Skocz do zawartości

Komputer głównie do lol'a.

Recommended Posts

Cześć! Chciałbym złożyć sprzęt do 4000zł z monitorem włącznie. Głównie służyłby do LOL'a. 

Edytowane przez spszczolka1

W lolu około 160/170, w bf4 około 60 klatek

"Procek: I3 530 | Płytka: GA-H55m-S2H | Ram: Kingston 4GB 1333mHz Dysk: Hitachi 500GB | Zasiłka: Tracer 350W "

Bez obrazy, ale chciałbym realne i potwierdzone informacje.. ;)

W lola to na komputerze za 1000 zł pograsz na 100 fpsach.

Czyli?

Procesor Intel PENTIUM G3240 3.1GHz/3MB LGA1150 BOX BX80646G3240 - Haswell Refresh

Chłodzenie CPU Thermalright HR-02 - Macho Rev. B

Płyta główna Gigabyte GA-B85M-D3H, B85, DualDDR3-1600, SATA3, HDMI, GBLAN, mATX (GA-B85M-D3H)

Pamięć Crucial Ballistix 8GB (2x4GB) DDR3 1600MHz CL Unbuffered NON-ECC 1.5V (BLS2CP4G3D1609DS1S00CEU)

Dysk Seagate 1TB, SATAIII, 7200RPM, 64MB cache (ST1000DM003)

Karta graficzna Sapphire Radeon R9 280X Vapor-X Tri-X OC, 3GB GDDR5 DVI-D, DVI-I, HDMI, DP (11221-12-20G)

Obudowa Zalman Z3 PLUS - USB3.0 - BIAŁA (Z3 PLUS WHITE)

Monitor BenQ GL2460HM

Jaki tutaj wrzucić zasilacz?

wiem, że na esc.pl mają taniej tą kartę. Po wymieszaniu części w tych dwóch sklepach wyszło mi 3008zł. ;)

Śmiać mi się chce z takich filmików. Gość znakomicie dobrał sobie środowisko testowe pomiędzy samymi ścianami i jara się wydajnością. 

Pogadaj z ludźmi co grają w BF4 na temat konfigów i osiąganej przez nich liczbie klatek. 

• Popieram 1

Śmiać mi się chce z takich filmików. Gość znakomicie dobrał sobie środowisko testowe pomiędzy samymi ścianami i jara się wydajnością. 

Pogadaj z ludźmi co grają w BF4 na temat konfigów i osiąganej przez nich liczbie klatek. 

Ja kajtek rozumię, że specjalnie dobrał otoczanie, choć mi to nie przeszkadza, bo i tak nie lubię otwartych map. ;)

Poza tym ten komputer spędzał by 1/8 swojego czasu na mapach Bf4, a resztę leciał na summoners rifcie. :)

Oczywiście, że to oglądałem. ;) Szkoda, że mapy na bf4 nie podał.

Screen z takich testów bez podania dokładnej alokacji testowej nie ma najmniejszego sensu. 

Mimo wszystko, szedłbym tutaj w słabszą GPU na rzecz mocniejszego CPU. Przecież za 4000 zł można złożyć jeszcze lepszy zestaw razem z monitorem. 

• Popieram 2

za 4000 zł

A to byłby za 3250zł, kluczowa różnica.. 

Poza tym na tych testach blackwhit'a.. jest nie wielka różnica tak czy siak - nie wazna lokalizacja i uczciwie dodaje o czkawkach, jeżeli gra mocno korzysta z cpu. 

edit. Zaznaczmy, że ma tam jeszcze r9 270

A jeżeli chcesz to słuchaj się kogo tam chcesz z youtuba. Dla mnie nonsensem jest porównywanie i5 4690K wraz z Pentiumem na R9 270 bez podawania alokacji testowej. Jeżeli jest to dla Ciebie "uczciwe" to bierz. Kwestia czasu aż będziesz sobie w brodę pluł. 

A to byłby za 3250zł, kluczowa różnica..

Crucial 8GB (2x4GB) 1600MHz CL9 Ballistix

Intel Core i5-4460 /3.2GHz, 6MB, LGA 1150, BOX/ http://www.esc.pl/images/icons/icon-pc.jpg

Gigabyte GA-B85M-D3H /intel B85, LGA1150/

Zalman Z3 Plus USB3.0 black (b/z)

XFX Core TS 430W 120mm 80+ Bronze 120mm

Sapphire Radeon R9 280 Dual-X Boost 3GB DDR5 384bit (940/5000)

Seagate 1 TB 7200rpm 64MB cache SATA600 Barracuda

Liteon iHAS124 SATA (black)

LG 23MP65HQ-P (LED, IPS, 5ms, HDMI)

3341 zł +  kody na darmowe złożenie i wysyłkę przy zakupie w esc.pl do wpisania w komentarzu do zamówienia: X98TY2AZ + dostawa

Moim zdaniem to jest kluczowa różnica. 

• Popieram 2

R9 280X to podkręcony R9 280. Oczywiście, chłodzenie Vapor-X będzie i kulturalniejsze i bardziej wydajne. Ewentualnie patrz jeszcze na ASUS z DCII. 

Zdecydowanie lepiej zejść z GPU na R9 280 i wsadzić tutaj procesor serii i5 a nie Petniuma. 

Nie cytuj całych poprzedzających postów

DVD nie potrzebuję, mieszając części na esc.pl i morele.net znowu zaoszczędzę trochę grosza i zamknę się w 3500zł.

Bez problemu zamkniesz się w 3500 zł w jednym ze sklepów wraz z R9 280X. Nie wiem jak Ty to kalkulujesz.  

• Popieram 1

Coś mało FPS jest na tym r280, ja na r280x na max ustawieniach 1920x1080 mam koło 400 a przy gęstszej akcji nie spada poniżej 250

I tak gram na Vsync więc dla mnie ważne, żeby było stabilne 60.

@edit

Dobra NVM, nie wziąłem pod uwagę, że koleś nagrywa.

Edytowane przez pijawa89
  • Popieram 1

Ja tu chciałem stanąć w obronie kajtka (podczas kłótni w temacie Pentiuma), sam jestem posiadaczem G3258 ze stockowym podkręceniem do @4.0Ghz, i rzeczywiście mogę grać swobodnie w większość tytułów na wysokich detalach ALE te filmiki nigdy nie pokazują dropów jakie owy 2-jajowiec nam w 100% zapewni, pokazują wam 5-10min swobodnej rozgrywki. Na przykładach wiedzminów zawsze miałem stałe 50-60 klatek, ale były momenty, w których procesor po prostu nie nadążał (palenie się miasta w jedynce lub w dwójce sam obóz Vernon Rocha/miasta Krasnoludów) nie wszystko wygląda tak kolorwo jak nam pokazują :P

Ale szczerze po wymianie na i5 (2 dni temu) nie widzę, aż takiej różnicy wydajnościowej (ona jest ale nie taka jak się spodziewałem) bardziej to był taki kop w kierunku stabilności. (jesli ktoś byłby ciekawy ^^)