Skocz do zawartości

LGA1156, SLI, USB 3.0, SATA III

Recommended Posts

Witam

Pilnie poszukuję płyty która obsługuje LGA1156, SLI, USB 3.0, SATA III. Ram najlepiej do 1600mhz.

P.S.

Już praktycznie kupiłemhttp://www.gigabyte.pl/products/mb/specs/ga-p55a-ud4_20.html I doczytałem:

* Kiedy w obu slotach PCIex16 znajdują się karty graficzne, SATA 3/USB 3.0 (Kontroler Marvell 9128/NEC USB 3.0) będą pracować w trybie SATA 2/USB 2.0.

Na płycie będą za jakiś czas pracować dwie MSI GTX 460 Hawk (do świąt pojadę na jednej)

Pozdrawiam

Wydaje mi sie ze Asus ma pare modeli plyt glownych z obluga jak to sam stwierdza

"TRUE USB 3.0 and SATA 6Gbs"

Wiec zajrzyj na strone Asusa i wybierz cos odpowiedneigo co CIE interesuje:

np:

http://www.asus.com/product.aspx?P_ID=D ... templete=2

Nie polece Ci konkretnego modelu bo nie wiem ile jestes sklonny wydac.

Ale wiadomo ze plyta musi byc oparta o chipset Intela P55.

Wszytko fajnie ale po co CI plyta z integrowana grafika... (musisz miec procesor ktory ma zintegorwany chip graficzny, czyli procesory z rodziny Core i5 6xx, albo Core i3 5xx)

Oczywiscie normalna karta graficzna jak GTX460 bedzie tam dzialac razem z kazdym procesorem na

LGA1156 ale moim zdaniem lepiej kupic plyte z chipsetem P55

Jaki procesor masz zamiar kupic ? Jesli Core i5 750 lub 760, to patrz na plyte z chipsetem P55.

Pomysl nad ta:

http://www.asus.com/product.aspx?P_ID=Y ... templete=2

Nie mam nic przeciwko AMD ale potrzebuje SLI i całą resztę. Bo aktualnie cena do wydajność to nie mam mocnych na GTX 460 1gb. A za jakiś czas chce mieć dwie takie ;)

@Majkelp

Płyta ok ale nie widzę, żeby miała SATAIII i USB 3.0. Kompa kupuje z nową obudową i dyskiem dlatego chce to mieć.

Ja szukałem płyty o tym samym kryterium i ostatecznie kupiłem MSI P55-GD85, nie mam jeszcze nowego kompa i nic konkretnie nie potrafię powiedzieć, chętnie się podzielę jak przetestuję tą płytę, 2 gtx 460 w sli i I5 760 procka.

OOO MSI P55-GD85 i to jest chyba to ;) Wystarczy ze zrezygnuje z HAWK`a (który w SLI jak właśnie czytam wcale nie wypada aż tak dobrze za 1800zł które trzeba na nie wydać). Kupie od razu dwa i MSI 768mb i sprawa załatwione. Procek też kupuję i5 760 bo na lepszy już mnie nie stać :P

Ja doszedłem do wniosku, ze kupno droższego procka do domu to bezsens, jeśli go troche podkręce, nawet za pomoca oc genie do jakiegoś stabilnego poziomu 3,5 ghz to bedę całkowicie zadowolony, chcę stabilnego dobrego kompa, a nie bić jakieś chore wyniki w 3d markach.