Skocz do zawartości

Recommended Posts

Cześć

Obecnie jestem posiadaczem Xperi P. Jakiś czas temu zdecydowałem się na zmianę telefonu. Moim pierwszym wyborem był Note 4. Cena jednak spada dość powoli a poza tym pojawiło się trochę innych wydatków. Ostatnio zacząłem się zastanawiać na Iphone 5. Warto jeszcze kupować ten telefon. Zaznaczam od razu, że nie miałem dłuższej styczności z iOs. Romów czy innych modyfikacji do androida nigdy nie wgrywałem więc brak takich rzeczy nie będzie dla mnie problemem. 

Dziękuję z góry za pomoc i mam nadzieję, że coś podpowiecie.

Rozrzut jest rzeczywiście duży lecz sam rozmiar wyświetlacza nie ma dla mnie jakiegoś większego znaczenia. W Xperi P mam 4 cale i mi starcza, chociaż biorąc pod uwagę Nota wiadomo, że śmiało mogę zdecydować się na większy. Kolega ma G3 i mimo, że jest dość spory to myślę, że nie sprawiałby mi kłopotów na co dzień taki rozmiar. Może to trochę nie na czasie ale dla mnie głównym kryterium przy wyborze telefonu jest jakość rozmów. Słaba jakoś dyskwalifikuje od razu dany model bez patrzenia na resztę. Po przygodach z andkiem na xperi oczekuję również jak największej stabilności działania. W moim telefonie cały czas zdarzają się jakieś zacięcia, resety itp i szczerze mówiąc mam już tego dość. Dość ważną sprawą jest bateria. Taka żeby spokojnie starczyła na dzień, dwa. Zaznaczam, że transmisja danych nie jest u mnie włączona cały czas, tak samo jak gps.

Właśnie dziś też pomyślałem o tym telefonie. Szkoda tylko, że z tego co widzę większość na rynku to 16gb a 32 byłby dużo lepszym wyborem. I powiem Ci, że nie wiem czy przekonuje mnie sam android. Ostatnio właśnie spoglądam z ciekawością na iOs i kusi mnie, żeby spróbować. Dlatego też pisałem o iphonie 5. Używki nie są takie drogi więc na poczatek taki by wystarczył.

A dlaczego 5s jest dużo lepszy?
Po prostu nowsze i szybsze podzespoły przez co urządzenie chodzi dużo płynniej. Nie mówiąc o tym że jest rok młodszy więc pewnie będzie dłużej wspierany. Bawiłem się 5s kolegi i to naprawdę super urządzenie :)  

A 5 chodzi wolno? Tnie? Co do jakiejś wydajności to średnio mi na tym zależy. Gram bardzo sporadycznie. Chodzi mi, żeby system mi się nie ciął bo w andku doprowadza mnie to czasem do szewskiej pasji. I różnica w cenie jest około 500zł więc nie mało. A iphon 5 byłby raczej po to, żeby zapoznać się z systemem i ewentualnie za pare miesięcy, góra rok kupić 6 bądz 6s.

Edytowane przez El Comendante

Iphona 5 biorę pod uwagę głównie dla tego, że można znaleźć ładny egzemplarz poniżej 1000zł. Chodzi mi głównie o to, żeby nie wydawać za dużo kasy by zapoznać się z systemem. Jak pisałem nie miałem do czynienia z iOS wcześniej i kusi mnie, żeby go sprawdzić. Szczególnie, że dużo osób chwali jego optymalizację i płynność.

Gusta i guściki. Skąd będziesz wiedział, że coś jest dla Ciebie, jeżeli tego nie spróbujesz? Osobiście, raczej nie widzę siebie, w roli posiadacza iPhone-a, jednak mój kolega, wieloletni posiadacz Androida, przesiadł się na iP 5 i jest zadowolony. Naturalnie, wynika to z różnic w użytkowaniu sprzętu. Dla mnie, jest to urządzenie zarówno użytkowe, jak i multimedialne. Dla niego, głownie użytkowe.
Zawsze możesz sprawdzić telefon w sklepie, ale nie oczekuj, że, w krótkim czasie, poznasz wszystkie wady i zalety. Ponieważ iPhone-y nie tracą, za szybko, na wartości, jeżeli Ci się nie spodoba, możesz go sprzedać.

Do niedawna mały ekran, taki jak w iP 5/5s. To była zdecydowanie największa wada. Konieczność konwertowania treści, ograniczone wsparcie dla napisów. Tyle, jeżeli chodzi o mnie. Wiem, że iPhone, ma mocno ograniczoną funkcjonalność Bluetooth, więc nie wiem, jak współpracuje z różnego rodzaju urządzeniami zewnętrznymi. Jednak, to akurat mi by nie przeszkadzało.

Z tego co już zdążyłem poczytać to są AppStore programy, które radzą sobie z napisami i różnymi formatami więc to chyba nie jest już taki problem. Poza tym filmy oglądam bardzo sporadycznie. Z bluetooth też raczej nie korzystam ale z tego co widzę to też są aplikacje, które radzą sobie np z wysyłaniem plików.

Zrobić Jailbreak :) - i wtedy można sie "obejść" bez iTunes. :) A jak mam kombinować tak z iPhone to wolę Windows Phone lub Androida :)

iTunes są "szmatlawe" - dodając do tego nietypowe i drogie kable - to była główna przyczyna dla której szybko pozbyłem się iPod'a, iPhone'a oraz iPad'a.