Skocz do zawartości

Problem z routerem | Brak połączenia

Recommended Posts

Ok zresetujmy do ustawień fabrycznych (System Tools > Factory Defaults > Restore)

Reboot, a kiedy będzie gotowy ustawmy WAN jako Static IP:

IP address: 31.179.125.0
Subnet Mask: 255.255.254.0
Default Gateway: 31.179.124.1
DNS: 80.54.40.253

i Save

Nastepnie reboot modemu, a kiedy będzie gotowy to podłącz do niego router i zobaczmy.
Edytowane przez jarkko

No bez jaj. Poprzednio na Dynamic IP były identyczne ustawienia i było OK.

Jako IP address możesz podać dowolny od 31.179.124.2 - 31.179.125.254 przy zastosowaniu maski 255.255.254.0

np. 31.179.125.1

Nie musisz klonować adresu MAC jeśli Twój dostawca internetu nie wymagał/wymaga rejestrowania adresu MAC komputera który jest podłączony do modemu. Tylko w takim przypadku klonuje się MAC.

Edytowane przez jarkko

Pytanie zasadnicze przewód od modemu LAN podłączyłeś gdzie do routera? W gniazdo WAN czy LAN. Bo to dość istotne. Jeśli masz modem. To nie możesz tego przewodu z modemu podłączać pod gniazdo WAN tylko pod LAN. Masz zrobić prosty AP(access point) a nie dodatkowo robić bramę internetową. Modem już przydziela adresy i nie ma potrzeby dodatkowo włączać DHCP dla sieci LAN. Podłącz kabel z modemu do gniazda LAN routera. Wejdź w ustawienia routera i wyłącz DHCP. Potem zapisz ustawienia i restart routera.   

Edytowane przez gepardmak

Przeczytałem to wszystko jeszcze raz i obejrzałem kilka video na YT i chyba wiem w czym jest problem, nie konfigurowaliśmy ręcznie DHCP dla klientów LANu.

Więc jeszcze raz zresetujmy do ustawień fabrycznych (System Tools > Factory Defaults > Restore)

Kiedy gotowe, wejdz w Quick Setup i jedziemy po kolei - strona 4 http://www.tp-link.com.pl/Resources/document/7106503093_TL-WR543G.pdf

Operation Mode: AP router

WAN connection type: Dynamic IP

Ustaw sobie sieć WiFi

i Finish

Reboot

Kiedy gotowe, wejdź w Advanced Settings > DHCP > DHCP Settings i wpisz tam gdzie (optional):

Default Gateway: 192.168.1.1
DNS: 192.168.1.1

i Save

Upewnij się że komputer otrzymał adres automatycznie najprawdopodobniej 192.168.1.100 i zobaczmy czy internet działa.

Ok. Wiem, że działało ale może coś zmienili u operatora i dlatego jest problem. Większość routerów w mojej sieci jest tak skonfigurowana i działa bez zarzutu. To tylko jedna z opcji do wypróbowania. Do niczego Cię nie zobowiązuje jedynie sprawdź, może zadziała. Druga spawa może miałeś standardowe hasło admin, admin. Wgraj nowy firmware do routera. 

Edytowane przez gepardmak

Hasło było zmieniane. Powyższe rady zastosuję, jak wrócę do domu.

Edit.

http://obrazki.elektroda.pl/5375704200_1427056092.png

Taki widok mam cały czas, odświeża się strona i nie może pobrać adresu IP. Jeśli sklonuję adres MAC, to pobierze adres IP, ale tak czy siak brak dostępu do internetu.

Edytowane przez DjStar

http://img.pandawhale.com/67714-somethings-fucky-gif-Gah2.gif

---------update----------------------

Spróbujmy jeszcze zmienić defaultowy adres LAN na 192.168.2.1

A w Advanced Settings > DHCP > DHCP Settings upewnij się, że adresy zaczynają sie od 192.168.2.100 a kończą na 192.168.2.199.

Poniżej jako Default Gateway i Primary DNS wpisz 192.168.2.1 i Save

Jeśli nadal nie będzie internetu to wrzuc screena z ip config /all z sekcji Ethernet jak poprzednio.

Edytowane przez jarkko