

Nie twierdzę, że nie masz racji. Twój problem polega na tym, że zawężasz wszystko do jednego modelu, nie pozostawiając żadnych alternatyw. Nie wiem czy wiesz, ale był czas gdzie G550M sprawiał problemy, tj. trafiały się wadliwe sztuki.

Dlatego przy jakby nie patrzeć małym wyborze zasilaczy na rynku(w tym przedziale cenowym, mówię o sensownych jednostkach) XFX Core/Pro/TS(jak zwał tak zwał) utrzymuje swoją dobrą pozycję. Nadal jest to jednostka godna polecenia, wręcz niezawodna. Dobrej jakości podzespoły, przyzwoite okablowanie i 5-letnia gwarancja również działają na jego korzyść.

Co by w tym XFX\ie nie było

To jest kolego odwinięcie kota ogonem :P Sam wspomniałeś o japończykach:P

• Popieram 1

Rzeczywiście może trochę to wygląda monotonnie, ale co na to poradzisz że nie ma w czym za bardzo przebierać.

Ten XFX faktycznie jest też dobry, jak komuś się bardziej podoba to czemu nie, najważniejsze że jest dobrze wykonany i ma te 5 lat gwarancji jak wspomniałeś. Tu jest z nim dość fajny zbiorczy test do przejrzenia http://www.bit-tech.net/hardware/psus/2014/06/20/550w-650w-psu-roundup/11

Jakby miał 50zł więcej to jeszcze lepszym wyborem od powyższych był by Antec true power classic 550W to jest znowu bardzo dobry seasonic.

Wydaje mi się, że najlepszym wyborem jest Cooler Master G550M. 

Jednak jego największą zaletą jest to, moim zdaniem, jego cena / wydajność

zgadzam się w zupełności.

Sam postanowiłem zakupić ten zasilacz (głównie ze względu na 5 letnia gwarancję), muszę przyznać, że jestem z niego bardzo zadowolony.

Edytowane przez paweldook