Skocz do zawartości

Remont PC pod Wiedźmina 3 (Budżet 3300zł)

Recommended Posts

Witam, 

Zgodnie z tematem i premierą Wiedźmina 3 postanowiłem zainwestować w komputer. Jedyny cel to uruchomić wieśka na Full Detalach. Liczę na konkretną pomoc ponieważ troszkę wypadłem z obiegu nowych technologi i stosunków cena/jakość. Mój obecny zestaw prezentuje się następująco: 

CPU: i5-4460 - chłodzenie box-owe. 
GPU: GTX 650 - 2GB
Zasilacz: 500W - no-name
RAM: GOODRAM DDR3 PLAY 4GB - PC1600
          + No-name 4GB DDR3 PC1333
SSD: Sandisk 128GB
MOBA: GIGABYTE GA-B85-HD3 -LGA 1150 
Obudowa: Jakaś stara i brzydka! Przydało by się wymienić. 

Oddaje się w wasze ręce, liczę na to że uda się przetworzyć ten zestaw tak by sprawdził się przy wiedźminie. Chciałbym również w tym budżecie zmieścić drugi indentyczny dysk SSD bo jestem z niego bardzo zadowolony a połączone w RAID 0 będą prezentować niesamowitą szybkość. Czekam na Pomoc :) 

POZDRAWIAM, 
PChero, 

Zasilacz: 500W - no-name

Fotka tabliczki znamionowej ... możliwe, że warto będzie go wymienić.

Chciałbym również w tym budżecie zmieścić drugi indentyczny dysk SSD bo jestem z niego bardzo zadowolony a połączone w RAID 0 będą prezentować niesamowitą szybkość

A po co Ci to ? Na co ? W takich zestawach nie inwestuje się w szybkie SSD z wyższej półki a Ty chcesz RAID robić ?

Bolączką tego zestawu jest słaba karta graficzna. Powiedz jeszcze jaki masz monitor.  

Niestety jestem póki co poza domem, lecz monitor to standardowy, BenQ 24" Full HD 60hz. Na ten remont przeznaczam ponad 3 tysiące i jestem świadom że konieczna jest wymiana karty graficznej oraz zasilacza. Jestem Fanatykiem SSD :) Zastanawia mnie fakt czy na pełne wykorzystanie możliwości wiedźmina wystarczy mi ten procesor, RAM? Ta jedna kostka z 4GB jest oka ale chyba dobrze było by dokupić drugą taką samą? 

Nie ma sensu zmieniać pamięci. Zostajesz przy tym co masz. 

Zakup dobry ale oszczędny:

Zalman Z3 Plus albo R1 - 170 - 200 zł

Zasilacz TT SE 530 / CM G550M - 220 - 250 zł 

GTX 970 - 1500 - 1600 zł 

Zostanie tutaj jeszcze grubo ponad 1000 zł. Zakup GTX 980 jest tutaj kompletnie nieopłacalny. 10% wydajności więcej względem GTX 970 przy dopłacie 1000 zł jest wywaleniem kasy w błoto. Oczywiście zostaje CPU. Poczekajmy na testy, zobaczmy jaki wpływ na wydajność będzie miało OC CPU. Może będzie warto pomyśleć na 4690K + Z97