Berkel 0 Napisano 3 Marca 2015 Udostępnij Napisano 3 Marca 2015 (edytowane) Witam ostatnio się zastanawiałem nad kupnem monitora 144hz do 1500zl i wpadły mi w oko 3 monitory BenQ XL2411Z,ASUS VG248QE oraz LG 24GM77-B. Wybrałem LG ponieważ naczytałem się recenzji i opinii o nim ze jest dobry i ma dobre kolory jak na matryce TN LED ludzie nie narzekają a po kalibracji z profilem ICC jest podobno jeszcze lepiej, ogólnie lepszy od innych monitorow do gier w tej cenie i na pewno pod względem kolorów. Co do BenQ poczytałem i zrezygnowałem bo jak zobaczyłem co ludzie o nim piszą ze ma bardzo wyprane kolory i bardzo słabe nawet jak na matryce TN itd to zrezygnowałem, sam przez jakiś czas miałem okazje go testować i powiem ze kolory wyglądały bardzo słabo,ale 144hz robiło wrażenie w grze. Co do ASUS'a podobno nie jest taki zły tylko ma kilka problemow typu mocny PWM, brak flicker-free,nadmiar koloru czerwonego itd. Aktualnie posiadam monitor Samsung SyncMaster 2233(TN,VGA,60hz,1080p) na matrycy TN CCFL, monitor ostatnio zaczął coś szwankować i obraz się lekko pogorszył oraz zaczął smużyć. Jako ze gram w CS:GO a miałem okazje zobaczyć magie 144hz, po czym znowu grałem na 60hz to różnica była wielka i sam bym chciał mieć taki monitor. Po za tym lubię sobie obejrzeć jakieś anime,filmy,seriale,yt,streamy itd itp oraz pograć w inne gry mp czy sp, to nie chce aż tak rezygnować z kolorów a ze słyszałem ze ten LG ma dobre kolory jak na TN LED to myślę ze będzie to dobry wybór, może za dużo wymagam od TN,ale różnica kolorów pomiędzy moim samsungiem a tamtym BenQ była dość znacząca a ze ludzie mówią ze ten LG ma dużo lepsze kolory od BenQ to tez dodaje otuchy, nie mam kasy na jakieś acery czy asusy za 3000-4000zl niestety bogaty nie jestem. Nigdy nie miałem styczności z matrycami IPS czy VA wiec nie widziałem magii dobrych kolorów czy kontrastu, mam tylko telefon z ekranem S-AMOLED,ale to co innego wgl jest. Jeśli ktoś testował owe monitory,lub posiada ten monitor i może się wypowiedzieć na jego temat to bardzo bym prosił z góry dzięki i pozdrawiam !. Edytowane 3 Marca 2015 przez Berkel Link to post Share on other sites
fxjerzy 166 Napisano 3 Marca 2015 Udostępnij Napisano 3 Marca 2015 A ewentualnie jesteś w stanie nieci naciągnąć ?http://www.eizo.pl/monitor/foris-fg2421-pl/ http://www.purepc.pl/monitory/test_monitora_eizo_foris_fg2421_matryca_va_i_240_hz Eizo Foris FG2421-PL ~ 1750zł Link to post Share on other sites
Berkel 0 Napisano 3 Marca 2015 Autor Udostępnij Napisano 3 Marca 2015 (edytowane) Na razie chciałbym żeby ludzie wypowiedzieli się na temat tego LG,raczej nie będę w stanie uciągnąć od tego EIZO, tez się nad nim zastanawiałem,ale cena trochę duza. Matryca VA na 120hz kusi, ale poczytalem ze ma parę wad,dlatego jakoś nie jestem przekonany. Oczywiście proszę się wypowiadać na temat tego LG a jak ktoś by chciał to o tym EIZO tez, ale 1 LG Edytowane 4 Marca 2015 przez Berkel Link to post Share on other sites
lor3ddr8d 205 Napisano 4 Marca 2015 Udostępnij Napisano 4 Marca 2015 Masz spore wymagania jak na ten budżet, żadna matryca TN nie ma dobrego odwzorowania kolorów, jest ono po prostu tragiczne.Po co to kalibrować ? Kalibruje się monitory do pracy z kolorem a nie do grania, więc tym się nie przejmuj. Pokrycie konkretnego gamutu to nie żadna zaleta, liczy się liniowość, równomierność podświetlenia matrycy i wiele innych czynników. nie mam kasy na jakieś acery czy asusy za 3000-4000zl niestety bogaty nie jestem To dobrze, że nie masz kasy bo ani Asus ani Acer nie produkuje dobrych monitorów. Żeby to 144Hz miało sens to bez dwóch GTX 970 się raczej nie obejdzie. 1 Link to post Share on other sites
Berkel 0 Napisano 4 Marca 2015 Autor Udostępnij Napisano 4 Marca 2015 Jakoś posiadając tego samsunga sam mam matrycę TN i chyba dlatego ze nie miałem styczności z innymi matrycami to jakoś źle to nie wygląda chociaż widać ze kolory nie są idealne w porównaniu do mojego telefonu z ekranem amoled,ale nie wiem czy do tego warto porównywać, dzisiaj raczej zamówię tego LG i sam zobaczę jak to się prezentuje bo ludzie nie narzekają na kolory nawet jak na matrycę TN LED a recenzenci nawet chwala. Jak mi się nie spodoba najwyżej zwrócę i się zobaczy. Co do tego co napisałeś z tymi kartami to od razu mówię że głównie te 144hz potrzebuje do CSGO a tam spokojnie wyciągam po 150-260fps wiec luz, nie mam jakiejś bardzo wymagającej gry na której chciałbym mieć ok 144fps wiec takie karty mi nie potrzebne. Co do Acera aktualnie wyprodukował chyba najlepszy monitor dla graczy IPS z 144hz i G-SYNC fajna sprawa ale cena to co innego. Jeżeli chodzi o profile ICC to warto taki zaaplikowac zawsze żeby trochę poprawił gamme i kolory No nic monitor przyjdzie to się potestuje dzięki za odp Link to post Share on other sites
lor3ddr8d 205 Napisano 4 Marca 2015 Udostępnij Napisano 4 Marca 2015 Profil ICC nic nie naprawia, tylko na podstawie kalibracji programowej po prostu podaje informację do LUT karty graficznej jak ma wyświetlać kolory, taki uniwersalny profil nie istnieje, możesz sobie go pobrać ale w przypadku tanich monitorów jest tak duża rozbieżność pomiędzy jednym a drugim egzemplarzem, że możesz sobie darować. Profiluje się monitory tylko do pracy z kolorem. Link to post Share on other sites
Berkel 0 Napisano 4 Marca 2015 Autor Udostępnij Napisano 4 Marca 2015 Dzięki za przydatne informacje będę go miał to protestuje wszystko, widzę ze nikt Inny się nie wypowie hmm w końcu to nowy monitor 144hz na matrycy TN wiec pewnie dużo ludzi go nie kupuje ale za opiniami użytkowników z innych forum czy to tez ang oraz recenzji monitor chwala i w tej cenie ma chyba najlepsze kolory na matrycy TN LED 144hz wiec myślę że się nie zawiode jak napisałem nigdy nie miałem styczności z IPS czy VA wiec nie jestem jakims wrogiem TN a sam przez 5 lat taki mam. Jak nikt się nie chce wypowiedzieć to temat do zamknięcia Link to post Share on other sites
fxjerzy 166 Napisano 4 Marca 2015 Udostępnij Napisano 4 Marca 2015 Jeśli mozesz przejedz się do jakiegoś większego sklepu z elektronika i przekonaj się naocznie. Link to post Share on other sites
Berkel 0 Napisano 4 Marca 2015 Autor Udostępnij Napisano 4 Marca 2015 Monitor juz zamowiomy wiec osobiscie go przetestuje, jak bedzie wszystko ok i bedzie mi odpowiadac to zostawie a jak nie to zwroce i sie zobaczy Link to post Share on other sites
Recommended Posts