Skocz do zawartości

Absurdalne wibracje SilentiumPC Gladius M40: pomoc w wyborze nowej obudowy

Recommended Posts

Witajcie :)

Od grudnia 2013 roku posiadam w swojej poniekąd nowej konfiguracji obudowę SilentiumPC Gladius M40 Pure Black. Byłem z niej bardzo zadowolony i wszystko działało, jak trzeba. Niestety z tygodnia na tydzień wpadała w coraz większy rezonans oraz wibracje. Więc co z tego, że M40 jest cicha oraz dobrze stockowo chłodzi mojego GTX760+Core i5 4440, skoro w losowych momentach potrafi bzyczeć jak coś prosto z marketu. A że komputer służy mi przede wszystkim jako centrum rozrywkowe i słucham z niego muzyki lub pracuję na nim, to krew potrafi mnie zalać, jak po raz tysięczny jednego dnia zastanawiam się, co to za "instrument" został zmieniony w remasterze starszej płyty - okazuje się, że to jednak obudowa :P Generalnie na to zachowanie wystarczy solidny kopniak, ale czy to tak ma działać? :P Rozbierałem już wszystko, oprócz wyciągania mobo, ale to nie pomagało. Obecnie M40 stoi "naga" bez osłonek i jest nieco spokoju, ale potrafi wciąż kompletnie z niczego zacząć bardzo wyraźnie bzyczeć. Dodam, że zawsze jest to dźwięk pulsujący, niezależnie od prędkości chłodzenia, gdzie sinusoida czasu to około 5 sekund. Metodą Sherlocka doszedłem do wniosku, że jedyny regularny dźwięk rezonansu dochodzi spod panelu sterowania obudowy, a sinusoida jest słyszalna z środkowej części i puknięcie dowolnego elementu skutkuje choćby zmianą jej natężenia.

OK, więc zostawmy za sobą moją dosyć porąbaną historyjkę i zapytam bezpośrednio o pomoc. Otóż chcę wywalić tę obudowę i kupić coś, co sprawi mi więcej satysfakcji. Najważniejszą cechą tej nowej ma być duże okno z boku, kolorowe wstawki i klasyczny krój. Pozostałe rzeczy, jak rozbudowany panel do obrotów czy komplet złączy, to oczywiście podstawy w standardzie. Jestem w stanie wydać maksymalnie 400zł, choć gdyby ktoś polecił mi model za 300-350zł to byłbym bardzo zadowolony :) Nakierowanie mnie na firmę będzie niezbędne, ale nie pogardzę też szczegółowymi modelami :)

Z góry dziękuję i pozdrawiam :)

Może to dyski tak przenoszą Ci wibracje na obudowę. W moim przypadku tak było. Wyciszyłem i jest spokój. Guma do zwieszenia dysków w sklepie z pasmanterią to koszt 4zł. Usunąłem fabryczne kosze a dyski umieściłem w zrobionych przez Siebie podwieszeniach. Dyski się nie grzeją, nie wibrują ani specjalnie nie przemieszczają. Guma napięta mocno trzyma je dobrze. Normalnie gdy pracowały w fabrycznych koszach wysiedzieć się nie dało przy komputerze.     

Od grudnia 2013 roku posiadam w swojej poniekąd nowej konfiguracji obudowę SilentiumPC Gladius M40 Pure Black. Byłem z niej bardzo zadowolony i wszystko działało, jak trzeba. Niestety z tygodnia na tydzień wpadała w coraz większy rezonans oraz wibracje. Więc co z tego, że M40 jest cicha oraz dobrze stockowo chłodzi mojego GTX760+Core i5 4440, skoro w losowych momentach potrafi bzyczeć jak coś prosto z marketu. A że komputer służy mi przede wszystkim jako centrum rozrywkowe i słucham z niego muzyki lub pracuję na nim, to krew potrafi mnie zalać, jak po raz tysięczny jednego dnia zastanawiam się, co to za "instrument" został zmieniony w remasterze starszej płyty - okazuje się, że to jednak obudowa :P Generalnie na to zachowanie wystarczy solidny kopniak, ale czy to tak ma działać? :P Rozbierałem już wszystko, oprócz wyciągania mobo, ale to nie pomagało. Obecnie M40 stoi "naga" bez osłonek i jest nieco spokoju, ale potrafi wciąż kompletnie z niczego zacząć bardzo wyraźnie bzyczeć. Dodam, że zawsze jest to dźwięk pulsujący, niezależnie od prędkości chłodzenia, gdzie sinusoida czasu to około 5 sekund. Metodą Sherlocka doszedłem do wniosku, że jedyny regularny dźwięk rezonansu dochodzi spod panelu sterowania obudowy, a sinusoida jest słyszalna z środkowej części i puknięcie dowolnego elementu skutkuje choćby zmianą jej natężenia.

Dobry początek na powieść w rewersie okładki .Trzyma w napięciu, podnosi emocje.Powodzenia w doborze odpowiedniej obudowy.

Pozdrawiam 

Edytowane przez zulugula11

No tak, zamieściłem tu pierwszego posta i już od razu wytykanie palcem i robienie ze mnie głupca :/ Taa, na drugi raz napiszę, jak 99,99% innych osób na forach "potrzebuje obódovyy, bo mi bzyczy, pomurzcie!!11" i może będzie lepiej.

A wracając do tematu rozumiem, że nawet nie mogę liczyć na wskazanie pewnego producenta? Bo SilentiumPC niby cieszy się dobrą opinią, a tymczasem u mnie jest dramat. Szwagrowi poleciłem podobny, ale nieco niższy model i narzeka na brzęczenie. Po zdjęciu boków obudowy mam wreszcie absolutny spokój, ale i tak całość pójdzie do wymiany bo co to za komputer ze sterczącymi na widoku kablami? :P Szkoda, bo w poprzedniej konfiguracji miałem zwykłego Modecom Step i cichy nie był, ale z pewnością nie wpadał w rezonans jak chińska podróbka.

Myślę, że obudowa sama z siebie nie jest winna. Bardziej stawiałbym na HDD jak ktoś wyżej napisał albo na wentylatory. Moim zdaniem nawet bardzo dobre obudowy nie zniwelują wszystkich dźwięków które wydaje cała maszyneria. W obudowie Fractal Design Define R5 ograniczyłem ilość wentylatorów, wszystkie zaślepki na miejscu a i tak słychać dyski, o przenoszeniu drgań raczej nie może być mowy w tej obudowie bo jest trochę za ciężka. Co do M40 to też mam taką obudowę w innym komputerze i po prostu tak jest zbudowana, na Twoim miejscu zacząłbym od wentylatorów, odłącz po kolei każdy z nich i szukaj tego który terkocze, bo wydaje mi się, że to wina właśnie wentylatora. 

No tak, zamieściłem tu pierwszego posta i już od razu wytykanie palcem i robienie ze mnie głupca :/ Taa, na drugi raz napiszę, jak 99,99% innych osób na forach "potrzebuje obódovyy, bo mi bzyczy, pomurzcie!!11" i może będzie lepiej

Pisz tak dalej, fajnie się to czyta. Znacznie lepiej niż wymienione przez Ciebie "potrzebuje obódovyy, bo mi bzyczy, pomurzcie!!11" :P.

Co do obudowy - możesz porozglądać się za Fractal Design Define R4 (chociaż po premierze R5 jakoś dziwnie podskoczyła jej cena :o). Wyciszona, ciężka i raczej nie ma szans na bzyczenie od czegokolwiek (przynajmniej na R3 stary Caviar i GTX465 nie robią żadnego wrażenia a panel boczny waży tyle ile dwa od np. Zalmana Z9).

A obudów SilentiumPC radziłbym unikać - zwykła chińska masówka owiana legendami przez armię dzielnych wojowników SPC ;).

Edytowane przez krzesuo
  • Popieram 1

Wróciłem dopiero teraz, bo gdzieś mi się zakładka do strony zapodziała, a po zdjęciu boków obudowy mam z bzyczeniem święty spokój, tak więc już tak na gwałt pomocy nie potrzebuję. Dzięki za konkretne propozycje - teraz już wiem mniej więcej, co się liczy. Lubię zaglądać do obudowy, więc na razie sobie komp postoi półnagi, choć szum z wnętrza teraz oczywiście nieco głośniejszy. Więc tak gdzieś do Wielkanocy sięgnę po coś nowego, zgodnego z powyższymi wskazaniami. Nie potrzebuję specjalnie wyciszanej obudowy (Windforce na 760 to jest to!), a także nie martwię się o temperatury ponieważ OC nigdy mnie specjalnie nie podniecał (choć majstrowałem przy parametrach na starsztch kartach). Zresztą w przyszłości jakby co i tak zainwestuję w GFa, a że z nową architekturą jest jak jest, to PSU (Thermaltake 530W) + obudowa (ta nowa) zostaną do 970 takie same.

Edytowane przez Agntx

Ja bym na Twoim miejscu sprawdził wentylatory w obudowie, bo kiedyś też taki przypadek miałem. Okazało się że jeden wentylator miał ułamaną końcówkę śmigła i wprowadzał wibracje o wysokiej częstotliwości.

Oczywiście problem odkryłem po 2 latach, po tym jak obie ścianki izolowałem od szkieletu podkładkami z taśmy izolacyjnej (jest gumowa i elastyczna) oraz jak po tym jak wszystkie dyski popodwieszałem i wentylatory na kołkach pomontowałem.

Oczywiście przez cały ten czas nie zauważyłem, że problem u mnie robił ukruszony wentylator na procesorze, którego jedynego nie odizolowałem...