Skocz do zawartości

Temperatura procesora

Recommended Posts

Witam wszystkich

Mam problem z temperatura procesora.

wczesniej podczas pracy ( min. gry itp.) dochodzila do 65 stopni po wymianie pasty przez znajomego na przegladarce jest lekkim rzutem bez uruchamiania innych programow ponad 60 stopni. Po wlaczeniu filmu czy gry wzrasta do tego stopnia, ze wylacza kompa juz po 2-3 min.

w zwiazku z tym mam pytanie czy to moze byc przyczyna zlej pasty czy moze cos innego?

pozdrowienia ;)

Jaki to procesor i jaki cooler? A co do temperatury - Twoj znajomy zle nalozyl paste albo źle zamocowal radiator. Zdejmij cooler, dokladnie oczyść, odtłuść (najlepiej alkoholem izopropylowym, ale wódeczka też się nada ;) naloz paste raz jeszcze (mala kropka wielkosci ziarenka ryżu na środku procesora), załóż cooler, bardzo delikatnie i nieznacznie poruszaj nim na boki i zamocuj zaczepy lub dociśnij kołki (w zależności od rodzaju mocowania). Powinno pomóc. Pozdr.

• 2 miesiące temu...

żeby nie zakładać nowego wątku, napisze tutaj.

Mam AMD Athlon 64 X2 5400+ Black Edition na rdzeniu Brisbane rev. G2, problem pojawił sie od razu po zmontowaniu całego układu, bios raczej nie kamie (tak myślę) bo tam temperatura po dłuższym użytkowaniu jest na poziomie 45-47 stopni, a programy typu everest pokazuje po 10 stopni na rdzen, niekiedy nawet -1, Coretemp równiez podobnie, speed fan nawet na 1 rdzeniu pokazuje -123 *C no to jest troszke nie normalne i mam w związku z tym pytanie? to jest normalne? czy to jest usterka procesora? właściwie czujnika temperatury? czy lepiej nie mysleć, tylko oddać procka na gwarancję?

Temperatury pokazywane przez programy w 100% są błędne, wina jest nie czujnika tylko złego odczytu temperatury przez programy.

Jeśli komputer jest stabilny i wszystko działa OK to nie ma sie czym martwic.

Dla pewnosci mozesz pomeczyc troche procesor i dotknac wtedy radiatora - przy temperaturze ok 50C powinien byc cieply, ale nie goracy.

To wiem, że są temperatury błędne bo bios pokazuje jak dla nie bardzo nawet realną temperaturę, ogólnie chodzi stabilnie 3d marka puściłem i było OK, ale dziwi mnie fakt, że żaden z programów nie pokazuje poprawnie temperatury, a można powiedzieć, że programy są dość aktualne, więcej jak pół roku nie mają. Tak jak mówisz po zmęczeniu radiator jest ciepły nie gorący, mógłbyś polecić jakiś program który pokazałby temperature prawidłowo? dodam, że płyta główna to Asus "M3A78"

A po co ci program pomiarowy skoro wartości przez nie podawane nigdy nie są w 100% dokładne? Jeśli procesor się nie grzeje i wszystko działa OK?

Znajdziesz jakiś program, który będzie ci np podawał temperaturę 45-50C - ale skąd wiadomo, że będzie w 100% prawidłowa?

A programu nie znam, zacznij od programów producenta płyty głównej (jak ci tak bardzo zależy).

no wiesz mam zamiar podkręcić troszkę procka, a nie posiadam multimetru, żeby podpinać go w pobliże procka, ba również nie mam zamiaru cały czas wchodzić do biosu sprawdzając temperaturę po podkręceniu po wcześniejszym obciążaniu procesora, everest na moim starszym AMD3700 pokazywał idealnie temperaturę, również na innym 3000 też jest elegancko (testowane odpowiednim termometrem, bo udało mi się ze szkoły załatwić), co do producenta płyty głównej niestety oprogramowanie które mi dostarczył nie działa, więc lipa.

Mi to ogólnie nie przeszkadza, że program się myli, ale irytuje mnie fakt, że nie wiem jaka jest temperatura w danej chwili, a po restarcie kompa temperatura spada i nie wiadomo o ile.