granex 0 Napisano 1 Marca 2015 Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 Monitor, który posiadam od miesiąca razi mnie nawet mocno po oczach, muszę je od czasu do czasu mrużyć. Nie wiem co jest grane, bo jasność, kontrast, temp. kolorów, gamme zmniejszyłem znacząco. Chodzi o to, że monitor nie świeci mocno, nie jest jasny, ale jakoś na niego ciężko się patrzy. Mam wrażenie, że "wysusza" moje oczy, ale z moim wzrokiem nie mam problemów. Byłem ostatnio u okulisty i wszystko ok. Problem jest tylko z moim monitorem, z innymi monitorami ani telewizorami nie ma problemu. Proszę pomóżcie, bo męczę się z tym od miesiąca i nic mało wskurałem. Może to moja karta graficzna NVIDIA GeForce GTS 450 jest problemem (jestem trochę ciemny w tych sprawach)? A i dodam, że wskutek działania monitora moje oczy są twardsze, muszę parokrotnie nimi więcej mrugać i bolą w szczególności przy dotyku z boku już po paru minutach od pracy na moim sprzęcie. Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 1 Marca 2015 Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 Mam wrażenie, że "wysusza" moje oczy, to nie wrażenie, tak dzieje się rzeczywiście, schorzenia nosi nazwę syndromu suchego oka, wynika z bezwładności oka powstającej przy pracy z wyświetlaczem, która powoduje, że znacznie rzadziej mrugamy, a zatem znacznie słabiej nawilżamy powierzchnię oka, dopóki objawy nie ustąpią sugeruję wizytę w aptece i jakieś krople nawilżające, tylko takie, które zostawiają lekki film na powierzchni, farmaceuta powinien wiedzieć o co chodzi, jak Pan wspomni syndrom suchego oka (no chyba, że jest niekompetentny) drugim powodem złego samopoczucia podczas pracy może być stroboskopowe migotanie podświetlenia jakie występuje w tym modelu, zjawisko szerzej omówione jest tutaj: http://forum.benchmark.pl/topic/26242-faq-co-i-jak-czyli-co-trzeba-wiedzie%C4%87-kupuj%C4%85c-monitor/ 1 Cytuj Link to post Share on other sites
granex 0 Napisano 1 Marca 2015 Autor Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 Krople nawilżające posiadam, ale bardziej chodzi mi o to, że tylko podczas patrzenia na mój monitor mam takie odczucie. Gdy patrzę na inne monitory lub oglądam telewizję nic takiego się nie dzieje, nawet jeśli byłbym w odległośći 0,5 m od urządzenia, czyli to w Asusie vg248qe coś jest nie tak. Cytuj Link to post Share on other sites
Magaz23rt 0 Napisano 6 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2016 Monitor, który posiadam od miesiąca razi mnie nawet mocno po oczach, muszę je od czasu do czasu mrużyć. Nie wiem co jest grane, bo jasność, kontrast, temp. kolorów, gamme zmniejszyłem znacząco. Chodzi o to, że monitor nie świeci mocno, nie jest jasny, ale jakoś na niego ciężko się patrzy. Mam wrażenie, że "wysusza" moje oczy, ale z moim wzrokiem nie mam problemów. Byłem ostatnio u okulisty i wszystko ok. Problem jest tylko z moim monitorem, z innymi monitorami ani telewizorami nie ma problemu. Proszę pomóżcie, bo męczę się z tym od miesiąca i nic mało wskurałem. Może to moja karta graficzna NVIDIA GeForce GTS 450 jest problemem (jestem trochę ciemny w tych sprawach)? A i dodam, że wskutek działania monitora moje oczy są twardsze, muszę parokrotnie nimi więcej mrugać i bolą w szczególności przy dotyku z boku już po paru minutach od pracy na moim sprzęcie. WITAM.POSIADAM TEN SAM MONITOR,I MAM TAKI SAM PROBLEM.NA SAMYM POCZĄTKU BYŁO CIĘŻKO SIĘ PRZYZWYCZAIĆ DO TEGO,ALE TERAZ JUŻ LEPIEJ.NIE WYDAJE MI SIĘ ŻEBYŚ MIAŁ PROBLEM ZE WZROKIEM,TO WINA TEGO MONITORA. Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 6 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2016 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts