Skocz do zawartości

Komputer + monitor + Windows + peryferia 3500-4000 zł

Recommended Posts

Po paru latach używania laptopa, zdecydowałem się na złożenie stacjonarki do gier i obsługi programów CAT. Dlatego też szukam porad na temat tego, co warto kupić między 3500 a 4000 zł - ale chodzi mi o cały zestaw czyli komputer + monitor + urzadzenia peryferyjne (myszka, klawiatura, głośniki, obudowa). Pomożecie?

• Zastosowanie komputera: gry + obsługa programów CAT
  • Maksymalna kwota jaką dysponujesz: 4000 zł na wszystko
  • Których części potrzebujesz?: zestaw + monitor + peryferia
  • Czy będziesz podkręcać sprzęt? Mogę spróbować :)
  • Specjalne wymagania: najchętniej mała obudowa, monitor 22-24 cale, cicha praca całości oraz podświetlana klawiatura
  • Czy posiadasz jakieś części z poprzedniego komputera? Nie
  • Własna propozycja zestawu:
    Procesor: Intel Core i5-4460
    Płyta główna: Asus H81M-E
    Grafika: Radeon R9 280X Club3D
    RAM: Goodram DDR3 Play 8 GB (2 × 4 GB)
    Dyski: Goodram C40 120 GB SSD + 
    Seagate Barracuda 7200.12 1000 GB

Win 7 32-bit
    Głośniki: Modecom MC-S1

Klawiatura: ???
    Myszka: ???
    Zasilacz: ???
    Chłodzenie: ???
    Monitor:???

Z góry dzięki za pomoc!

Edytowane przez baczko

LG 23MP65HQ-P (LED, IPS, 5ms, HDMI)

Intel Core i5-4460 /3.2GHz, 6MB, LGA 1150, BOX/ http://www.esc.pl/images/icons/icon-pc.jpg

Microsoft Windows 7 Home Premium OEM 64Bit PL SP1

Plextor M6S 128GB SATA3 (520/300MB/s)

Thermaltake Smart SE 530W 80+ 140mm modular

Seagate 1 TB 7200rpm 64MB cache SATA600 Barracuda

Crucial 8GB (2x4GB) 1600MHz CL9 Ballistix

Liteon iHAS124 SATA (black)

Genius SW-2.1 355 10W (2.1)

Natec Genesis RX33 Gaming

Natec Genesis G55 Gaming

AsRock B85M Pro3 /intel B85, LGA 1150/

Asus Radeon R9 270 DCII OC 2GB DDR5 256bit (950/5600)

Zalman Z3 Plus USB3.0 black (b/z)

4125 zł +  kody na darmowe złożenie i wysyłkę przy zakupie w esc.pl do wpisania w komentarzu do zamówienia: X98TY2AZ + dostawa

Ciężko będzie tutaj ugrać co lepszego. Można myśleć o monitorze 22 cale w cenie ~ 450 zł i dołożeniu do R9 280

LG 22MP55HQ-P (LED, IPS, 5ms, HDMI) + MSI Radeon R9 280 Gaming 3GB DDR5 384bit (860/6000)

100 zł można też ugrać na tańszych peryferiach. Dodatkowo w cenie R9 270 możesz kupić używanego R9 280X na allegro z aktualną gwarancją producenta. 

• Popieram 1

Dziękuję bardzo za propozycję! Chciałbym się dopytać o parę rzeczy:

1) Jak duża jest różnica jakości między R9 270 a R9 280X? (jak rozumiem, kupno używanego GPU nie jest zbytnim ryzykiem?)

2) Nie będzie problemów z przyszła wymiana karty graficznej/dołożeniem pamięci?

3) Czy na tym zestawie jest możliwy OC?

4) Myślę o rezygnacji tymczasowej z SSD i przerzuceniem tej kasy choćby na R9 280X - dobry pomysł?

5) Słyszałem, że niedługo maja wejść na rynek nowe Radeony - czy może się to wiazać z obniżka cen starszych modeli kart graficznych?

1) Jak duża jest różnica jakości między R9 270 a R9 280X? (jak rozumiem, kupno używanego GPU nie jest zbytnim ryzykiem?)

https://www.techpowerup.com/reviews/MSI/R9_280X_Gaming_6_GB/24.html

Jeśli kupisz użwayne GPU z długą gwarancją to jest ok.

2) Nie będzie problemów z przyszła wymiana karty graficznej/dołożeniem pamięci?

NIe, zasilacz ma duży zapas mocy, a płyta wyposażona jest w cztery sloty na pamięć. 

3) Czy na tym zestawie jest możliwy OC?

OC CPU nie, możesz podkręcić sobie kartę graficzną. 

4) Myślę o rezygnacji tymczasowej z SSD i przerzuceniem tej kasy choćby na R9 280X - dobry pomysł?

Tak jest. 

Napisano dziś, 13:46 baczko, dnia 28 Lut 2015 - 13:41, napisał: 1) Jak duża jest różnica jakości między R9 270 a R9 280X? (jak rozumiem, kupno używanego GPU nie jest zbytnim ryzykiem?)  https://www.techpowe...ng_6_GB/24.htmlJeśli kupisz użwayne GPU z długą gwarancją to jest ok.

Link do sklepu kieruje do wersji z 3GB pamięci, a zalinkowany test jest przeprowadzony na wersji z 6GB.

baczko, dnia 28 Lut 2015 - 13:41, napisał: 3) Czy na tym zestawie jest możliwy OC? OC CPU nie, możesz podkręcić sobie kartę graficzną. 

A czy nie warto dołożyć 200-300 zł do procesora, który pozwala na OC? Skoro ten komputer miałby mi służyć X lat, to zastanawiam się po prostu, czy nie zostawić sobie tej furtki na przedłużenie jego funkcjonalności. Chyba że wpływ na wydajność byłby mimo wszystko nieduży?

Jeszcze się zaczałem zastanawiać: nie mam TV i chciałbym na tym komputerze ogladac także filmy i seriale. Czy warto inwestować w naped Blu-Ray ?

A jaka jest różnica praktyczna między R9 280 a R9 280X? Bo wpadła mi w oko promocja cashbackowa MSI i myślę, czy nie dałoby się jej jakoś podpiać pod mój zakup.

EDIT:

I, jeżeli dobrze widzę, to ani proponowany wyżej AsRock ani Gigabyte nie maja karty sieciowej do WiFi?

Edytowane przez baczko

Wersja zaktualizowana:

LG 23MP65HQ-P (LED, IPS, 5ms, HDMI)

Intel Core i5-4460 /3.2GHz, 6MB, LGA 1150, BOX/ http://www.esc.pl/images/icons/icon-pc.jpg

Microsoft Windows 7 Home Premium OEM 64Bit PL SP1

Thermaltake Smart SE 530W 80+ 140mm modular

Seagate 1 TB 7200rpm 64MB cache SATA600 Barracuda

Crucial 8GB (2x4GB) 1600MHz CL9 Ballistix

Liteon iHAS124 SATA (black)

Genius SW-2.1 355 10W (2.1)

Natec Genesis RX33 Gaming

A4Tech X-748 /Black/

Gigabyte GA-B85M-D3H

Sapphire Radeon R9 280X Vapor-X 3GB DDR5 384bit (1070/6200)

Zalman Z3 Plus USB3.0 black (b/z)

D-Link DWA-121 /N150, micro USB/

SilentiumPC Fera 2 HE1224

4307 zł, budżet przekroczony, ale jestem w stanie to przeżyć - jeżeli nic się nie zmieni, to taki właśnie zestaw jutro zamówię. Dzięki wszystkim za pomoc i porady! :)

Zamówienie poszło - jeszcze raz dzięki wszystkim za pomoc!

Miałbym jeszcze pytanie na przyszłość. Będę zapewne chciał upgrade'ować sprzęt za 2-3 lata - poza peryferiami (z którymi będę eksperymentował, jeżeli zakupione mi nie przypadną do gustu), co powinienem wymienić najpierw?

Karta graficzna --> płyta główna ---> procesor ---> zasilacz ---> monitor?

Zamówienie poszło - jeszcze raz dzięki wszystkim za pomoc!

Zestaw ok

Karta graficzna --> płyta główna ---> procesor ---> zasilacz ---> monitor?

Ciężko powiedzieć.  Wg mnie pierwsza będzie karta graficzna. Wymiana procesora za 2-3 lata wiązać się będzie również ze zmianą płyty głównej i pamięci.