Skocz do zawartości

Alternatywa do salonu - komp zamiast konsoli

Recommended Posts

Witam.

Ostatnio wpadłem sobie na taki pomysł, tzn. kompromis między wygodą siedzenia przed telewizorem z padem w ręku i jednocześnie korzystaniem z dobrodziejstw PCta (grafika + wydajność + ceny gier).

Mianowicie: pomyślałem, żeby za cenę konsoli z dodatkowym padem i powiedzmy jedną lub dwiema grami, złożyć PCta zamkniętego w niewielkiej obudowie (tak żeby  powiedzmy "udawał" konsolę i ładnie wyglądał obok TV :)

Co myślicie o takim rozwiązaniu? Wiadomo nic odkrywczego, podejrzewam że wiele osób podłącza kompa do TV i tak gra ;)

Mankamenty to chyba będą takie: ostatnio słabe optymalizacje gier PC; FIFA (na PC zdecydowanie osobiście gra mi się gorzej [na padzie oczywiście] - wydaje mi się, że to trochę inna gra; no i sterowanie padem na pulpicie - słyszałem o Xpadderze, ale nie wiem na ile to by spełniło oczekiwania (może istnieją jakieś nakładki na pulpit "konsolowe)? Choć bez dyskusji jakaś tam myszeczka bezprzewodowa by musiała stać w razie czego.

Ogólnie byłoby to chyba coś na wzór steam machines, tylko z własną konfiguracją :P

Na chwilę obecną złożyłem sobie takie coś (w uogólnieniu):

FX-6300 (można by zamienić na i3, ale to 120zł więcej, a na razie to budżetowa wersja)

GTX 750ti 2gb

8gb DDR3 (czemu ram jest teraz taki drogi?? jeszcze kilka lat temu 4gb chodziło po 80zł a teraz 130 minimum?!)

corsair 450w

Mam jedynie problem z obudową. Mógłby ktoś coś doradzić (na temat reszty sprzętu - grafika, proc itp, również) Nie wiem czy jest sens kupować Micro Tower "slim", ale jak pisałem wcześniej, fajnie by było gdyby była jakaś mniejsza.

Do takiego rozwiązania doprowadziło mnie - ledwo ledwo FullHD na nextgenach, ledwo ledwo 30fps na nextgenach, jak wcześniej - ceny gier (które na PC też swoją drogą jakieś droższe ostatnio, ale zawsze lepiej 150 niż 250zł). Biorąc oczywiście pod uwagę ostatnie wymagania gier m.in. Wiesiek 3, PC również musi być mocny, zdecydowanie od podanej przeze mnie konfiguracji, ale to w końcu alternatywa :D

Ostatecznie pozostaje to wszystko porzucić i kupić PS4 xD

Co myślicie?

Szczerze ja tutaj widzę jeden mankament. PC nie obsłużysz w całości padem, musisz mieć myszkę co najmniej - a i klawa by się też przydała.

Konsole obsługujesz padem, można podłączyć klawe i myszkę według uznania - ale sam pad jeśli chodzi o sterowanie z kanapy jest chyba opcją najwygodniejszą. W mojej ocenie.

Ponad to, zauważ, że komputer za cenę konsoli ( plus minus 1600 ) też będzie miał problemy z grami w FullHD, i to raczej większe niż sama konsola.

Ponad to, zauważ, że komputer za cenę konsoli ( plus minus 1600 ) też będzie miał problemy z grami w FullHD, i to raczej większe niż sama konsola.

No właśnie też to sobie teraz uświadomiłem i żeby to miało sens to musiałbym zdecydowanie więcej przeznaczyć, chociaż w moim pierwszym "prototypowym" zestawie wyszło mi plus minus 2000zł za ten podzespoły co napisałem, bo za 1600zł to chyba na APU bym musiał grać :D

Ogólnie sprawa wymaga większego przemyślenia niż się spodziewałem :P

Te same gry na PC za cenę konsoli nie będą działać tak samo jak na nich

Alternatywa jest lecz czy sensowna ?

I tak samo jak wspomniał kolega - grę z konsoli sie odsprzeda na PC nie bardzo wiec cena gier konsolowych nie jest tutaj zaporą

• Popieram 1