tical0 0 Napisano 27 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 27 Lutego 2015 (edytowane) 1) Kwota przeznaczona na zakup: 1800 zł 2) Rozmiar matrycy: 15 cali 3) Główne zastosowanie: internet, filmy, MS Office 4) Miejsce użytkowania: dom 5) Wymagania specjalne: możliwie najlepszy wyświetlacz 6) Osobiste preferencje: nie trzeba dedykowanej grafiki - laptop nie będzie służył do grania w gry 7) System operacyjny: obojętnie 8) Własna propozycja: Toshiba Satellite L50-B-180 Szukam laptopa dla siostry - studentki romanistyki, która będzie używała laptopa zarówno w domu - do neta, filmów, MS Office'a, jak i na uczelni - do prezentacji (raczej nie będzie go używała w plenerze). Nie będzie grała w gry, zatem dedykowana grafika nie jest konieczna - wystarczy integra. Zależy jej na możliwie jak najlepszej jakości wyświetlanego obrazu (głównie chodzi o filmy), bo do tej pory korzystała z Lenovo G500s, gdzie przy jego wyborze kierowała się wydajnością, a okazało się że dobra wydajność w przystępnej cenie była okupiona tragicznym wręcz wyświetlaczem (oglądanie na nim filmów nawet w 720p jest katorgą ze względu na czerń i słabe kąty widzenia). Zatem decydującym czynnikiem przy wyborze nowego laptopa, prócz ceny do 1800 zł, będzie matryca. Ze swojej strony znalazłem za 1749 zł w x-kom podaną przeze mnie toshibę - wersję z ekranem 1080p. Miał ktoś z nią do czynienia by mógł się wypowiedzieć o tym laptopie? Mało o nim opinii i testów/recenzji w sieci. Ekran Full HD z niskonapięciowym Haswellem i3 + 4GB ramu a do tego Win 8.1 za 1749 zł wydaje mi się rozsądną propozycją. Znajdę coś z lepszym ekranem od tej Toshiby? Edytowane 27 Lutego 2015 przez tical0 Cytuj Link to post Share on other sites
fxjerzy 166 Napisano 27 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 27 Lutego 2015 możliwie najlepszy wyświetlaczMówisz o rozdzielczości czy jakości ekranu / matryca matowa czy glere ? Lenovo G500sEkran można wymienić, trzeba poszukać na allegro matrycy http://www.toshiba.pl/laptops/satellite/satellite-l50-b/satellite-l50-b-180/ 39.6cm (15.6”) , Toshiba TruBrite® Full HD TFT High Brightness IPS display with LED backlighting, 16 : 9 aspect ratio (ale nie wiem jaki model i producent matrycy) https://tweakers.net/productreview/105869/toshiba-satellite-l50-b-180.html http://www.notebookcheck.net/Toshiba-Satellite-L50-Series.101260.0.html Cytuj Link to post Share on other sites
saddam 505 Napisano 27 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 27 Lutego 2015 Najlepszą mobilną matrycę spotkałem w thinkpadzie w530 FHD AdobeRGB 96%. Bardzo dobre odwzorowanie barw, brak ziarnistości i nieprawdopodobne kąty widzenia. Dużo lepsze niż nawet w półp-profesionalnych monitorach IPS. Nie wiem jak to możliwe, ale tak jest. Cytuj Link to post Share on other sites
fxjerzy 166 Napisano 27 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 27 Lutego 2015 thinkpadzie w530AUO B156HW01 V.4 / v.7 brak ziarnistościPrzy 1920 to nic dziwnego Cytuj Link to post Share on other sites
saddam 505 Napisano 27 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 27 Lutego 2015 W innym lapku miałem matrycę 15,4" 1200p i była niestety bardzo ziarnista. Nawet pomimo mniejszego piksela różnie bywa. Cytuj Link to post Share on other sites
Bortolomeo 166 Napisano 28 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2015 Z FHD w tym budżecie masz jeszcze Lenovo Z50-70 z i3 ulv i GT840 - tutaj dobra kultura pracy, całkiem solidne wykonanie jak na budżetówkę. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts