kruszkush 0 Napisano 15 Marca 2015 Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 Witajcie, dawno temu byłem zakupiłem gotowy komputer na Allegro. Od tamtej pory minęło już ponad 5 lat i chciałbym zrobić coś aby działał on nieco sprawniej. Nie działa on wcale tak źle, niemniej jednak wolałbym żeby był bardziej sprawniejszy.Dodam że od czasu do czasu gdy uruchamiam komputer, jakiś wiatraczek wydaje dziwny odgłos, takie jakby harczenie, tak jakby o coś zahaczał. Nie jestem pewien który to wiatraczek lecz gdy tak się dzieje to wyłączam komputer i ponownie uruchamiam kilkukrotnie aż samo przestaje tak 'warczyć'.Budżet: 1000 złSpecyfikacja:Typ procesora: Intel Core i7 860 @ 2.80GHzPłyta główna: Gigabyte H55M-S2 (LPCIO: ITE, IT8720 <- nie wiem co to)Kostki RAM: 2x 2GB - Corsair VS2GB1333D3 - PC3-10700H 667MHz (DDR3)Grafika: GPU NVIDIA: GeForce GT 240Zasilacz: Rasurbo Basic Power 550WObudowa: COOLER MASTER Elite 334 NVIDIA EDITIONDźwięk: Asus Xonar dgx pci-e 5.1 audio cardUżywam systemu Windows 7 64BITZależy mi aby karta dźwiękowa Xonar współpracowała z nowymi podzespołami.Komputer głównie używany jest do typowych rzeczy jak internet, muzyka, filmy. Czasem jednak chciałbym pograć w jakieś gry.Napiszcie proszę dodatkowo opinie na temat tego zestawu, co jest lipne, co jest dobre oraz co sądzicie o procesorze.Pozdrawiam! Link to post Share on other sites
Me.Sasha 73 Napisano 15 Marca 2015 Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 (edytowane) Pomijając oczywistą oczywistość, że to komputer który warto byłoby wymienić Cały a nie tylko go zmodyfikować...To można tu wrzucić HD 7970 używkę (http://allegro.pl/vertex-vtx-hd-7970-x-edition-jak-280x-dla-gracza-i5173310511.html)Do tego wymiana tego 550W "czegoś" na Corsair'a albo XFX też do 600W i będzie git... warto byłoby też wymienić te ramy na przynajmniej 1333 albo 1666 (O.C dla tej płyty głównej). Reszta... jakośmi się nie widzi Sam procesor plasuje się gdzieś pod pierwszymi 6x rdzeniowymi FX'ami a nad "dzięki bogu" quadami z 775 >. >Ogółem poczekałbym i wymienił cały sprzęt, a nie ulepszał tego. Edytowane 15 Marca 2015 przez Me.Sasha 1 Link to post Share on other sites
kruszkush 0 Napisano 15 Marca 2015 Autor Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 No ale co z nim jest nie tak? Ja się ogólnie niezbyt znam na tym wszystkim, bo nie zależy mi na komputerze który uciągnie Crysis 3 na full detalach. Mało co gram w gry, zależy mi tylko aby wszystko odbywało się szybko. Napisz co w nim jest złe, dlaczego jest złe i dlaczego lepiej byłoby kupić już nowy, bo jeśli naprawdę nie ma to sensu to wtedy już zainwestuję sobie w laptopa który będzie dla mnie lepszym rozwiązaniem. Link to post Share on other sites
Realistico 281 Napisano 15 Marca 2015 Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 Jeżeli do pracy, to proponuję dysk ssd, zasilacz, cooler (jeżeli byś podkręcał). Może spróbuj sprzedać i kup nowy zestaw "od podstaw"? 1 Link to post Share on other sites
Verratti 47 Napisano 15 Marca 2015 Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 Pomijając oczywistą oczywistość, że to komputer który warto byłoby wymienić Cały a nie tylko go zmodyfikować... To można tu wrzucić HD 7970 używkę (http://allegro.pl/vertex-vtx-hd-7970-x-edition-jak-280x-dla-gracza-i5173310511.html) Do tego wymiana tego 550W "czegoś" na Corsair'a albo XFX też do 600W i będzie git... warto byłoby też wymienić te ramy na przynajmniej 1333 albo 1666 (O.C dla tej płyty głównej). Reszta... jakośmi się nie widzi Sam procesor plasuje się gdzieś pod pierwszymi 6x rdzeniowymi FX'ami a nad "dzięki bogu" quadami z 775 >. > Ogółem poczekałbym i wymienił cały sprzęt, a nie ulepszał tego. Ramy to 1333 jak byś doczytał. Tylko podane zostało fizyczne taktowanie które jest o polowe niższe niż podawane na nalepce(dynamiczne) w krótkim uproszczeniu mówiąc. Co do zestawu. Przyzwoita baza. Nie trzeba całego wymieniać. Polecam zamianę zasilacza (ok 220 zł), dołożenie dysku SSD 128 GB na system i programy o ile takowego nie ma (ok 300 zł). Za resztę kupić kartę graficzną. Być może ona tak hałasuje. 1 Link to post Share on other sites
kajtek. 11370 Napisano 15 Marca 2015 Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 Sam procesor plasuje się gdzieś pod pierwszymi 6x rdzeniowymi FX'ami a nad "dzięki bogu" quadami z 775 >. > http://pclab.pl/art50000-11.html Gdyby jeszcze podkręcić ten procesor pod 3.2 GHz to spokojnie lecimy pod wydajność i5 3xxx Dodam że od czasu do czasu gdy uruchamiam komputer, jakiś wiatraczek wydaje dziwny odgłos, takie jakby harczenie, tak jakby o coś zahaczał. Nie jestem pewien który to wiatraczek lecz gdy tak się dzieje to wyłączam komputer i ponownie uruchamiam kilkukrotnie aż samo przestaje tak 'warczyć'. Musisz dojść na własną rękę co tam Ci tak hałasuje. Komputer głównie używany jest do typowych rzeczy jak internet, muzyka, filmy Pod takie zastosowania, zestaw ten nie wymaga żadnej modernizacji. To jest mocny sprzęt pod tym względem, Możesz masz system zasyfiony Czasem jednak chciałbym pograć w jakieś gry. Idziemy w części nowe czy też używane ? Podaj jaki masz monitor, z jaką rozdzielczością ? Napiszcie proszę dodatkowo opinie na temat tego zestawu, co jest lipne, co jest dobre oraz co sądzicie o procesorze. Zestaw nie jest w cale taki słaby. 1 Link to post Share on other sites
woznik 6 Napisano 15 Marca 2015 Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 Chodzi o to ze jak wymienisz jedno to to drugie będzie za slabe i będzie "ograniczać" czyli nie rozwinie skrzydeł. nie za bardzo jest sens cos wymieniać. Trzeba by zmienić sporo podzespołów żeby to miało jakiś sens. Nie warto kupować gotowców na allegro... 1 Link to post Share on other sites
kajtek. 11370 Napisano 15 Marca 2015 Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 Chodzi o to ze jak wymienisz jedno to to drugie będzie za slabe i będzie "ograniczać" czyli nie rozwinie skrzydeł. Powiedz mi co tutaj będzie ograniczać ? Słucham. 1 Link to post Share on other sites
woznik 6 Napisano 15 Marca 2015 Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 Chodzi o to ze wymiana niewiele da. Wiem ze cos takiego jak ograniczanie nie istnieje ale czasami wymiana jednego podzespołu niewiele da tym bardziej że komputer będzie używany do Internetu i filmów Jeśli sie mylę to mnie popraw 1 Link to post Share on other sites
armi3 326 Napisano 15 Marca 2015 Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 podzielam głos @Verratti i @Kajtka do codziennych zastosowań spokojnie baza jest dobra rozkręć obudowę i posłuchaj co tak terkocze w środku a potem to przeczyść/dokręć ewentualnie wymień do codziennej obsługi - net, biuro, filmy, muzyka - dołożenie dysku ssd na system da temu kompowi niesamowite skrzydła do tego wymiana zasilacza tak jak pisali koledzy wyżej - może to ontak warczy jeśli chcesz trochę pograć to warto dołożyć 4GB ram i jakąś sensowną k. graf po takiej modernizacji spokojnie 3-5 lat jeszcze posłuży 1 Link to post Share on other sites
Me.Sasha 73 Napisano 15 Marca 2015 Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 (edytowane) Nie doczytałem w sumie do końca postu pierwszego, mój błąd.Nie lepiej w takim razie będzie sprzedać i kupić laptop? "Niektóre gry" czasami pogra, a do filmów i pracy akurat laptop idealnie się nadaje (oczywiście z ssd jak koledzy @up podkreślają). http://pclab.pl/art50000-11.html Gdyby jeszcze podkręcić ten procesor pod 3.2 GHz to spokojnie lecimy pod wydajność i5 3xxx Wczoraj znalazłem inny test, poszukam linka z którego brałem info O. o Edytowane 15 Marca 2015 przez Me.Sasha 1 Link to post Share on other sites
kajtek. 11370 Napisano 15 Marca 2015 Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 Nie lepiej w takim razie będzie sprzedać i kupić laptop? "Niektóre gry" czasami pogra, a do filmów i pracy akurat laptop idealnie się nadaje (oczywiście z ssd jak koledzy @up podkreślają). Absurd. Autor chce zmodernizować zestaw który wcale nie jest taki słaby a Ty sugerujesz zakup laptopa ? 1 Link to post Share on other sites
kruszkush 0 Napisano 15 Marca 2015 Autor Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 Wymiana podzespołów na: Zasilacz: Corsair VS 450 Karta Graficzna: GTX 750ti Ram: Dodatkowe 4GB takich samych kostek Chciałbym później również dokupić dysk SSD 120GB. Możecie mi polecić jakiś fajny? Dajcie znać co sądzicie o tej zmianie, opłaci się? Link to post Share on other sites
kajtek. 11370 Napisano 15 Marca 2015 Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 Przyrost wydajności będzie tutaj tylko i wyłącznie w grach. Obecna cena GTX 750Ti jest dość nieopłacalna. Nie myślałeś o używkach ? Z SSD celuj w Plextor M6S 128 GB w cenie 310 zł albo jeszcze lepiej Crucial MX 100 / BX 100 256 GB w cenie lekko ponad 400 zł 1 Link to post Share on other sites
kruszkush 0 Napisano 15 Marca 2015 Autor Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 (edytowane) Może być używany, chodzi o to że kupuję w Wielkiej Brytanii i czasem to co mogę znaleźć używane na allegro, nie mogę znaleźć tutaj na ebay.co.uk. Jeśli masz jakieś fajne propozycje co do używanych to śmiało. No i jeśli zakupiłbym ten używany to w jakim aspekcie będzie on lepszy od tego GTX 750Ti? To znaczy poprawi to coś więcej oprócz gier czy o co chodzi? / Jeśli chodzi o monitor to aktualnie posiadam SAMSUNG SyncMaster B2230 ale jego dni są policzone, więc niebawem mam zamiar kupić nowy monitor oraz chcę wydać na niego tak do 500-600zł, choć nie mam jeszcze niczego na oku. @Kajtek, kupiłem właśnie Radeon R9 270 za 490 zł, czy ta karta się nada oraz czy opłacało się patrząc na cenę? Jest to używana karta, lecz bardzo krótki czas. Edytowane 15 Marca 2015 przez kruszkush Link to post Share on other sites
Verratti 47 Napisano 15 Marca 2015 Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 (edytowane) GTX 750Ti to dobra karta tylko teraz nie bardzo opłacalna. Ja kupiłem od Gigabyta Windforce nową rok temu za 499 zł, a teraz przez kurs dolara poniżej 619 zł nie schodzi. Może używany HD 7850? Według mnie jeśli nie masz obecnie budżetu na kupno wszystkiego polecam najpierw kupić dysk SSD zamiast dodatkowego ramu. Edytowane 15 Marca 2015 przez Verratti 1 Link to post Share on other sites
kruszkush 0 Napisano 15 Marca 2015 Autor Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 Ogólnie ja mam zamiar kupić dysk ssd, zasilacz, kartę graficzną oraz ram, tyle że nie od razu. W tym momencie zakupiłem Radeon R9 270 i prosiłbym o opinię co do tego zakupu Link to post Share on other sites
Verratti 47 Napisano 15 Marca 2015 Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 Ogólnie ja mam zamiar kupić dysk ssd, zasilacz, kartę graficzną oraz ram, tyle że nie od razu. W tym momencie zakupiłem Radeon R9 270 i prosiłbym o opinię co do tego zakupu Dobra karta. Możesz zdradzić za jaką cenę? 1 Link to post Share on other sites
kruszkush 0 Napisano 15 Marca 2015 Autor Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 (edytowane) Dobra karta. Możesz zdradzić za jaką cenę? Około 490 zł w przeliczeniu funta po kursie 5.75 Czy tą kartę graficzną mogę podłączyć pod te stare podzespoły i resztę wymienić z biegiem czasu, czy lepiej abym pierw wymienił zasilacz i dopiero wtedy to podłączyć? Mam problem, otóż wiele osób radziło abym zwiększył ilość ram do 8GB, sęk w tym że w płycie mam tylko dwa sloty które zajęte są już przez 2x2GB. Co zrobić w tej sytuacji? Edytowane 15 Marca 2015 przez kruszkush Link to post Share on other sites
armi3 326 Napisano 15 Marca 2015 Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 Jak myślisz o grach to sprzedac to co masz i kupić 8gb W codziennych zastosowaniach największego kopa dostaniesz dzięki SSD 1 Link to post Share on other sites
kruszkush 0 Napisano 15 Marca 2015 Autor Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 (edytowane) Rozumiem, czyli pierw zakupię dysk SSD a potem gdy pieniążki się znajdą to przeznaczę je na kostki ram. Dziękuję wszystkim za pomoc! Temat uważam za zakończony, dzięki raz jeszcze. Edytowane 15 Marca 2015 przez kruszkush Link to post Share on other sites
Recommended Posts