Skocz do zawartości

Procesor i płyta główna do 500 zł (AMD)

Recommended Posts

Chce kupić czterordzeniowy procesor od AMD i płytę główną AM3 lub AM3+ za max. 500 zł. Mogą być używane. I nie piszcie że to za mało kasy bo widziałem na allegro płytę AMD AM3 za 150 zł. Co do procesora to Phenom X4 960 2 lata temu kosztował 300 zł więc teraz jest to ok 200 zł. Nie pogardziłbym też 4GB RAM DDR3. Obecnie jestem w posiadaniu 8GB DDR2 ale myśle że nie wejdzie do slotu DDR3. Mam obudowę, dysk i zasilacz 350W Corsair VS 80plus.

Co do procesora to Phenom X4 960 2 lata temu kosztował 300 zł więc teraz jest to ok 200 zł.

Wejdź na allegro, to się rozczarujesz bo te procki mają aktualnie śmiesznie wysokie ceny i taki x4 955 i wyższe modele dalej chodzą w okolicach 300zł a czasem jeszcze drożej.

Niestety, składając nową platformę (płyta + proc) ten procesor jest kompletnie nie opłacalny, w dodatku myślę, że twój zasilacz może być ciut słaby do zestawu opartego na phenomie jeśli masz zamiar wsadzić tam jakąś "średnią" kartę graficzną.

Gdyby nie ceny płyt na lga 1156 to był by to niezły wybór np. http://allegro.pl/asus-p7h55-1156-ddr3-pciex-2-0-sklep-fv-ios-i4923402999.htmli do tego proc http://allegro.pl/procesor-intel-core-i5-750-4-x-2-66-mhz-i5119187902.html no i mamy 589 zł. Do tego ram i mamy 689 zł co jest kompletnie nie opłacalne.Jedynie że z tej aukcji to jeszcze w miarę http://allegro.pl/intel-i5-760-2-8ghz-gigabyte-ga-p55a-ud3-i5130413531.html.To za te pieniądze lepiej troszkę dołożyć i iść w stronę i5 na 1155,Więc lepiej zaoszczędź jeszcze 200 zł o ile możesz a jak nie to bierz co możesz kupić teraz  :)

Za 500pln kupisz Athlona x860 oraz płytę na FM2+ jeśli chcesz nowe części. Do Athlona nie potrzeba jakiejś potężnej płyty do OC.

Płyta AM3+ za 150 pl nadaje się co najwyżej do athlonow II.

Edytowane przez mbe13

JAko, ze powoli rozstaję się ze starym sprzętem, za 150 zł mogę oddać phenoma 4x2,3 GHZ na AM2+ i płytę główną gigabyte, GAMA78G SH3P DS3H za powiedzmy 220 zł + wysyłka Ale to dopiero za tydzień, albo i dwa, puki rodzicom nie skołuję zastępstwa. (Sypie się dysk, ram coś szwankuje, ale płyta i proc sprawny, a na pewno proc) Do tego dorzucę nieco lepszy cooler:  AC 64 PRO. Części woficjalnie wystawię, jak dostanę zielone światło (tydzień, dwa), ale zareklamuję się zawczasu.