Skocz do zawartości

ASUS ROG III Ex + Zalman Performa - komputer się zawiesza

Recommended Posts

Witam, mam następujący komputer: 

MOBO: ASUS RAMPAGE III Extreme 
CPU: XEON L, 6 core 
COOLER: Zalman Performa - nie jestem do końca zadowolony z jego instalacji. 
RAM: 12 GB DDR3 TriChannel G.SKILL 
DYSK: SEAGATE 7200 - sprawny, wyjęty z innego komputera 
ZASILACZ: CHIEFTEC 400 W - sprawny, wyjęty z innego komputera. 

Komputer się uruchamia, na dysku są dwa systemy: 
- Windows 7 x86 (zainstalowany na innym komputerze) - wita mnie niebieskim ekranem - ale rozumiem, że to wynika z tego że był instalowany na innym sprzęcie. 
- Linux UBUNTU 13.10 - uruchamia sie jest wszystko dobrze, ale tylko przez 1-2 min. Później się zawiesza komputer (kursor myszy się nie porusza, nie odpowiada na klawiaturę. Pozostaje wyłączenie głównym wyłącznikiem na obudowie). 

Wydaje mi się, że gdyby problemem była instalacja Linuxa z innego komputera, to od razu komputer by się zawiesił, a nie po 1-2 min. 

Co ciekawe jak uruchomię BIOS przy starcie komputera, to w BIOS-ie PC działa kilka minut (7-8 minut bez problemu, dłużej nie próbowałem) i temperatury są nieduże. Temperaturę monitor w BIOS pokazuje te,p. CPU na poziomie ok. 25 st. C, kilka stopni wyższa jest temp. MOBO. 

W instrukcji płyty jest napisane, że powinien być zasilacz typu 2.0 o mocy 500W z dodatkową wtyczką 8-pin. Ja mam 400 watowy i tylko z wtyczką 4-pin. 

Czy tu może być problem?? 

Biorę też pod uwagę taką sprawę, że być może nienalepianej zainstalowałem cooler Zalman (śruby trochę za krótkie, śruby zrobione jakby z plastiku - odkształciły się, dlatego być może nie dokręciłem idealnie coolera). Ale z drugiej strony temperatury w BIOS są nieduże, więc chyba jest OK (?) 

Proszę o pomoc i o naprowadzenie mnie gdzie szukać przyczyn niedziałania komputera? 

Czy wymienić zasilacz na nowszy, mocniejszy? 
Czy nagrać system od nowa (jedyne co mnie przed tym zatrzymało, po prostu bałem się, że komputer uruchomiony na dłużej się spali - jeśli coś jest nie tak)? 
A może wina leży po stronie coolera? 

Dodam, że na płycie ma kilka diod LED - wszystkie świecą w kolorze zielonym co oznacza że jest OK. 

Dziękuje za pomoc! 

Koniecznie oba systemy zainstaluj w obecnej konfiguracji sprzętu, a nie na innym komputerze.

W instrukcji płyty jest napisane, że powinien być zasilacz typu 2.0 o mocy 500W z dodatkową wtyczką 8-pin. Ja mam 400 watowy i tylko z wtyczką 4-pin.

Musisz zainwestować w odpowiedni zasilacz

Jeżeli nie będziesz ekstremalnie podkręcał sprzętu lub go katował na maksimum możliwości to powinien Ci wystarczyć cooler za 50 zł... może nawet BOXowy... ale najpierw poszukaj w internecie bo być może do swojego zestawu znajdziesz odpowiednie śruby mocujące i koszt nie powienien przekroczyć 20 zł i będziesz miał poprawnie zamontowane chłodzenie.

Każda z w/w rzeczy wpływa na żywotność i stabilność komputera więc już wiesz co robić ;-)

Z OS-em tak zrobię, ale to nie wina systemu operacyjnego, bo odpaliłem LINUX-a LIVE i też się wiesza po kilku minutach.

Wiem, że BOX-owy by wystarczył, ale go nie mam, a chciałem mieć porządny cooler (trochę się jednak zawiodłem na Zalmanie - słabo wykonany). Te śruby do Zalmana to tragedia.

Gdzie dostanę jakieś akcesoria, części zamienne do ZALMAN-a??

A co do zasilacza, nie wiem jaki wybrać...Myślałem o:

Chieftec 700W 80+

Antec 600 W 80

Czy takie będą OK? Na co zwrócić uwagę?

DZIEKI!

Chciałem zapytać czy przyczyną może być 1) nieodpowiedni (standard, wyjścia) zasilacz lub 2) zasilacz o zbyt małej mocy?

Co do wtyczek to mam 4-pin i 6-pin w zasilaczu, a w płycie są dwie po 8-pin (oprócz 20-pinowej).

Tu jest info o MOBO: 

http://www.asus.com/ROG_ROG/RAMPAGE_III_EXTREME/

Nie masz karty graficznej? Jaką masz płytę główną? Jaki to dokładnie zasilacz (tabliczka na zasilaczu)? Wtyczka 8pin, nie jest wymaga do poprawnej pracy procesora.

MOBO: ASUS RAMPAGE III Extreme Socket B/1366
CPU: XEON L, 6 core, TDP 80W
GFX: Nvidia GT 240
COOLER: Zalman CNPS10PX Performa
RAM: 12 GB DDR3 TriChannel G.SKILL (6 x 2 GB)
DYSK: SEAGATE 7200 3.5"
DVD: TEAC DVD-RW
ZASILACZ: CHIEFTEC 400 W - GPS-400AA-101 A 

6-pin jest do karty graficznej. Próbowałeś włączyć komputer na jednej kości ram? Windows w trybie awaryjnym powinien normalnie się uruchomić, może być potrzebna zmiana trybu pracy dysku IDE na ahci lub odwrotnie. Jesteś pewien, że system się zacina, a nie przestają działać urządzenia USB? Resetowałeś BIOS do ustawień domyślnych? Jaką masz wersję BIOS płyty głównej?