Skocz do zawartości

Recommended Posts

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Intel_Core_i7_microprocessors#Mobile_processors

Nie ma :P Tak jak nie ma zawodów w podkręcaniu notebooków z tego względy że trudno nalewać ciekły azot gdy procesor jest skierowany do dołu ;-) 

http://allegro.pl/intel-core-i7-2960xm-processor-extreme-edition-i5185249701.html

To jakim cudem, tego cepa udalo sie podkrecic do  4.8 GHz? Na jakiej zasadzie odbywa sie podkrecanie i7 47XX MQ/HQ? Przez szyne? nie jestem specem od OC, wiec prosze o wyrozumialosc..

Tam nawet mnoznik jest ustawiony na x48... Wiec jak to jest?

'5. Clevo to jedyne laptopy oprócz alienów, które przyzwoicie nadają się do kręcenia. Potrzebny jest procek xm albo modowany bios. Imo jeżeli zależy głównie na procku to p570wm ze stacjonarnym, tylko że jest on masakrycznie gruby, ciężki i drogi.'

Czyli XM maja odblokowany mnoznik.. Ale i7 47XX nie ma w wersji XM.. a sprawa z biosem.. jak odbywa sie to podkrecanie?

Edytowane przez dawid12345678

a sa jednak.. jaka cena.. :[

a moglbys napisac, na jakiej zasadzie odbywa sie podkrecanie i7 47XX MQ/HQ?

ale największa wada to koncepcja podkręcanie procesorów mobilnych.

Nie, jak ma sie pomysl na bardzo wydajne chlodzenie.. ;)

HQ ma inna podstawke niz MQ.. mam na mysli CPU w wersji i7 4700, przeciez to jedna generacja..

http://ark.intel.com/pl/products/75117/Intel-Core-i7-4700MQ-Processor-6M-Cache-up-to-3_40-GHz

http://ark.intel.com/pl/products/75116/Intel-Core-i7-4700HQ-Processor-6M-Cache-up-to-3_40-GHz

Pod wzgledem wydajnosci, najpierw jest MQ czy HQ?

Odblokowany mnożnik masz tylko w prockach XM, ale nawet posiadanie takiego modelu nie gwarantuje OC. BIOS musi oddać kontrolę mnożnika systemowi, a bardzo bardzo niewielu producentów na to poszło. Kiedyś było znacznie prościej, bo wystarczył procek serii XE. 7 lat temu kupiłem thinkpad'a T61p z core2 X9000 i normalnie kręcił się z 2,8GHz na 4,2GHz zamiatając większość desktopów.

Mobilne haswell'e są również podkręcane przy pomocy szyny BLCK. Do tego nie potrzeba już drogich procków XM, ale bardzo niewiele BIOS'ów daje możliwość zmiany taktowania. Chyba tylko kilka modeli Clevo i Alienware.

MX mają ale i cenę zaporową ale największa wada to koncepcja podkręcanie procesorów mobilnych.

Mało wiesz ;)

• Popieram 1

Planuje kupic kadlubek Clevo P370SM i reszte osobno.

Czy szyna BLCK umozliwia wysokie OC? Miedzy 4.2 do 4.5/4.6/4,7?  Mam pomysl na swietne chlodzenie do tego laptopa, wiec tym sie nie martwie.. ale o tym potem. ;)

A co do roznych gniazd: i7 4700MQ v i7 4700HQ.. moze mi wyjasnisz, dlaczego procesory z tej samej generacji maja rozne 'podstawki'?

HQ nie mają żadnej podstawki. Są po prostu wlutowane w płytę główną.

OC za pośrednictwem BLCK jest ograniczone do kilku % wiec oczywiscie lepiej miec do tego procka z wysokim mnożnikiem.

to juz znalazlem blad w moim rozumowaniu.. ;)

18 grudnia, 2014 roku napisales ze i7 w laptopach dorownuje do i7 deskopowych.. to prawda?

czyli takiego i7 4700MQ z 3.4 GHz, podkrecic do 4 GHz, moge tylko w myslach? ;)

No nic, to albo i7 4700MQ i slabe OC, albo procesor za kilka tysiecy z wysokim OC... :cry:  A szkoda, bo w Clevo mozna podobno napiecie troszke zwiekszyc..

jakies inne rozwiazanie? zmodyfikowany bios? cokolwiek?

Od czasów core2 mobilne i desktopowe procki intela mają praktycznie taką samą wydajność. Zestawiając uklady o takim samym taktowaniu, cache i liczbie rdzeni, osiągamy niemal identyczne rezultaty. Bywały niestety spartaczone generacje, jak np. Arrandale. Zawsze lepiej wypadają też mobilne i7 w zmniejszonym procesie. Np. mobilne i desktopowe Sandy Bridge miały sporą różnicę w taktowaniu, ale Ivy wyrównało zegary po obu stronach. Dlatego tez nie kupowałem Haswell'a, tylko czekam aż będzie Broadwell dla mobilnego high-end'u.

Alienware podkręcał 4700MQ do 3,9GHz na 4 rdzeniach. Czy da się wyżej bardzo zależy już od płyty głównej. Musisz poszukać wyników OC lapków, które bierzesz pod uwagę. Wcześniej bardzo mnie to interesowało, bo zawsze wybierałem procki XE do laptopów, ale po tym jak OC został uzależniony od woli producenta dałem spokój z tematem.

Zwiększanie napięcia w mobilnych prockach nie jest konieczne. Do 4,2GHz spokojnie podkręcisz na domyślnym. Wcześniej kontrola Vcore należała do systemu i bardzo popularny był undervolting. Na niektórych prockach można było zbić 0.2-0.3V, co przekładało się na znacznie niższe temperatury i lepszą kulturę pracy.

Procków XE najlepiej poszukać na rynku wtórnym. Czasami są całkiem niezłe okazje za 1/2 ceny sklepowej, a nawet mniej. Swojego X9000 udało mi się kupić za 1500zł 2 miesiące po premierze, kiedy w sklepach jeszcze nie schodził poniżej 4000zł.

• Popieram 1

bardzo Ci dziekuje, za tak wyczerpujace odpowiedzi i za profesjonalne podejscie do tematu.

Szukalem, ale ciezko znalesc Clevo P370SM z OC.

Czyli wydajnosc i7 4700MQ bedzie bardzo wysoka, jak na laptopa. Ale opcja kupna uzywanego procesora z odblokowanym mnoznikiem.. z pewnoscia do rozwazenia.

Podkrecajac takiego i7-4930MX do 4.7-5.0 GHz, wydajnosc bedzie duzo wieksza od standardowego taktowania na poziomie 3.9 GHz? Wydajnosc bedzie podobna do podkreconego i7 XXXXK?

i7-4930MX: ponad 2500 zl:

http://www.ebay.pl/itm/INTEL-CORE-i7-4930MX-Processor-Extreme-Edition-CPU-8M-Cache-3-GHz-SR15M-NEW-/181661352190?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item2a4bdc40fe

Jezeli pojawia sie oferty do 1500 zl, warto bedzie sie zastanowic, bo 2500 zl za CPU do laptopa... to prawie cena kadlubka Clevo P370SM..

PS. QX9300 Teraz 600 zl:

http://allegro.pl/core-2-extreme-qx9300-12mb-cache-2-53-ghz-nowy-fv-i4870906891.html :D

i7 4930MX @ 4,7GHz będzie w okolicy desktopowego 4790k, ale przy takim taktowaniu TDP wzrasta do poziomu procków desktopowych. ;) Poszukaj sobie dobrych recenzji mobilnego haswell'a w wersji MX.

I ostatnie pytania, aby juz Ciebie nie zameczac moja niewiedza..

i7 4930MX podkrecony do 4.7 GHz (chlodzenie to wiesz..ogarnie sie ;) ), bedzie duzo wydajniejszy od i7 4700 MQ podkreconego do 3.9 GHz?

Na jakim poziomie wydajnosciowym bedzie i7 4700 MQ (3.9 GHz)?

Twoim zdaniem, korzysc z odblokowanego mnoznika, a co za tym idzie, wysokim potencjalem OC, jest warta tak duzych pieniedzy?

Oczywiście. Przy takcie 4,7GHz wydajność jest sporo wyższa. Analogicznie do desktopowych procesorów. Wszystko jednak zależy od zastosowań. Niektóre są głodne na każdy MHz i każdy dodatkowy rdzeń, a w innych nie ma istotnej różnicy pomiędzy 3,2GHz, a 4GHz.

Więcej konkretów znajdziesz tutaj: http://www.notebookcheck.net/Mobile-Processors-Benchmark-List.2436.0.html

Czy warto inwestować w procki MX, jest bardzo indywidualną kwestią. Ja akurat pracowałem dużo na laptopach w podróży i sprzęt był wykorzystywany większość czasu do maksimum więc zdecydowanie było warto. Tym bardziej, że to byly same lapki powyżej 12k zł i 1500zł na procek istotnej różnicy nie czyni.

Jakbym wykorzystywał komputer do gierek, czy netu, już nie byłbym taki pewny. Mało, ze trzeba wyskoczyć z sianka, to jeszcze TDP wzrasta i kultura pracy może na tym ucierpieć. Zawsze możesz kupić 4700MQ, przetestować go przez jakiś czas i ewentualnie wymienić na mocniejszy model lub MX. Warte większej uwagi są też średniaki z mobilnego high-end'u. Należą do nich najwyższe modele MQ, mają standardowe TDP 45-47W i kosztują ok. 50% mniej od MX.

zastosowanie - PS, AutoCad, montaz filmow.

Jeszcze raz dziekuje za odpowiedzi. Juz wiem wszystko, czego chcialem sie dowiedziec. Jezeli mozesz, to odpowiedz, czy dla PS i Autocad taktowanie CPU jest wazne.

Po tej odpowiedzi, temat mozna zamknac. :)

W PS i AutoCAD większość modułów działa jednowątkowo, ale nie potrzeba do nich ekstremalnych zegarów procesora. Pomiędzy 2,8-3,8GHz jest nieźle, a powyżej to już głównie dodatek lub jak mamy bardzo specyficzne projekty.

Teraz do pracy mam lapka z i7 3820QM(4c 3,5GHz, 1c 3,7GHz) oraz desktopa SB-E 3930k@4,75GHz i do projektowania nawet nigdy nie chce mi się włączyć desktopa. Zwyczajnie nie widzę potrzeby, a projekty zazwyczaj mam niemałe.
Inną sprawą jest rendering i rendering czasu rzeczywistego. Tutaj już liczy się każdy rdzeń i MHz. Podobnie będziesz miał z podglądem montażu.

• Popieram 1
Gość
This topic is now closed to further replies.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...