Skocz do zawartości

Multimedialny laptop z dobrą matrycą do 3000zł

Idź do rozwiązania Problem ogarnięty przez bochenele,

Recommended Posts

W związku z tym, że mojemu aktualnemu laptopowi za miesiąc stuknie 5 lat i praca na nim momentami staje się mocno nieznośna postanowiłem, że najwyższy czas wymienić go na nowszy model.

Laptopa używam przez 90% czasu do przeglądania internetu (praktycznie cały czas włączone FB+YouTube). Pozostałe 10% to Photoshop i ewentualnie jakieś gierki. W gry gram mało i z reguły są to tytuły mało wymagające. Więc głównie zależy mi na tym, żeby przy przeglądaniu internetu cały czas chodził płynnie.

Początkowo byłem mocno za Lenovo Y50, ale stwierdziłem, że nie potrzebuję aż tak mocnego sprzętu a dodatkowo nie spełniał wszystkich wymagań. Dlatego też postanowiłem poszukać czegoś tańszego.

Przede wszystkim zależy mi, żeby nowy lapek miał dobrą matrycę. Najlepiej, aby była matowa i oferowała rozdzielczość FullHD, chociaż niższa też nie będzie zła. Miło by było gdyby również oferował jakieś fajne wbudowane głośniki.

Potrzebowałbym również slotu na dwa dyski (drugi zamiast napędu), żeby przełożyć SSD ze starego laptopa.

Często laptopa trzymam również na kolanach, więc dobrze by było, żeby nie był za ciężki i nie grzał się od spodu. 

Laptop może być nowy lub używany. Makiem też nie pogardzę, chociaż nie wiem czy w tej cenie coś się dostanie.

Jaki konkretnie model ? 

Crucial MX100 128GB

Sprawdziłem tego Lenovo E540, ale ma kiepściutką matrycę. Tak jak mówiłem wcześniej, chcę aby matryca dobrze odwzorowywała kolory i miała dobre kąty widzenia.

Znalazłem na Allegro używanego Della XPS L521X z i5-ką i GT640m. Za 2400zł to jest dobra propozycja?

Edytowane przez bochenele

Napęd i tak mam wyjęty i włożony w to miejsce drugi dysk. Nie pamiętam kiedy ostatnio z napędu korzystałem, więc bez różnicy.

Ten Asus, to całkiem spoko maszyna, ale wciąż nie zadawala mnie matryca. Ma zbyt wąskie kąty widzenia. Potrzebuje szerokich kątów, bo często oglądam coś z jednego laptopa w kilka osób. Również do tego potrzebne mi są dobre wbudowane głośniki.

Na Allegro znalazłem Acera V5-573g z i7-4500u, 8GB RAM-u i GT750m za 2300zł. Podoba mi się w nim ekran, ponoć posiada 4 głośniki i waży koło 2kg. Co o tym myślicie?

Gość
This topic is now closed to further replies.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...