wujekspajder 46 Napisano 27 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 27 Lutego 2015 Witam Dziś przeszedł do mnie ram więc zacząłem jego instalacje.Dotychczasowo mam włożona jedną kość którą miałem jak kupiłem ten komputer kingston Hyperx ddr2 800mhz dokładnie taką kostkę http://www.komputronik.pl/product/39176/Sprzet_komputerowy_/Podzespoly/Kingston_HyperX_DDR2_2GB_800MHz_CL5.htmlktóra jest bo już była włożona w trzeci slot płyta główna to gigabyte p35-s3g rev. 1.0. Ram jaki kupiłem to 2x1gb jedna kość to goodram ddr2 800Mhz pc2 6400 a druga to 667Mhz kingston.Więc gdy włożyłem goodrama do pierwszego slotu a kingston do drugiego no i hyperx nie ruszałem więc był w trzecim slocie pc się włączył płyta nie dała żadnego pisku [ normalnie jest jedno piknięcie ] czarny obraz na monitorze i tyle więc wyłączyłem kompa.I za drugim razem włożyłem goodramy do pierwszego slotu i hyperx w trzecim został kingstonów w ogóle nie wkładałem komp zaczął piszczeć trzy piknięcia sekunda przerwy i tak w kółko.Więc włożyłem znowu same goodramy do 2 i 4 slotu i hyperx w trzecim i nic czarny obraz.Potem zacząłem wkładać kingstony i tak samo w każdym slocie czarny obraz.Z samymi hyperxami komp normalnie chodzi tak jak zawszę da się coś zrobić.Rozumiem jak by kingstony nie chciały chodzić inne taktowanie ale żeby nawet goodramy nie chciały chodzić gdzie mają takie same taktowania.Kasa poszła w błoto czy da się coś z tym zrobić.Tu daje zdjęcie płyty http://i152.photobucket.com/albums/s164/subhan786uk/IMG_0968.jpg?t=1240050123 Bios mam najnowszy F6 Cytuj Link to post Share on other sites
DarkFalcoN 2634 Napisano 27 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 27 Lutego 2015 wyjmij baterie z płyty. Miałem kiedyś podobnie na 775 dodałem do 2x1GB kolejne 2x1GB i nie chciał wstawać. trochę się namęczyłem z różnymi konfiguracjami i działa do dziś. Cytuj Link to post Share on other sites
wujekspajder 46 Napisano 27 Lutego 2015 Autor Udostępnij Napisano 27 Lutego 2015 A czy jest to bezpieczne bo nie chce zostać bez kompa ;].Ale przy jakim konfiguracji wyjąć baterię ? A co się stanie po tym resecie biosu?Wyjąć bateryjkę czy wystarczy przez minute zetknąć piny z napisu CLR_CMOS?Z tą płytą same problemy chciałem podkręcić proca też się nie dało bo bios się z automatu restartował jak włączałem pc. A czy w ogóle ram o innych pojemnosciach może działać w dualu Cytuj Link to post Share on other sites
Milkovsky12 6 Napisano 27 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 27 Lutego 2015 Powiem tak, mialem kiedys identyczny problem, posiadalem 2gb ramu dokupilem drugie 2gb i nie ruszylo, skonczylo sie tym ze kupilem 4gb w 1 kosci. Cytuj Link to post Share on other sites
wujekspajder 46 Napisano 27 Lutego 2015 Autor Udostępnij Napisano 27 Lutego 2015 Nie no więcej kasy w lga 775 nie zamierzam wkładać jedynie kasa poszła w błoto ale może ktoś się jeszcze wypowie Ps. A co się stanie po resecie biosu poprzez wyjęcie baterii będę musiał coś poustawiać?A tą zaworkę która trzyma baterię to pchać w stronę baterii czy w przeciwną? Cytuj Link to post Share on other sites
Lewykk 747 Napisano 27 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 27 Lutego 2015 Jeśli do tej pory nic nie kombinowałeś to wyjmij tylko bateryjkę i poczekaj regulaminowe 20 minut Cytuj Link to post Share on other sites
wujekspajder 46 Napisano 27 Lutego 2015 Autor Udostępnij Napisano 27 Lutego 2015 Jeśli do tej pory nic nie kombinowałeś Przeczytałeś opis Jutro zresetuje i dam znać w razie co tą zaworkę to pchamy w przeciwna stronę baterii tak?Żebym niczego nie ułamał A i po tym restarcię biosu jak mam ułożyć ram pierwszy slot goodram drugi kingston trzeci hyperx to dobre ustawienie ? W takim ustawieniu goodramy i hyperx będą dzialaly w dualu? Cytuj Link to post Share on other sites
krzys13 291 Napisano 27 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 27 Lutego 2015 najprościej , na twojej płycie żółty-żółty i czerwony-czerwony do dual channel moduły muszą mieć taką samą pojemność czyli np. 1GB+1GB dualem też na twojej płycie będzie np. czerwone 1GB+ 1GB+ żółty 2GB Cytuj Link to post Share on other sites
wujekspajder 46 Napisano 28 Lutego 2015 Autor Udostępnij Napisano 28 Lutego 2015 Tylko te 1gb każda ma inne taktowanie 800 i 667mhz czy nie będzie problemu z dual channel ? Jutro zrobie reset to dam znać OK zrobiłem reset biosu wyjąłem bateryjkę na 40 min włożyłem jedną kostkę goodrama w czerwony slot no i moje hyperx zostały na trzecim slocie i tak samo jak bez resetu czarno i nic nawet sygnału z monitora wyjąłem goodramy i zostawiłem hyperxy i komp sam się włączył i czarno więc zresetowałem znowu bios i normalnie się uruchomił na samych hyperxach no nic chyba zostanę z 2gb ram do czasu wymiany płyty proca i ramu czyli do lipca jedynie że ktoś ma jeszcze jakieś pomysły ?Dobrze że te ramy w okazyjnej cenie kupiłem a nie w komputroniku powyżej 100 zł Cytuj Link to post Share on other sites
krzys13 291 Napisano 28 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2015 taktowanie także takie samo ale co ty tak z tym dualem ,różnice między single a dual niewielkie. ustaw stare kingstony w biosie na 667 (obydwie w czerwonych slotach ) i odpal , jak wstanie dołóż nową 667 Cytuj Link to post Share on other sites
wujekspajder 46 Napisano 28 Lutego 2015 Autor Udostępnij Napisano 28 Lutego 2015 Zrobiłem tak i moje hyperxy po zmianie na 667 mhz po ponownym włączeniu kompa mają ustawione stare taktowanię czyli 800mhz ogółem zauważyłem że co nie zmienię w biosię to po ponownym uruchomieniu mam stare ustawienia np. jak chciałem podkrecić cpu to ani rusz po zmianie ustawień restart i są stare ustawienia i mi się zdaję że tu leży problem może mam włączone jakieś zabezpieczenia może da się to wyłączyć ? Cytuj Link to post Share on other sites
krzys13 291 Napisano 28 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2015 albo wgranie starszego biosu , piszesz że masz F6 a na stronie najnowszy to F5 (?) Cytuj Link to post Share on other sites
wujekspajder 46 Napisano 28 Lutego 2015 Autor Udostępnij Napisano 28 Lutego 2015 No to f5 wiem że mam najnowszy bo w cpu-z sprawdzałem starszego nie bedę wgrywał bo jeszczę coś uwalę. Cytuj Link to post Share on other sites
atomowy 100 Napisano 1 Marca 2015 Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 Na przyszłość zapamiętaj, że ram kupuje się docelowo raz w jednym pudełku i z tymi samymi numerami produkcji. Wtedy masz pewność, że dual czy quad zawsze będzie działać. Szkoda, że nie pomyślałeś tak na logikę, że 3 różne kości z innymi taktowaniami to nie jest dobre rozwiązanie. Cytuj Link to post Share on other sites
wujekspajder 46 Napisano 1 Marca 2015 Autor Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 Dlatego założyłem temat http://forum.benchmark.pl/topic/166110-dokupienie-ramu/ Ale mniejsza z tym trochę poczytałem i kilka osób miało taki sam problem jak ja że bios po zmianie ustawień np. oc cpu wracał do domyślnych ustawień http://board.pl.ogame.gameforge.com/board806-mi-dzy-nami/board241-komputer-gry-internet/board564-hardware-i-software/1028058-tu-to-blokada-fsb-problem-gigabyte-p35-s3g/ Więc odważył bym się cofnąć bios do F3 tylko sprawdziłem czym mój procesora zadziała na nim i okazało się że nie http://www.gigabyte.com/support-downloads/cpu-support-popup.aspx?pid=2729 Ale w tamtym temacie użytkownik posiadał takiego samego cepa jak ja tylko to było w 2008r. ale to chyba nie zmienia rzeczy i jemu to rozwiązało problem to jak mogę bezpiecznie cofnąć bios do F3 ?A i w razie co to muszę cofać z f5 do f4 i potem dopiero f3 czy mogę od razu f3 i czy jest to bezpieczne? Ale chyba nic z tego mój cpu wyszedł w Wolfdale E7300 2.66 GHz 3 MB 1066 MHz 45 nm 10.08.2008 A dopiero bios f4 go wspiera F4 539.8 Kb 17/07/2008 Azja Chiny Ameryka Europa Europa (Rosja): FTP/ HTTP Update CPU microcode(Support Intel Wolfdale/Yorkfield E0-stepping CPU) Więc lipa Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts