rojek 0 Napisano 16 Marca 2015 Udostępnij Napisano 16 Marca 2015 Mam plytke bodajze MSI H67-MA (coś tam), nie da sie na niej podrekcac. Siedzi w niej i3-2100 I ZAMULA STRASZNIE. Mam 4 GB ramu i r7 260x karte graf. Pytania 1. Czy od i3-2100 na i5-2400 poczuje wyrazny skok wydajnosci? 2. czy warto dokladac do 2500 (i tak wersja bez k bo nie chce wydawac narazie kasy na plyte) 3. czekać, zbierac na nowa plyte glowna na nowym sockecie i nowy procek? I ile wtedy szykowac kasy? 4. Bylbym bardzo wdzieczny jesli podeslalibyscie mi aukcje na allegro i ogolnie wyjasnili czy procesor UZYWANY (bo teraz same takie tam są z tej serii moge brac w ciemno czy raczej moze byc z nim cos nie tak) bylby ok. Chłodzenie mam od i3-2100 wiec chyba da sie je zamontowac tez przy tamtym nowym procku? 5. Czy sprawa z procesorem wyglada tak ze zdejmuje stary, zakładam nowy, wlaczam kompa i gitara, czy cos trzeba bedzie kombinowac? DZIEKI Z GORY, POZDRAWIAM Cytuj Link to post Share on other sites
przemusss1990r 233 Napisano 16 Marca 2015 Udostępnij Napisano 16 Marca 2015 (edytowane) A rozwiniesz slowo zamula??? O co konkretnie chodzi? Co do zmiany procka szukasz proca pod dany socket, sciagasz chlodzenie, wyciagasz proca, wkladasz nowego, zapinasz chlodzenie... jesli nie dziala to wkladasz starego, aktualizujesz bios i probujesz raz jeszcze roznice odczujesz na pewno w grach gdy zmienisz na i5... czy warto isc w nowy socket? Jesli Cie stac to na pewno ale na i5 jak juz... zmiescisz sie w 1000,- Edytowane 16 Marca 2015 przez przemusss1990r Cytuj Link to post Share on other sites
Damian99PL 1 Napisano 16 Marca 2015 Udostępnij Napisano 16 Marca 2015 (edytowane) Siedzi w niej i3-2100 I ZAMULA STRASZNIE Jestem pewien że nie jest to wina procesora a np. brak SSD. 1. Czy od i3-2100 na i5-2400 poczuje wyrazny skok wydajnosci? Zależy do czego używasz komputera. Pewnie do gier. A więc zależy w co grasz. Jak w League of Legends, Counter-Strike: Global Offensive, Dota itp. to owszem będzie skok wydajności ale zbytnio nie ma sensu i5 do takich gier ponieważ i3 sobie z nimi spokojnie poradzi. Jak BF, Far Cry itp. to wymiana na i5 ma sens. Nawet zostań przy 1155 i kup jakieś i5 np. i5 2400. Spokojnie da rade w najnowszych grach. Edytowane 16 Marca 2015 przez Damian99PL 1 Cytuj Link to post Share on other sites
przemusss1990r 233 Napisano 16 Marca 2015 Udostępnij Napisano 16 Marca 2015 A ja jestem zdania ze wystarczy zoptymalizowac system, tzn poczyscic... nawet na hdd gdy syfu niema powinna winda dzialac... Cytuj Link to post Share on other sites
Damian99PL 1 Napisano 16 Marca 2015 Udostępnij Napisano 16 Marca 2015 A ja jestem zdania ze wystarczy zoptymalizowac system, tzn poczyscic... nawet na hdd gdy syfu niema powinna winda dzialac... Też można. Ale wiadomo SSD mega przyśpiesza kompa. Ale napewno nie jest to wina procesora że komputer muli. Cytuj Link to post Share on other sites
przemusss1990r 233 Napisano 16 Marca 2015 Udostępnij Napisano 16 Marca 2015 Oczywiscie ze tak, ale jednak wolal bym ten hajs dorzucic do proca Cytuj Link to post Share on other sites
rrwwjunior 70 Napisano 16 Marca 2015 Udostępnij Napisano 16 Marca 2015 (edytowane) Wiesz co akurat sam posiadam 4 GB ram, kartę mam MSI GTX 560 TI i procesor i5 2300 i też zamula ale wydaje mi się że to pamięć ram dzisiaj jak już miałem przeglądarkę + 1 grę w tle to potrafiło mi myszką lagować w środę kupuje 4 GB ram i będę miał 8 to mogę dać znać czy mi np pomogło ale na bank będzie to ram bo w 2 kompie mam Asus GTX 560 TI i5 2400 i 8 gb ram i już tam śmiga wiec myślę że to przez te 4 GB .A co do twojego procesora i3 to jest dobry tylko że wiadomo jeżeli chcesz grać w nowe gry to warto jednak na te i5 przeskoczyć tak jak pisał kolega post wyżej Edytowane 16 Marca 2015 przez rrwwjunior 1 Cytuj Link to post Share on other sites
rojek 0 Napisano 17 Marca 2015 Autor Udostępnij Napisano 17 Marca 2015 dzieki wam wszystkim ! co radzicie? w ogole do mojej plyty glownej moge dolozyc ramu? i czy rzeczywiscie to moze byc to? jak przeczyscic dysk? czy warto kupic sdd i przeinstalowac tam system? jakie programy sciagnac zeby zrobic diagnostyke mojego sprzetu i zeby cokolwiek sie dowiedziec, no i jak go odmulic? Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts