dora0912 0 Napisano 20 Marca 2015 Udostępnij Napisano 20 Marca 2015 Witam bardzo serdecznie! Jak większość nowych użytkowników przychodzę z prośbą o udzielenie rady... Planuję w przeciągu 1-2 miesięcy zakupić kartę graficzną, raczej coś w obrębie GTX 660 lub 670. Natomiast mój obecny monitor to Asus VH198D - 19 cali, rozdzielczość natywna 1440x900 oraz wejście tylko D-Sub (VGA). Monitora jednak zmieniać teraz nie planuję. Wiem, że może to 1440x900 z kartą tego pokroju jest dla niektórych pewnie śmieszne ale na tę chwilę mi pasuje, dodatkowo patrząc na wymagania niektórych gier... to chyba wolę dłużej je pociągnąć na niższej rozdziałce. Chociaż? Czas pokaże. Teraz przejdę do konkretów. 1. Karta graficzna z gniazdem DVI-I oraz monitor tylko VGA. Jak najlepiej podłączyć? Trochę na temat różnych gniazd poczytałam i wychodzi na to, że potrzebny będzie adapter VGA-DVI (czy też DVI-VGA), ale którym sposobem najlepiej będzie to zrobić: a) karta graficzna (gniazdo DVI) ---> kabel DVI ---> adapter DVI-VGA ---> monitor (gniazdo VGA) b) karta graficzna (gniazdo DVI) ---> adapter DVI-VGA ----> kabel VGA ----> monitor (gniazdo VGA) Jak widać zastanawiam się czy lepiej poprowadzić kablem DVI-I z odpowiednią przejściówką na VGA dopiero przy monitorze, czy zostać na kablu VGA, a przejściówka od razu przy karcie? Wydaje mi się, ze kabel DVI będzie porządniejszy, ale skoro i tak sygnał zostanie przerobiony na VGA to może nie ma znaczenia? 2. Przeglądając różne strony polskie i zagraniczne, natrafiłam na kilka lekko mnie niepokojących problemów użytkowników. Jeden z nich polegał na tym, że osoba posiadająca takiego rodzaju kartę oraz jakiś monitor VGA 1440x900 miała problem z ustawieniem natywnej rozdzielczości, gdyż nie było jej w ogóle do wyboru (natrafiłam na 2 lub 3 takie wątki). U kogoś innego występowały problemy z obrazem typu rozmycie. Gdzie indziej znów osoba posiadająca monitor taki jak mój miała efekt z pasami/drganiem obrazu (jeśli dobrze pamiętam). W takich wątkach zazwyczaj radzono sprawdzić sterowniki oraz kable i przejściówki. Co o tym myślicie? Wiadomo, że z cyfry na analog zawsze jakaś strata będzie (choć przy 1440x900 może nie aż tak widoczna jak większe rozdziałki) ale żeby aż taka, jak problemy z natywną rozdzielczością czy rozmyciem/drganiami? Mam tylko nadzieję, że nie będzie gorszego obrazu niż przy podlączeniu samym kablem VGA, czyli tak jak mam teraz. Dzięki za wskazówki i pozdrawiam Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 20 Marca 2015 Udostępnij Napisano 20 Marca 2015 tak długo jak podłączysz się kablem DVI-A na VGA nie powinno być problemów 1 Cytuj Link to post Share on other sites
dora0912 0 Napisano 20 Marca 2015 Autor Udostępnij Napisano 20 Marca 2015 A no proszę kabla DVI-A nie wzięłam pod uwagę Dziękuję za odpowiedź. Myślałam, że jak karta graficzna ma gniazdo DVI-I dual link to tylko taki kabel można do niej podłączyć. Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 20 Marca 2015 Udostępnij Napisano 20 Marca 2015 I czyli Integrated obsługuje oba standardy; analogowy A oraz cyfrowy D Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts