Skocz do zawartości

Jakie wybrać kostki ram oraz czy w ogóle to robić?

Recommended Posts

Witam. Aktualnie posiadam 2x2GB. Komputera głównie używam do podstawowych rzeczy, czasem jednak chciałbym pograć w nowsze gry na optymalnych detalach, zakupiłem nową kartę graficzną oraz zasilacz. Niebawem będę kupował również dysk SSD.

Kilka osób radziło abym zwiększył ilość ramu do 8GB, tyle że mam jedynie dwa sloty które są teraz zajęte i nie wiem czy opłaca się zwiększać czy może to co jest wystarczy.

Co wy byście zrobili?

Specyfikacja:

Typ procesora: Intel Core i7 860 http://forum.pcformat.pl/images/smilies/at.gif 2.80GHz

Płyta główna: Gigabyte H55M-S2 (LPCIO: ITE, IT8720 <- nie wiem co to)
Kostki RAM: 2x 2GB - Corsair VS2GB1333D3 - PC3-10700H 667MHz (DDR3)
Grafika: GPU NVIDIA: GeForce GT 240  Radeon R9 270 (nowo zakupiona)
Zasilacz: Rasurbo Basic Power 550W Corsair VS 450 (nowo zakupiony)
Obudowa: COOLER MASTER Elite 334 NVIDIA EDITION
Dźwięk: Asus Xonar dgx pci-e 5.1 audio card

Ogólnie jestem zielony w tych sprawach, prosiłbym o takie prostsze podejście. Po prostu zależy mi aby komputer działał optymalnie, sądziłem że 4GB to wystarczająca ilość, ale skoro kilka osób twierdzi że przydałoby się to zwiększyć to też chciałbym zapytać Was o poradę.

Dziękuję i pozdrawiam!

poszukaj używanych, będą tańsza, a Ram i tak ma przeważnie dożywotnią* gwarancje. 4Gb na dzień dzisiejszy jeszcze starcza, ale jest to takie absolutne minimum. Spodziewam się że za około rok, będzie już problem z graniem na 4Gb Ram'u. Proponował bym zakup 8Gb lub 16GB (z czego 16 to wyjdzie drogo, i na dzień dzisiejszy nieopłacalnie). 

Jeżeli chodzi o wydajność w grach to raczej żadnego skoku nie będzie, aczkolwiek w nowych grach o dużych wymaganiach możesz mieć problem że gra/komputer będzie się wyłączać ze względu na zbyt małą ilości Ram. 

Krzys13, jestes dobry, ale chyba troche tragityzujesz.

Kruszhush, jak prowadzilem "risercz"(mam ta sama karte i problem z mala iloscia ramu), to te 8GB dawalo sporo. To jeszcze zalezy od tego, czy w czasie grania masz powlaczane skajpy, rada, programiki etc. Dzis wieczorem dam Ci info jak mi pomoglo z grami, bo akurat przyjdzie ten ballistix :)

Moze i teraz nie odczujesz braku ramu, ale w najblizszym czasie jak pojawia sie nowe tytuly to niestety ale bedziesz musial dokupic ram. Najpierw napisz jakie masz chlodzenie do procka. Jeśli boxowe to ja bym szukal uzywek 8 gb np. http://olx.pl/oferta/pamiec-ram-ddr3-8gb-2x4gb-a-data-gaming-CID99-ID8NfBT.html#02b864d493tamte sprzedaj za jakies 80 zł nawet i bedzie git. 

Jeśli masz chlodzenie powietrzne typu "bydlak" fera, macho itp to poszukaj low profile (bez radiatora). 

Ramy mozna kupowac uzywane poniewaz ich awaryjnosc jest bliska 0. Wiekszosc producentów daje na ram gwarancje wieczysta.

Edytowane przez kobiks