Skocz do zawartości

Laptop z możliwie najlepszą matrycą do neta/filmów/MS Office'a do 1800 zł

Recommended Posts

1) Kwota przeznaczona na zakup: 1800 zł

2) Rozmiar matrycy: 15 cali

3) Główne zastosowanie: internet, filmy, MS Office

4) Miejsce użytkowania: dom

5) Wymagania specjalne: możliwie najlepszy wyświetlacz

6) Osobiste preferencje: nie trzeba dedykowanej grafiki - laptop nie będzie służył do grania w gry

7) System operacyjny: obojętnie

8) Własna propozycja: Toshiba Satellite L50-B-180

Szukam laptopa dla siostry - studentki romanistyki, która będzie używała laptopa zarówno w domu - do neta, filmów, MS Office'a, jak i na uczelni - do prezentacji (raczej nie będzie go używała w plenerze). Nie będzie grała w gry, zatem dedykowana grafika nie jest konieczna - wystarczy integra. Zależy jej na możliwie jak najlepszej jakości wyświetlanego obrazu (głównie chodzi o filmy), bo do tej pory korzystała z Lenovo G500s, gdzie przy jego wyborze kierowała się wydajnością, a okazało się że dobra wydajność w przystępnej cenie była okupiona tragicznym wręcz wyświetlaczem (oglądanie na nim filmów nawet w 720p jest katorgą ze względu na czerń i słabe kąty widzenia). Zatem decydującym czynnikiem przy wyborze nowego laptopa, prócz ceny do 1800 zł, będzie matryca. Ze swojej strony znalazłem za 1749 zł w x-kom podaną przeze mnie toshibę - wersję z ekranem 1080p. Miał ktoś z nią do czynienia by mógł się wypowiedzieć o tym laptopie? Mało o nim opinii i testów/recenzji w sieci. Ekran Full HD z niskonapięciowym Haswellem i3 + 4GB ramu a do tego Win 8.1 za 1749 zł wydaje mi się rozsądną propozycją. Znajdę coś z lepszym ekranem od tej Toshiby?

Edytowane przez tical0

możliwie najlepszy wyświetlacz

Mówisz o rozdzielczości czy jakości ekranu / matryca matowa czy glere ?

Lenovo G500s

Ekran można wymienić, trzeba poszukać na allegro matrycy

http://www.toshiba.pl/laptops/satellite/satellite-l50-b/satellite-l50-b-180/

39.6cm (15.6”) , Toshiba TruBrite® Full HD TFT High Brightness IPS display with LED backlighting, 16 : 9 aspect ratio (ale nie wiem jaki model i producent matrycy)

https://tweakers.net/productreview/105869/toshiba-satellite-l50-b-180.html

http://www.notebookcheck.net/Toshiba-Satellite-L50-Series.101260.0.html

Najlepszą mobilną matrycę spotkałem w thinkpadzie w530 FHD AdobeRGB 96%. Bardzo dobre odwzorowanie barw, brak ziarnistości i nieprawdopodobne kąty widzenia. Dużo lepsze niż nawet w półp-profesionalnych monitorach IPS. Nie wiem jak to możliwe, ale tak jest.