Skocz do zawartości

Radeon HD4850 i problem ze złączem PCI-E

Recommended Posts

Dzisiaj ściągnąłem nową wersję GPU-Z i po jej włączeniu okazało się, że moja karta pracuje w slocie PCI-E z prędkością x8 zamiast x16.

http://img5.imageshack.us/img5/2823/pcie8.th.jpg

Czy jest jakiś sposób na zmianę prędkości portu? Czy jest to po prostu błąd wyświetlania w GPU-Z?

Na koniec konfiguracja mojego kompa:

CPU: AMD Phenom X4 9550 @2,7 GHz

karta graficzna: ATI Radeon HD4000 4850 512MB

płyta główna: Gigabyte GA-MA790x-DS4

pamięć RAM: DDR-2 800 4 GB OCZ Reaper @820 CL4

Zasilacz: Modecom Volcano 750W

Przy podkręcaniu szynę PCI-E ustawiłem na sztywno na 100MHz

w biosie musisz ustawić i tyle mi pisze pce 16 @ 16x 2.0 na gpu-z 820-4400 ma ktoś pomysł na zwiększenie napięcia przy użyciu sterowników na 4870 asus?? morze ino inny bios z większym napięciem??? ale nie udało mi się wgrac żadnego jakieś bleedy wyskakują czy to przez viste?

• 1 miesiąc temu...

Witam.

Mam podobną konfigurację sprzętu tj. 790x Ds4, Phenom 9850, Grafa 4870 Gainwar Golden Sample, pamiątki Vitesta 1066. i mam podobny problem komp startuje z PCIe 2.0 x8, ale zauważyłem że po restarcie przechodzi na tryb x 16!. Nie pisze o OS bo już przećwiczyłem wszystkie teraz jest na WIN 7 64bit RC.W międzyczasie korespondowałem z przedstawicielem Gigabayta, poradził aby zrobić apdate Bios-u. Zrobiłem na F& nie pomogło, kazał reklamować płytę. Zastanawiam się czy to zrobić bo sprawdziłem i po "apdate" jest dostępna funkcja przydziału przerwań IRQ. mam podejżenie że może to być przyczyną, tylko nie ma szczegółowej instrukcji do niej. Facet z gigabayta nie chciał mi udostępnić jej. może ktoś ma dostęp prosze o info lub pomoc.