nemeyeth 5 Napisano 21 Marca 2015 Udostępnij Napisano 21 Marca 2015 (edytowane) Cześć, planuję sprzedać stary komputer i kupić coś bardziej na czasie - wszystko poniżej. Zastosowanie komputera: Gry/Grafika Maksymalna kwota: 7k Których części potrzebuję: Wszystko prócz pamięci + może jakies SSD? Czy będę podkręcać sprzęt? Tak Rozdzielczość mojego monitora i model:1920:1080 Specjalne wymagania: Żadnych Części z poprzedniego komputera: - Crucial Ballistix 2x4GB DDR3 1600MHZ CL9 - Napęd Optyczny Samsung Własna propozycja zestawu : - http://www.morele.net/inventory/info/VsRNFT/ Tutaj zaczynają się schody i mam kilka nierozwiązanych kwestii. Myślałem nad przepięciem ramu ze starego komputera do nowego - to samo zrobiłbym z napędem optycznym. Jak na razie pamięć nie jest zbyt potrzebna ale kto wie co bedzie za rok. Komputer będzie na pewno podkręcany i rozbudowywany - być może pokuszę się nawet o SLI. Nie wiem tylko czy do dwóch kart o takim GPU starczy zasilacz 600W. Może lepiej kupić coś mocniejszego? Jeżeli tak to prosiłbym o jakieś namiary na dobre, ale przede wszystkim ciche, zasilacze. Najlepiej rzędu silver lub gold. O chłodzeniu na kartę na razie nie myślę - zobaczymy jak się sprawdzi windforce ( na starej karcie sie spisywał ). Z góry dzięki za porady Edytowane 21 Marca 2015 przez nemeyeth Cytuj Link to post Share on other sites
eVerest 1092 Napisano 21 Marca 2015 Udostępnij Napisano 21 Marca 2015 Skrzynka ma być za 7k a nie ma ssd...Hahahahah dobry żart... Ja bym to widział tak: 4690k Z97 g43 Gtx 970 gaming od msi Macho 140 Mx100 256gb 2tb seagate Fractal r4 Antec true power 550W Taka specyfikacja spokojnie wystarczy. A 4790K to 500 zł w błoto jak i doplata około 1000 zł do gtx 980. W moim zestawie masz procek od oc,solidne mobo spokojnie da rady,cichy cooler, solidny ssd, solidna obudowa, solidny i cichy zasilacz z certyfikatem gold, grafikę w postaci msi gtx 970 gaming z pół pasywnym trybem pracy. Cytuj Link to post Share on other sites
Michal1985 0 Napisano 21 Marca 2015 Udostępnij Napisano 21 Marca 2015 (edytowane) Jeżeli planujesz sli to kup mocniejszy zasilacz i koniecznie z 80+gold. Fakt że 980 i i7 do gier to przesada ale nie nazywał bym tego wyrzucaniem kasy w bloto Co do ssd to plecam plextor m6s 256gb Hdd mozna spokojnie zmienić na wd blue pare zł w kieszeni Edytowane 21 Marca 2015 przez Michal1985 Cytuj Link to post Share on other sites
kajtek. 11369 Napisano 21 Marca 2015 Udostępnij Napisano 21 Marca 2015 Zastosowanie komputera: Gry/Grafika Co to za grafika ? Jakieś większe prace ? Zestaw jest strasznie mocno przepłacony. GTX 980 oferuje 10% wydajności więcej niż tańszy o 1000 zł GTX 970. Dopłata kompletnie nieopłacalna. Podobnie procesor. W grach, i7 4790K który jest droższy o 500 zł od i6 4690K nie da jakiegoś widocznego wzrostu wydajności. Powiem tak, jeżeli jesteś tego świadom i oczekujesz bezkompromisowej wydajności to ok. Jeżeli natomiast chcesz zrobić zakup z głową, który to będzie opłacalny to zestaw musi pójść do radykalnej zmiany. Cytuj Link to post Share on other sites
nemeyeth 5 Napisano 21 Marca 2015 Autor Udostępnij Napisano 21 Marca 2015 970 mnie troche razi tym 3.5 gb + 0.5 gb. Co do dysku ssd no to raczej go wrzuce i pomysle nad tym prockiem Cytuj Link to post Share on other sites
kajtek. 11369 Napisano 21 Marca 2015 Udostępnij Napisano 21 Marca 2015 Przestań się zamartwiać. Nie ma lepszego wyboru jeżeli chodzi o GPU. Mimo tej całej zadymy jest to najwydajniejsza karta graficzna w tym przedziale cenowym. Do czasu afery wszyscy chwalili i się podniecali. Kiedy tylko zmienił się "papier" zaczęła się fala herezji. Nie chodzi tutaj o samą wydajność tego układu a bardziej o politykę nV. Jak chcesz to czekaj nowe AMD które są tuż za rogiem. Cytuj Link to post Share on other sites
kondrad12 122 Napisano 21 Marca 2015 Udostępnij Napisano 21 Marca 2015 970 mnie troche razi tym 3.5 gb + 0.5 gb. Co do dysku ssd no to raczej go wrzuce i pomysle nad tym prockiem Grasz na rozdzielczości FHD, oczywiście w skrócie (ostatnio już sie rozpisywałem na ten temat) problem Cie nie dotyczy Cytuj Link to post Share on other sites
nemeyeth 5 Napisano 21 Marca 2015 Autor Udostępnij Napisano 21 Marca 2015 (edytowane) No jak kupie nowy monitor to bedzie uhd. Edytowane 21 Marca 2015 przez nemeyeth Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts