kozak21193 2 Napisano 29 Marca 2015 Autor Udostępnij Napisano 29 Marca 2015 Jeżeli niestabilność nie powoduje sekcja zasilania, to obniżenie napięcia może nic nie dać. Można też spróbować zwiększyć napięcie do 1,225v (jest w pełni bezpieczne a taki asus ma napięcie nawet 1,25v przy gpu 1GHz, czyli tylko 25 MHz więcej niż standard u autora). Ewentualnie zostaje wgranie najnowszego biosu do karty, czy wręcz od innego producenta - tak jest w mojej karcie. Jeżeli to kwestia przegrzewania sekcji zasilania, dobry byłby oddzielny radiator (jak jest w lepszych kartach tzn. z chłodzoną sekcją zasilania), przyklejany na klej/taśmę termoprzewodzącą. Takie chłodzenie stosuje się przecież do gołej sekcji zasilania cpu. Już zamówiłem radiator wraz z termopadami na mosfety o odpowiednich rozmiarach, by zmieściły się w "szczelinę" między kondensatorami - zobaczymy czy to pomoże. Moim zdaniem przegrzewanie się sekcji zasilania to jest jedyna racjonalna opcja, bo wystarczy, że podkręcę wentylatory do 80+% (temp. GPU max 60) i wszystko chodzi stabilnie, a jeżeli wentylatory będą ustawione na <80% - wszystko się wysypuje. Co do biosu od karty graficznej - mam wgrany najnowszy. Cytuj Link to post Share on other sites
kozak21193 2 Napisano 8 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2015 Niestety to nie jest wina przegrzewającej się sekcji zasilania, a po prostu wrażliwości gpu na temperaturę. Muszę utrzymywać Tmax pod obciążeniem na 65 stopni i wtedy jest git - wentylatory trochę hałąsują, ale nic nie poradzę. Cytuj Link to post Share on other sites
Lukasz_root 3 Napisano 8 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2015 W takim bądź razie karta jest w jakiś sposób uszkodzona, bo "wywalać" powinna się dopiero przy temperaturze 850C+ Cytuj Link to post Share on other sites
kozak21193 2 Napisano 8 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2015 Tak, jest to wada fabryczna. Znalazłem temat na tym forum, który miał 24 strony zapisane przez ludzi, którzy właśnie mają taki sam problem jak ja... Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts