Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

otóż mam możliwość kupna dysków crucial m550 128,256 i 512gb w cenach odpowiednio 205, 350 i 650zl.

Czy to dobry dysk?

Czy załóżmy za dwa lata wciąż będzie rozsądną propozycją (liczę że się przyda w stacjonarce którą planuje kupić za spory kawał czasu)?

Jaka jest żywotność dysków ssd?

Jaka jest skuteczność raid 0 w wypadku ssd?

Czy mogę użyć dwóch różnych dysków ale o tej samej pojemności do raid?

Jak bym miał go zamontować? z tego co mi wiadomo ten laptop ma tylko jedną kieszeń.

Czytalem ze mozna dodatkową kieszeń dokupić i wsadzić zamiast cd/dvd.

Czy to ma znaczenie że zamiast hdd wsadzę ssd, a zamiast cd/dvd wsadze hdd? Jak by sie roznily predkosci od wariantu gdzie ssd idzie w miejsce cd/dvd a hdd zostaje na miejscu? (slyszalem ze to ma cos wspolnego z tym ze sata cd/dvd jest pierwszą wersją, czy to prawda?)

Czy ssd na sata 2 jest znacząco gorsze od takiego na sata 3?

Troszkę mnie zaskoczyło to, bo oferta pojawiła się nagle a chwilowo nie mam czasu przeglądać internetu w poszukiwaniu informacji (zanim będe miał wolne to oferta przeminie), tak więc proszę was o pomoc.

Edytowane przez Kopytk0

Czy to dobry dysk?

Jak najbardziej.

Jaka jest żywotność dysków ssd?

O ile nie trafisz na trefny egzemplarz, to przy normalnym użytkowaniu szansa na zajechanie SSD jest praktycznie zerowa.

Jaka jest skuteczność raid 0 w wypadku ssd?

RAID0 z SSD nie ma zbyt dużego sensu.

Czy ssd na sata 2 jest znacząco gorsze od takiego na sata 3?

Obecnie raczej nie sprzedaje się już SSD SATA2. Dysk podłączony pod złącze SATA 2 będzie miał niższe transfery, ale komfort użytkowania kompa i jego responsywność i tak będzie kosmiczna w porównaniu do talerzowca.

Miło to słyszeć, aczkolwiek nieskuteczność raidu troszkę mnie smuci, bo w razie 512gb, dokupilbym kiedys drugie tyle i użył raidu.

Z sata 2, chodziło mi to że mój dysk hdd ma sata 2 i zamiast niego prawdopodobnie bym podłączał ssd.

Zakładam że jest kompatybilny tak? Mówimy cały czas o tym samym modelu ssd co w pierwszym poście :P

Jakby "wypadł" jakościowo dysk ssd w zewnętrznej kieszeni z adapterem usb 3.0? jak bardzo ucierpialy by transfery?

Edytowane przez Kopytk0

Zakładam że jest kompatybilny tak?

Jak najbardziej. SATA jest kompatybilne wstecz.

Jakby "wypadł" jakościowo dysk ssd w zewnętrznej kieszeni z adapterem usb 3.0?

Nie mam niestety pojęcia, ale zakup SSD i trzymanie go jako dysk zewnętrzny, podczas gdy system nadal tkwi na HDD to kiepski pomysł. 

Akurat biorę pod uwagę dwie propozycję, ale o tej wspomnianej przez Ciebie napisałem w innym temacie, więc tutaj sobie darowałem :)

To teraz zastanawiam się jaką pojemność takiego dysku wybrać jeśli ma być to dysk podstawowy.

Niby 512GB wydaje się przyszłościowy, ale czy na pewno go bedę całego używać? Z drugiej strony mam zamiar używać go tak długo aż się zepsuje albo wyjdzie nowa technologia. Tak czy inaczej zamierzam mieć podpięty dodatkowo dysk zewnętrzny 750gb albo 1tb.

Przykładowe programy to Windows, Visual Studio (czy ssd przyspieszy kompilacje?), Matlab, Word, Latex, oczywiście jakieś gierki.

Czy taki dysk przyspiesza działanie przeglądarek (tak wiem że to zajęcie RAMu ale...)?

Czy jest spodziewany jakiś przeskok w kwesti dysków w niedługim czasie (jak mówiłem nie śledzę tego, a nie chce żeby się okazało że za 6 miesięcy wyjdzie jakaś nowa wersja, która pozamiate te stare :P)?

Ciężki orzech do zgryzienia.

Czy taki dysk przyspiesza działanie przeglądarek

Nie - niby jak miałby to robić ?

Niby 512GB wydaje się przyszłościowy, ale czy na pewno go bedę całego używać?

Za taką cenę jak najbardziej warto, a pojemności nigdy nie za dużo. Poza tym im większy nośnik tym, przeważnie, szybszy.

Czy jest spodziewany jakiś przeskok w kwesti dysków w niedługim czasie

Ciężko powiedzieć. Dyski na M.2 są zauważalnie szybsze, ale ich popularność nadal nie jest zbyt duża, a ceny - zaporowe.

wnioski można wysnuć samemu

Pewnie, że można - jeśli ktoś lubi patrzeć na cyferki to może sobie pacnąć i 10 SSD'ków w RAID, ale w normalnym użytkowaniu nie ma to prawie żadnego sensu. Test, który wkleiłeś zawiera tylko i wyłącznie syntetyki i nijak ma się do normalnego korzystania z kompa. 

Właśnie dla tego uwielbiam czytać to forum, dobrze że są tu takie tematy. Twoje pojęcie "normalnego" użytkowania sprowadza się jedynie do otwierania chyba przeglądarki internetowej. Skąd wiesz co autor posta robi na swoim kompie i czego oczekuje. Negujesz chyba dla zasady wszystko co nie jest zgodne z twoim tokiem rozumowania. Wynika z twoich wypowiedzi że:

1. Dysk SSD nie do zajechania. Jak przyjmie 40 GB danych dziennie poużywam sobie go 20 lat?

2. Dysk Sata 3 w trybie Sata 2 chodzi w realu tak samo - po co kupować w takim razie dysk szybszy, nowszy? Jak to tylko cyferki.

3. Tak naprawdę dysk SSD przyśpieszy mi tylko uruchomienie przeglądarki ? A co z danymi zapisywanymi na dysku SSD podczas surfowania, lub nie daj boże przetwarzania. Talerz HDD będzie tak samo szybki?

4. Co w wypadku gdy uprę się jednak na Raid0 bo filmy będę przerabiał, lub pracował na dużych plikach. Poleć mi tańsze rozwiązanie niż dwa dyski 256GB SSD.

W końcu moderatorem jesteś, wyjaśnij mi to jakoś przejrzyście.

Panowie, nie mam nic przeciwko konstruktywnej wymianie zdań, ale nie denerwujcie się :)

128gb jest zdecydowanie za mały to już zdecydowałem :P

Gdyby nie to m.2 to 512gb bym brał bez wahania. Nie wiem czy do czasu kiedy kupie nowy sprzęt, m.2 juz nie bedzie standardem a jego cena "normalna".

Teoretycznie 256gb starczy pod windowsa, kilka środowisk programistycznych, matlaba, kilku innych bzdurek i kilku gier.

Po prostu nie lubię sytuacji w której mówię "a mogłem kupić większy/mniejszy" :P

A czym mam się denerwować, myślę że 256GB do codziennej pracy z kompem wystarczy. Wsadzasz dysk zamiast tego w laptopie i używasz, zresztą jak stary jest w dobrym stanie możesz zapakować go w kieszeń zewnętrzną na usb 3.0. Używać jako backup lub magazyn większych danych. Ostatecznie gdyby zaszła taka potrzeba możesz zapakować go w zatokę po dvd w odpowiedniej przejściówce za cirka 40PLN. Do czasu wymiany stacjonarki może być już nowoczesna technologia bardziej dostępna. No i sam zobaczysz czy przeglądarka przypadkiem deczko nie przyśpieszyła.

Tak właśnie planowałem zrobić z HDD, mam tonę "danych", których trzymanie na ssd byłoby nieopłacalne :P

Chyba zdecyduje się właśnie na 256GB. Na moje programy zejdzie ze 100-120gb, a reszta na kilka gierek

Teraz zostało pytanie czy muszę w moim laptopie dokupić coś (kieszeń?) żeby wsadzić 2.5 ssd w miejsce zamonotowanego 3.5 hdd.

Wygląda w środku tak jak pierwsze zdjęcie w temacie http://forum.benchmark.pl/topic/168391-czy-ram-ze-stacjonarki-pasuje-do-laptopa/

#edit jednak mam 2.5 hdd w swoim laptopie :P tak więc nic nie trzeba

Edytowane przez Kopytk0

Jedynym elementem potrzebnym do upgradowania tego laptopa to porządny zestaw śrubokrętów. Nic więcej nie potrzeba, wymiana sprowadza się do odkręcenia odpowiednich elementów, oraz skręcenie w odwrotnej kolejności ;)

poużywam sobie go 20 lat?

Jeśli o jakiejkolwiek elektronice myślisz w perspektywie 2 dekad to naprawdę nie wiem, co powiedzieć.

Osobiście posiadam obecnie 3 SSD. Korzystając z komputera dość intensywnie, zapisuję w ciągu roku około 6TB, wliczając w to kilkukrotne instalowanie systemu i instalowanie wszystkich gier, w jakie w tym czasie gram - nie wyobrażam sobie już pracy na talerzowcu.

Tak więc owszem, normalnie eksploatując SSD i nie robiąc co 5 minut benchmarków, obecnie sprzedawane nośniki są bardzo długowieczne, o ile nie trafi się na felerną sztukę.

Co w wypadku gdy uprę się jednak na Raid0 bo filmy będę przerabiał, lub pracował na dużych plikach

Jeśli stać cię na to, aby do pracy na dużych plikach video używać SSD to pozostaje mi pogratulować, ale nawet ludzie zajmujący się tym zarobkowo, używają do tego celu najszybszych HDD.