yodaroller 0 Napisano 25 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2015 Siema, siema. Szukam lapka do ok. 3000 do zabrania na uczelnię, montażu filmów i okazyjnego grania. 1) Kwota przeznaczona na zakup: do 3000zł ale jak będzie coś super za kilka złotych więcej to jakoś przeboleję 2) Rozmiar matrycy: fajnie byłoby mieć matrycę full hd ale hd dobrej jakości też raczej mnie zadowoli 3) Główne zastosowanie: internet, filmy, od czasu do czasu jakieś gry (bardzo chciałbym żeby laptop pociągnął jako tako wiedźmina 3), montaż filmów 4) Miejsce użytkowania: głównie w domu(podpięty do monitora 20") i na uczelni 5) Wymagania specjalne: nie jest to konieczne ale fajnie byłoby mieć sprzęt z matowym ekranem i ewentualnie podświetlaną klawiaturą 6) Osobiste preferencje: słyszałem słabe opinie o acerach i asusach (rozwiejcie moje wątpliwości), rozsądnym rozwiązaniem wydaje mi się lenovo, jestem otwarty na propozycje 7) System operacyjny : obojętne 8) Własna propozycja (model wybrany samemu): Lenovo y50 (wersja z i5),Lenovo Z510- i7-4702MQ Czytałem troszkę o problemach z throttlingiem w y50. Mimo tego wydaje mi się najsensowniejszym rozwiązaniem w tym przedziale cenowym. Jestem na niego prawie zdecydowany, chyba że zaproponujecie mi coś ciekawszego. Z góry dzięki Cytuj Link to post Share on other sites
fxjerzy 166 Napisano 26 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2015 fajnie byłoby mieć matrycę full hd ale hd dobrej jakości też raczej mnie zadowoli Czyli także praca na zewnętrznym monitorze lub na dwóch na raz ? montaż filmów Jaki program (pod GPU czy CPU ?) - jeśli tylko CPU to może być np. ASUS R510JK z i7 wiedźmina 3 To praktycznie tylko grafiki 850M/860M i lepsze Czytałem troszkę o problemach z throttlingiem w y50 Ostatnio był temat poszukaj we wcześniejszych moich postach 15,6" :: Lenovo :: Y50-70 i5-4210H/8GB/1000 GTX860M FHD (3139 zł) + do poszukania + podstawka 1 Cytuj Link to post Share on other sites
yodaroller 0 Napisano 26 Lutego 2015 Autor Udostępnij Napisano 26 Lutego 2015 Czyli także praca na zewnętrznym monitorze lub na dwóch na raz ? W domu raczej będę podłączał lapka pod monitor, pracy na dwóch na raz raczej nie przewiduję. Jaki program (pod GPU czy CPU ?) Adobe Premiere, może czasem After Effects. Nie będę raczej robił tam nic mega skomplikowanego, jestem amatorem Cytuj Link to post Share on other sites
fxjerzy 166 Napisano 26 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2015 Adobe Premiere, może czasem After Effects. Nie będę raczej robił tam nic mega skomplikowanego, jestem amatorem https://www.youtube.com/watch?v=3aW12tw1kFM Cytuj Link to post Share on other sites
yodaroller 0 Napisano 27 Lutego 2015 Autor Udostępnij Napisano 27 Lutego 2015 Tak jeszcze apropos tego grzania, to zastanawia mnie jak bedzie się to przekładać na żywotność komputera. Nie planuję go zbyt szybko wymieniac, wszelkie naprawy itd. tez niemile widziane Poza tym im starszy bedzie komputer, tym bardziej zaśmiecony, a co za tym idzie bedzie się jescze bardziej grzał. Wolałbym uniknąć sytuacji w której throttling bedzie wystepował przy uzywaniu przegladarki (może troszkę wyolbrzymiam ale wiecie o co mi chodzi ) Cytuj Link to post Share on other sites
fxjerzy 166 Napisano 27 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 27 Lutego 2015 Tak jeszcze apropos tego grzania, to zastanawia mnie jak bedzie się to przekładać na żywotność komputera. Nie planuję go zbyt szybko wymieniac, wszelkie naprawy itd. tez niemile widziane Dlatego od razu mówię że granie tylko na podkładce chłodzącej, układy BGA w niższych temperaturach znacznie dłużej wytrzymują Poza tym im starszy bedzie komputer, tym bardziej zaśmiecony, a co za tym idzie bedzie się jescze bardziej grzał Przede wszystkim pamiętaj o: - przedmuchanie najlepiej kompresorem układu chłodzenia co jakieś 2 miesiące - wymiana pasty termo przewodzącej co 2 lata - regeneracja wentylatora też co 2 lata Cytuj Link to post Share on other sites
saddam 505 Napisano 27 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 27 Lutego 2015 Throttling w Y50 to grubo rozdmuchana sprawa. Fabrycznie faktycznie ten lapek mocno zamula procka, ale wystarczy ThrottleStop i i7 4710 będzie chodzi z 4 rdzeniami na 3,5GHz przy krótkotrwałym obciążeniu i 3,2GHz przy długotrwałym. Taki ma po prostu profil energetyczny zapisany w BIOSie. Z temperaturami żadnych problemów nie ma. Nigdy nie widziałem by i7 w tym laptoku osiągało faktycznie wysokie temperatury.Inna sprawa jest taka, że jest to sprzęt budżetowy i trudno ręczyć za jego trwałość przy ciągłym katowaniu CPU. Wydajnościowo oczywiście lapek jest pierwsza klasa. Zarówno CPU, jak i GPU ma wyższą wydajność niż większość ma tutaj w desktopach. i5 do pracy i montażu to jednak nędza straszna, ale czego można się spodziewać po 2 rdzeniach. Cytuj Link to post Share on other sites
fxjerzy 166 Napisano 27 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 27 Lutego 2015 Zarówno CPU, jak i GPU ma wyższą wydajność niż większość ma tutaj w desktopach. To oczywiście tak z przymrużeniem oka ponieważ 860M =/= 860, mobilne są oczywiscie słabsze od odpowiednikom stacjonarnym i to sporo Cytuj Link to post Share on other sites
yodaroller 0 Napisano 28 Lutego 2015 Autor Udostępnij Napisano 28 Lutego 2015 A co powiecie o tych dwóch lapkach? Któryś z nich jest warty uwagi czy lepiej kupić y50?http://www.x-kom.pl/p/216248-notebook-laptop-15-6-acer-e5-572g-i7-4712mq-8gb-1000-fhd-gt840m.html http://www.x-kom.pl/p/213679-notebook-laptop-15-6-msi-gp60-leopard-pro-i5-4210h-8gb-500gb-gtx850m.html Cytuj Link to post Share on other sites
fxjerzy 166 Napisano 28 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2015 http://www.notebookcheck.pl/Ranking-kart-graficznych-w-grach.31531.0.htmlGry są mocno zależne od mocy grafiki Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts