kruszkush 0 Napisano 15 Marca 2015 Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 Witam. Aktualnie posiadam 2x2GB. Komputera głównie używam do podstawowych rzeczy, czasem jednak chciałbym pograć w nowsze gry na optymalnych detalach, zakupiłem nową kartę graficzną oraz zasilacz. Niebawem będę kupował również dysk SSD. Kilka osób radziło abym zwiększył ilość ramu do 8GB, tyle że mam jedynie dwa sloty które są teraz zajęte i nie wiem czy opłaca się zwiększać czy może to co jest wystarczy. Co wy byście zrobili? Specyfikacja: Typ procesora: Intel Core i7 860 http://forum.pcformat.pl/images/smilies/at.gif 2.80GHz Płyta główna: Gigabyte H55M-S2 (LPCIO: ITE, IT8720 <- nie wiem co to)Kostki RAM: 2x 2GB - Corsair VS2GB1333D3 - PC3-10700H 667MHz (DDR3)Grafika: GPU NVIDIA: GeForce GT 240 Radeon R9 270 (nowo zakupiona)Zasilacz: Rasurbo Basic Power 550W Corsair VS 450 (nowo zakupiony)Obudowa: COOLER MASTER Elite 334 NVIDIA EDITIONDźwięk: Asus Xonar dgx pci-e 5.1 audio card Ogólnie jestem zielony w tych sprawach, prosiłbym o takie prostsze podejście. Po prostu zależy mi aby komputer działał optymalnie, sądziłem że 4GB to wystarczająca ilość, ale skoro kilka osób twierdzi że przydałoby się to zwiększyć to też chciałbym zapytać Was o poradę. Dziękuję i pozdrawiam! Cytuj Link to post Share on other sites
Lukasz_root 3 Napisano 15 Marca 2015 Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 Możesz sobie kupić 8GB ram. Np. te http://www.morele.net/pamiec-crucial-ballistix-tactical-ddr3-1600-cl8-8gb-blt2cp4g3d1608dt1tx0ceu-491985/ Czy jest sens? Jakiś tam jest. Cytuj Link to post Share on other sites
kruszkush 0 Napisano 15 Marca 2015 Autor Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 Jakiś tam jest? Wychodzi na to że ponad 200 zł byłoby zwykłym wyrzucaniem pieniędzy, skoro ma to podnieść jakość komputera o jakiś tam poziom Cytuj Link to post Share on other sites
lok1995 48 Napisano 15 Marca 2015 Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 poszukaj używanych, będą tańsza, a Ram i tak ma przeważnie dożywotnią* gwarancje. 4Gb na dzień dzisiejszy jeszcze starcza, ale jest to takie absolutne minimum. Spodziewam się że za około rok, będzie już problem z graniem na 4Gb Ram'u. Proponował bym zakup 8Gb lub 16GB (z czego 16 to wyjdzie drogo, i na dzień dzisiejszy nieopłacalnie). Jeżeli chodzi o wydajność w grach to raczej żadnego skoku nie będzie, aczkolwiek w nowych grach o dużych wymaganiach możesz mieć problem że gra/komputer będzie się wyłączać ze względu na zbyt małą ilości Ram. Cytuj Link to post Share on other sites
Verratti 47 Napisano 15 Marca 2015 Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 Możesz bez problemu sprzedać swoje 2x2GB za ok 100-120 zł i kupić 2x4GB. Aczkolwiek nie jest to zakup jakoś strasznie konieczny na tą chwilę. Cytuj Link to post Share on other sites
krzys13 291 Napisano 16 Marca 2015 Udostępnij Napisano 16 Marca 2015 a może czas pomyśleć o zmianie całej platformy Cytuj Link to post Share on other sites
ZQooS 4 Napisano 17 Marca 2015 Udostępnij Napisano 17 Marca 2015 Krzys13, jestes dobry, ale chyba troche tragityzujesz. Kruszhush, jak prowadzilem "risercz"(mam ta sama karte i problem z mala iloscia ramu), to te 8GB dawalo sporo. To jeszcze zalezy od tego, czy w czasie grania masz powlaczane skajpy, rada, programiki etc. Dzis wieczorem dam Ci info jak mi pomoglo z grami, bo akurat przyjdzie ten ballistix Cytuj Link to post Share on other sites
kobiks 51 Napisano 17 Marca 2015 Udostępnij Napisano 17 Marca 2015 (edytowane) Moze i teraz nie odczujesz braku ramu, ale w najblizszym czasie jak pojawia sie nowe tytuly to niestety ale bedziesz musial dokupic ram. Najpierw napisz jakie masz chlodzenie do procka. Jeśli boxowe to ja bym szukal uzywek 8 gb np. http://olx.pl/oferta/pamiec-ram-ddr3-8gb-2x4gb-a-data-gaming-CID99-ID8NfBT.html#02b864d493tamte sprzedaj za jakies 80 zł nawet i bedzie git. Jeśli masz chlodzenie powietrzne typu "bydlak" fera, macho itp to poszukaj low profile (bez radiatora). Ramy mozna kupowac uzywane poniewaz ich awaryjnosc jest bliska 0. Wiekszosc producentów daje na ram gwarancje wieczysta. Edytowane 17 Marca 2015 przez kobiks Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts