Agntx 0 Napisano 28 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2015 Witajcie Od grudnia 2013 roku posiadam w swojej poniekąd nowej konfiguracji obudowę SilentiumPC Gladius M40 Pure Black. Byłem z niej bardzo zadowolony i wszystko działało, jak trzeba. Niestety z tygodnia na tydzień wpadała w coraz większy rezonans oraz wibracje. Więc co z tego, że M40 jest cicha oraz dobrze stockowo chłodzi mojego GTX760+Core i5 4440, skoro w losowych momentach potrafi bzyczeć jak coś prosto z marketu. A że komputer służy mi przede wszystkim jako centrum rozrywkowe i słucham z niego muzyki lub pracuję na nim, to krew potrafi mnie zalać, jak po raz tysięczny jednego dnia zastanawiam się, co to za "instrument" został zmieniony w remasterze starszej płyty - okazuje się, że to jednak obudowa Generalnie na to zachowanie wystarczy solidny kopniak, ale czy to tak ma działać? Rozbierałem już wszystko, oprócz wyciągania mobo, ale to nie pomagało. Obecnie M40 stoi "naga" bez osłonek i jest nieco spokoju, ale potrafi wciąż kompletnie z niczego zacząć bardzo wyraźnie bzyczeć. Dodam, że zawsze jest to dźwięk pulsujący, niezależnie od prędkości chłodzenia, gdzie sinusoida czasu to około 5 sekund. Metodą Sherlocka doszedłem do wniosku, że jedyny regularny dźwięk rezonansu dochodzi spod panelu sterowania obudowy, a sinusoida jest słyszalna z środkowej części i puknięcie dowolnego elementu skutkuje choćby zmianą jej natężenia. OK, więc zostawmy za sobą moją dosyć porąbaną historyjkę i zapytam bezpośrednio o pomoc. Otóż chcę wywalić tę obudowę i kupić coś, co sprawi mi więcej satysfakcji. Najważniejszą cechą tej nowej ma być duże okno z boku, kolorowe wstawki i klasyczny krój. Pozostałe rzeczy, jak rozbudowany panel do obrotów czy komplet złączy, to oczywiście podstawy w standardzie. Jestem w stanie wydać maksymalnie 400zł, choć gdyby ktoś polecił mi model za 300-350zł to byłbym bardzo zadowolony Nakierowanie mnie na firmę będzie niezbędne, ale nie pogardzę też szczegółowymi modelami Z góry dziękuję i pozdrawiam Cytuj Link to post Share on other sites
gepardmak 697 Napisano 28 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2015 Może to dyski tak przenoszą Ci wibracje na obudowę. W moim przypadku tak było. Wyciszyłem i jest spokój. Guma do zwieszenia dysków w sklepie z pasmanterią to koszt 4zł. Usunąłem fabryczne kosze a dyski umieściłem w zrobionych przez Siebie podwieszeniach. Dyski się nie grzeją, nie wibrują ani specjalnie nie przemieszczają. Guma napięta mocno trzyma je dobrze. Normalnie gdy pracowały w fabrycznych koszach wysiedzieć się nie dało przy komputerze. Cytuj Link to post Share on other sites
Melman1980 363 Napisano 28 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2015 Mam identyczny problem od roku w moijej Fractal ARC midi R2. Co jakiś czas bzyczenie gdzies w gorze obudowy, strasznei mnie to irytuje Podejrzewam ze wentylator procka przenosi drgania Cytuj Link to post Share on other sites
zulugula11 203 Napisano 28 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2015 (edytowane) Od grudnia 2013 roku posiadam w swojej poniekąd nowej konfiguracji obudowę SilentiumPC Gladius M40 Pure Black. Byłem z niej bardzo zadowolony i wszystko działało, jak trzeba. Niestety z tygodnia na tydzień wpadała w coraz większy rezonans oraz wibracje. Więc co z tego, że M40 jest cicha oraz dobrze stockowo chłodzi mojego GTX760+Core i5 4440, skoro w losowych momentach potrafi bzyczeć jak coś prosto z marketu. A że komputer służy mi przede wszystkim jako centrum rozrywkowe i słucham z niego muzyki lub pracuję na nim, to krew potrafi mnie zalać, jak po raz tysięczny jednego dnia zastanawiam się, co to za "instrument" został zmieniony w remasterze starszej płyty - okazuje się, że to jednak obudowa Generalnie na to zachowanie wystarczy solidny kopniak, ale czy to tak ma działać? Rozbierałem już wszystko, oprócz wyciągania mobo, ale to nie pomagało. Obecnie M40 stoi "naga" bez osłonek i jest nieco spokoju, ale potrafi wciąż kompletnie z niczego zacząć bardzo wyraźnie bzyczeć. Dodam, że zawsze jest to dźwięk pulsujący, niezależnie od prędkości chłodzenia, gdzie sinusoida czasu to około 5 sekund. Metodą Sherlocka doszedłem do wniosku, że jedyny regularny dźwięk rezonansu dochodzi spod panelu sterowania obudowy, a sinusoida jest słyszalna z środkowej części i puknięcie dowolnego elementu skutkuje choćby zmianą jej natężenia. Dobry początek na powieść w rewersie okładki .Trzyma w napięciu, podnosi emocje.Powodzenia w doborze odpowiedniej obudowy. Pozdrawiam Edytowane 28 Lutego 2015 przez zulugula11 Cytuj Link to post Share on other sites
Agntx 0 Napisano 2 Marca 2015 Autor Udostępnij Napisano 2 Marca 2015 No tak, zamieściłem tu pierwszego posta i już od razu wytykanie palcem i robienie ze mnie głupca Taa, na drugi raz napiszę, jak 99,99% innych osób na forach "potrzebuje obódovyy, bo mi bzyczy, pomurzcie!!11" i może będzie lepiej. A wracając do tematu rozumiem, że nawet nie mogę liczyć na wskazanie pewnego producenta? Bo SilentiumPC niby cieszy się dobrą opinią, a tymczasem u mnie jest dramat. Szwagrowi poleciłem podobny, ale nieco niższy model i narzeka na brzęczenie. Po zdjęciu boków obudowy mam wreszcie absolutny spokój, ale i tak całość pójdzie do wymiany bo co to za komputer ze sterczącymi na widoku kablami? Szkoda, bo w poprzedniej konfiguracji miałem zwykłego Modecom Step i cichy nie był, ale z pewnością nie wpadał w rezonans jak chińska podróbka. Cytuj Link to post Share on other sites
Lewykk 747 Napisano 2 Marca 2015 Udostępnij Napisano 2 Marca 2015 Mesh-obudowa twojego typu, odrobinkę lepsze temperatury czy Wyciszana? Cytuj Link to post Share on other sites
Dante41k 33 Napisano 2 Marca 2015 Udostępnij Napisano 2 Marca 2015 Myślę, że obudowa sama z siebie nie jest winna. Bardziej stawiałbym na HDD jak ktoś wyżej napisał albo na wentylatory. Moim zdaniem nawet bardzo dobre obudowy nie zniwelują wszystkich dźwięków które wydaje cała maszyneria. W obudowie Fractal Design Define R5 ograniczyłem ilość wentylatorów, wszystkie zaślepki na miejscu a i tak słychać dyski, o przenoszeniu drgań raczej nie może być mowy w tej obudowie bo jest trochę za ciężka. Co do M40 to też mam taką obudowę w innym komputerze i po prostu tak jest zbudowana, na Twoim miejscu zacząłbym od wentylatorów, odłącz po kolei każdy z nich i szukaj tego który terkocze, bo wydaje mi się, że to wina właśnie wentylatora. Cytuj Link to post Share on other sites
Vayson 26 Napisano 2 Marca 2015 Udostępnij Napisano 2 Marca 2015 Phanteks enthoo Pro http://www.morele.net/obudowa-phanteks-enthoo-pro-czarny-z-oknem-ph-es614p-bk-649556/ Z oknem lub bez, biała czy czarna. Do wyboru do koloru, przewiewna, dobrze zrobiona. Według mnie najlepsza buda w tej kwocie. Cytuj Link to post Share on other sites
krzesuo 892 Napisano 2 Marca 2015 Udostępnij Napisano 2 Marca 2015 (edytowane) No tak, zamieściłem tu pierwszego posta i już od razu wytykanie palcem i robienie ze mnie głupca Taa, na drugi raz napiszę, jak 99,99% innych osób na forach "potrzebuje obódovyy, bo mi bzyczy, pomurzcie!!11" i może będzie lepiej Pisz tak dalej, fajnie się to czyta. Znacznie lepiej niż wymienione przez Ciebie "potrzebuje obódovyy, bo mi bzyczy, pomurzcie!!11" . Co do obudowy - możesz porozglądać się za Fractal Design Define R4 (chociaż po premierze R5 jakoś dziwnie podskoczyła jej cena ). Wyciszona, ciężka i raczej nie ma szans na bzyczenie od czegokolwiek (przynajmniej na R3 stary Caviar i GTX465 nie robią żadnego wrażenia a panel boczny waży tyle ile dwa od np. Zalmana Z9). A obudów SilentiumPC radziłbym unikać - zwykła chińska masówka owiana legendami przez armię dzielnych wojowników SPC . Edytowane 2 Marca 2015 przez krzesuo 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Lewykk 747 Napisano 2 Marca 2015 Udostępnij Napisano 2 Marca 2015 Chińska? Przecież to polski produkt! Cytuj Link to post Share on other sites
Garfieldek 169 Napisano 2 Marca 2015 Udostępnij Napisano 2 Marca 2015 Whiskas... Polski dystrybutor, chiński producent. Cytuj Link to post Share on other sites
Lewykk 747 Napisano 2 Marca 2015 Udostępnij Napisano 2 Marca 2015 (edytowane) Ojj, nie załapałeś. Przecież wiem Tutaj SPC to "polski" produkt to już klasyk Edytowane 2 Marca 2015 przez Whiskas Cytuj Link to post Share on other sites
Agntx 0 Napisano 8 Marca 2015 Autor Udostępnij Napisano 8 Marca 2015 (edytowane) Wróciłem dopiero teraz, bo gdzieś mi się zakładka do strony zapodziała, a po zdjęciu boków obudowy mam z bzyczeniem święty spokój, tak więc już tak na gwałt pomocy nie potrzebuję. Dzięki za konkretne propozycje - teraz już wiem mniej więcej, co się liczy. Lubię zaglądać do obudowy, więc na razie sobie komp postoi półnagi, choć szum z wnętrza teraz oczywiście nieco głośniejszy. Więc tak gdzieś do Wielkanocy sięgnę po coś nowego, zgodnego z powyższymi wskazaniami. Nie potrzebuję specjalnie wyciszanej obudowy (Windforce na 760 to jest to!), a także nie martwię się o temperatury ponieważ OC nigdy mnie specjalnie nie podniecał (choć majstrowałem przy parametrach na starsztch kartach). Zresztą w przyszłości jakby co i tak zainwestuję w GFa, a że z nową architekturą jest jak jest, to PSU (Thermaltake 530W) + obudowa (ta nowa) zostaną do 970 takie same. Edytowane 8 Marca 2015 przez Agntx Cytuj Link to post Share on other sites
kristoph 6 Napisano 9 Marca 2015 Udostępnij Napisano 9 Marca 2015 Ja bym na Twoim miejscu sprawdził wentylatory w obudowie, bo kiedyś też taki przypadek miałem. Okazało się że jeden wentylator miał ułamaną końcówkę śmigła i wprowadzał wibracje o wysokiej częstotliwości. Oczywiście problem odkryłem po 2 latach, po tym jak obie ścianki izolowałem od szkieletu podkładkami z taśmy izolacyjnej (jest gumowa i elastyczna) oraz jak po tym jak wszystkie dyski popodwieszałem i wentylatory na kołkach pomontowałem. Oczywiście przez cały ten czas nie zauważyłem, że problem u mnie robił ukruszony wentylator na procesorze, którego jedynego nie odizolowałem... Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts