Ladros 70 Napisano 12 Marca 2015 Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 Witam. Ostatnio wpadłem sobie na taki pomysł, tzn. kompromis między wygodą siedzenia przed telewizorem z padem w ręku i jednocześnie korzystaniem z dobrodziejstw PCta (grafika + wydajność + ceny gier). Mianowicie: pomyślałem, żeby za cenę konsoli z dodatkowym padem i powiedzmy jedną lub dwiema grami, złożyć PCta zamkniętego w niewielkiej obudowie (tak żeby powiedzmy "udawał" konsolę i ładnie wyglądał obok TV Co myślicie o takim rozwiązaniu? Wiadomo nic odkrywczego, podejrzewam że wiele osób podłącza kompa do TV i tak gra Mankamenty to chyba będą takie: ostatnio słabe optymalizacje gier PC; FIFA (na PC zdecydowanie osobiście gra mi się gorzej [na padzie oczywiście] - wydaje mi się, że to trochę inna gra; no i sterowanie padem na pulpicie - słyszałem o Xpadderze, ale nie wiem na ile to by spełniło oczekiwania (może istnieją jakieś nakładki na pulpit "konsolowe)? Choć bez dyskusji jakaś tam myszeczka bezprzewodowa by musiała stać w razie czego. Ogólnie byłoby to chyba coś na wzór steam machines, tylko z własną konfiguracją Na chwilę obecną złożyłem sobie takie coś (w uogólnieniu): FX-6300 (można by zamienić na i3, ale to 120zł więcej, a na razie to budżetowa wersja) GTX 750ti 2gb 8gb DDR3 (czemu ram jest teraz taki drogi?? jeszcze kilka lat temu 4gb chodziło po 80zł a teraz 130 minimum?!) corsair 450w Mam jedynie problem z obudową. Mógłby ktoś coś doradzić (na temat reszty sprzętu - grafika, proc itp, również) Nie wiem czy jest sens kupować Micro Tower "slim", ale jak pisałem wcześniej, fajnie by było gdyby była jakaś mniejsza. Do takiego rozwiązania doprowadziło mnie - ledwo ledwo FullHD na nextgenach, ledwo ledwo 30fps na nextgenach, jak wcześniej - ceny gier (które na PC też swoją drogą jakieś droższe ostatnio, ale zawsze lepiej 150 niż 250zł). Biorąc oczywiście pod uwagę ostatnie wymagania gier m.in. Wiesiek 3, PC również musi być mocny, zdecydowanie od podanej przeze mnie konfiguracji, ale to w końcu alternatywa Ostatecznie pozostaje to wszystko porzucić i kupić PS4 xD Co myślicie? Cytuj Link to post Share on other sites
mabrothrax 5730 Napisano 15 Marca 2015 Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 Szczerze ja tutaj widzę jeden mankament. PC nie obsłużysz w całości padem, musisz mieć myszkę co najmniej - a i klawa by się też przydała. Konsole obsługujesz padem, można podłączyć klawe i myszkę według uznania - ale sam pad jeśli chodzi o sterowanie z kanapy jest chyba opcją najwygodniejszą. W mojej ocenie. Ponad to, zauważ, że komputer za cenę konsoli ( plus minus 1600 ) też będzie miał problemy z grami w FullHD, i to raczej większe niż sama konsola. Cytuj Link to post Share on other sites
Ladros 70 Napisano 15 Marca 2015 Autor Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 Ponad to, zauważ, że komputer za cenę konsoli ( plus minus 1600 ) też będzie miał problemy z grami w FullHD, i to raczej większe niż sama konsola. No właśnie też to sobie teraz uświadomiłem i żeby to miało sens to musiałbym zdecydowanie więcej przeznaczyć, chociaż w moim pierwszym "prototypowym" zestawie wyszło mi plus minus 2000zł za ten podzespoły co napisałem, bo za 1600zł to chyba na APU bym musiał grać Ogólnie sprawa wymaga większego przemyślenia niż się spodziewałem Cytuj Link to post Share on other sites
mabrothrax 5730 Napisano 15 Marca 2015 Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 Weź jeszcze pod uwagę to, że w dzisiejszych czasach gry na PC nie odsprzedasz, a na konsoli owszem 2 Cytuj Link to post Share on other sites
-Tommy- 5033 Napisano 15 Marca 2015 Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 Te same gry na PC za cenę konsoli nie będą działać tak samo jak na nich Alternatywa jest lecz czy sensowna ? I tak samo jak wspomniał kolega - grę z konsoli sie odsprzeda na PC nie bardzo wiec cena gier konsolowych nie jest tutaj zaporą 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Ladros 70 Napisano 16 Marca 2015 Autor Udostępnij Napisano 16 Marca 2015 Prawda to. Poza tym, obecna sytuacja z grami PC jest niezbyt optymistyczna dla kogoś kto nie wymienia sprzętu co rok / dwa góra. Dzięki za porady Cytuj Link to post Share on other sites
-Tommy- 5033 Napisano 16 Marca 2015 Udostępnij Napisano 16 Marca 2015 jak nie używasz max detali to i pograsz dziś sensownie nawet na karcie pokroju GTX 550Ti - mam w pracy i prawie wszystko na srednich w 720p lata jak szalone Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts