Skocz do zawartości

Telefon do 550zł może być używany

Recommended Posts

Witam.Moje wymagania:

-Dobry aparat.

-Android.

-Żeby nie mulił. Żeby mi gry dosyc dobrze bujały. nie mówie tu o bardzo wymagjących gierkach, ale typu casle clash. Żeby google maps mi chodziło płynnie bez zawieszek i strony internetowe były plynne nawet w trybie komputerowym.

-Cale najlepiej 4,6 może być max 5.0 Full HD :)

-Bateria żeby wytrzymywał ten dzień z przeglądaniem internetu i słuchaniem muzyki.

Cena do max 550zł może być używany ale w bardzo dobrym stanie i na gwarancji minimum pół roku.

Patrzyłem na sony xperie sp ale ludzie pisali że muli, ze jednym chodzi dobrze drugim źle. Że coś sony zchrzaniło. A i najlepiej nie samsung, bo mi się już przejadły..

Edytowane przez direct96

Brał bym LG G2 Mini - jak na Androidzie. :) - bo jak nie to za 600 zł Masz nówkę a za 550 zł prawie nowa Lumię 735, która ma lepszy aparat niz G2 Mini czy Xperia SP. Jest płynna, szybka. 

G2 Mini, to całkiem mocne urządzenie z lekką nakładką. S3, może mieć nieco szybszy procesor, ale posiada cięższą nakładkę. Relatywnie więc, szybszy będzie G2 Mini. Piszę to jako posiadacz Galaxy S5, a wcześniej S2, więc odpada argument, jakobym był antyfanem marki Samsung.

Daruj sobie Xperie, nie należące do serii Z, od modelu Z1 i w górę.

Sp ma strasznie wolną pamięć, dlatego ten telefon pomimo niezłego układu graficznego chodzi jak dziadek o kulach. Ten telefon był dobrym pod względem wydajności w grach dawno temu, teraz nie jest warty uwagi.

Dokładnie - im więcej sprzedanych modeli tym więcej informacji o awariach :) - STATYSTYKA jednym słowem.

Sprzedamy 2 telefony i jeden się zepsuje - albo - sprzedamy 1 000 000 i zepsuje się 1000 szt - który będzie bardziej nie zawodny ?? :) :) Przecież jednego modelu zepsuło się aż 1000 szt a drugiego "tylko" 1 szt. :) :)

Ascend G620s, gdyby nie brak Gorilla Glass, byłby bez wad (jak na tą cene). Jeżeli z Gorilla Glass, to, nieco droższy, LG G2 Mini, ewentualnie używany Zenfone 5 (2GB RAM-u). Tyle, jeżeli chodzi o Androida (żaden z powyższych "nie muli").

Jeżeli Win Phone, to Lumia 535, ewentualnie używana 735.

Co do Zenfona 5 tel chodzi naprawde sprawnie i szybko . Nic nie zacina ani tez nie zamula. Ale jedynym minusem zenfone 5 jest bateria chociaz bo dwoch naladaowaniach widac poprawe. Ale i tak leci w miare szybko

Zależy co masz na myśli. Jeżeli zajmiesz niemal całą, wewnętrzna pamięć, to telefon, tak jak komputer, może mieć problemy, ponieważ będzie cały czas, w tle, żonglować plikami, by jakoś działać.

Telefon, również jak komputer, zwolni, gdy aplikacje, które zainstalujemy, działają w tle, jako usługi. De facto, urządzenie nie zwolni, bo coś wgraliśmy, ale dla tego, że cały czas każemy mu coś liczyć. Dla przykładu: odświeżanie Facebook-a, maila, Snapchata, portalu aukcyjnego, pogody, kursu giełdowego etc.

Jeżeli, po prostu, zainstalujemy sporo aplikacji, ale zostawimy nieco miejsca, a owe aplikacje, nie siedzą cały czas w tle, to telefon nie powinien zwalniać.

Tak czy siak do android 2GB ramu trzeba i jakiegoś lepszego proca, a tak to po jakimś czasie i tak będzie się ciąć. Raz w tygodniu trzeba uruchomić telefon ponownie, żeby go odmulić inaczej będziesz tylko się denerwować. Od siebie w tej cenie nic ciekawego nie ma chyba, że jakaś motorola z czystym androidem. 

Z tego co mi wiadomo, Android od wersji 4.4 i wzwyż, do pracy wymaga 512MB RAM-u. Oczywiście, multi-zadaniowość, będzie równie marna, co na Win Phone z taką samą ilością RAM-u.

Kiedy flagowe telefony, pracowały na 1. rdzeniu Scorpion, wykonanym w 65nm procesie i taktowanym zegarem 1GHz, słyszałem, że Android potrzebuje mocniejszego procesora.
Kiedy flagowe telefony, pracowały na 2. rdzeniach Cortex A9, wykonanych w 45nm procesie i taktowanych zegarem 1.2GHz, słyszałem, że Android potrzebuje mocniejszego procesora.
Teraz, gdy średnio-półkowy telefon, pracuje na 4. rdzeniach Cortex A7, wykonanych w 28nm procesie i taktowanych zegarem 1.2GHz, wciąż słyszę, że Android potrzebuje mocniejszego procesora.
Czy dopiero, gdy telefony dostaną Intel Core I7, z 8. rdzeniami i 16 wątkami, to wtedy przestane słyszeć ten argument, czy może to wciąż za mało?

Myślę, że to wciąż będzie za mało. Winę tutaj ponoszą chyba głównie producenci, którzy kiepsko optymalizują swoje nakładki. Ogólnie największym problemem androida jest optymalizacja. Nawet produkty z najwyżej półki potrafią lagować więc to chyba w optymalizacji należy szukać winy.

Masz rację, ale nie kiedy uogólniasz. Niektóre modele, rzeczywiście, mogą mieć/mają problem z płynnością. Jak trafnie zauważyłeś, nie jest to wina Android-a, lecz nakładek. Na szczęście, firmy zauważyły problem i teraz robią wszystko, by ich nakładki łączyły płynność, z funkcjonalnością. Nawet legendarny TW, w Galaxy S6, obrał ten kierunek. Już teraz można dostać niezliczone ilości urządzeń, które działają płynnie na słabszym sprzęcie, a przyszłość tylko spotęguje ten stan rzeczy.
Firmy, które nie przykładają wagi do optymalizacji, bądź aktualizacji, zostają  skarcone przez rynek. Dowodem tego, jest Sony, HTC, czy nawet Samsung. Wszystko wskazuje więc, że obecnie utrzymujący się trend, optymalizacji nakładek, będzie kontynuowany.

Uogólniam. Ciężko dyskutować tutaj o każdym pojedynczym modelu. Ogólnie moje zdanie jest takie, że budżetowe androidy to nie jest jeszcze to. Chociaż widać faktycznie stopniową poprawę. Co do nowego TW to zapowiada się ciekawie ale coś więcej będziemy mogli powiedzieć dopiero za jakiś czas. Sam znajomym w klasie budżet polecam Lumie. Sam nie jestem przekonany do WP ale w tej klasie cenowej nic lepszego się raczej nie znajdzie.

Powtórzę, jeszcze raz: Ascend G620s i LG G2 Mini. Obydwa chodzą sprawnie i kosztują 500-600 zł, za nowe.

Co polecam swoim znajomym? Nie ma reguły i wszystko zależy od sytuacji i preferencji. Wierz mi, bądź nie, ale większość z nich nie chce słyszeć o Lumii, lub ma jedną i nie może doczekać się wymiany (oczywiście, są i wyjątki).