QuYoshi 99 Napisano 25 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2015 Co wybrać z tej dwójki? Chociaż nie wiadomo jeszcze nic o Zenfone 2, ale co byście na moim miejscu wybrali? Cytuj Link to post Share on other sites
blaven 304 Napisano 26 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2015 Meizu jest bardziej kompaktowy, ale Zenfone jest dużo mocniejszy. co do aparatów, wyświetlaczy etc., na razie nie da się nic powiedzieć. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
QuYoshi 99 Napisano 26 Lutego 2015 Autor Udostępnij Napisano 26 Lutego 2015 (edytowane) Z tego co przeglądałem youtube to większość recenzentów chwali sobie aparat oraz wyświetlacz Meizu. Aczkolwiek ma on prawdopodobnie problemy z renderowaniem w grach, bądź odtwarzaniu filmów (coś na wzór mikroprzycięć?) Strasznie mi się podobają telefony, których wyświetlacz zajmuje dużą powierzchnie frontu - G2, G3. Po prostu takie spaczenie i już. Swoją drogą Zenfon 2 (patrząc na historie jedynki) wejdzie pewnie późno na polski rynek, w dodatku z bardzo wygórowaną ceną. ASUS ma również tragiczny serwis, ale ma. Meizu pewnie będzie wymieniany na nowe, bądź odsyłany do Chin... Również Meizu bardzo przypadł mi designem. Ale MediaTek? Kiedyś czytałem, że to słabe procesory. Edytowane 26 Lutego 2015 przez QuYoshi Cytuj Link to post Share on other sites
Goro1990 683 Napisano 26 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2015 W marcu Zenfone 2 pojawi się we Francji więc będzie możliwość szybszego sprowadzenia go sobie do PL. Też się nad nim zastanawiam. Cytuj Link to post Share on other sites
blaven 304 Napisano 26 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2015 MediaTek produkuje układy zgodnie ze specyfikacją nabytą od ARM. Poza litografią i jakością elementów, taki procesor nie powinien się różnić, od jakiegokolwiek innego (np. Exynos, Snapdragon, Allwinner, Rockchip etc.) procesora bazującego na tej samej architekturze. Chodzi jednak o to, że układ zastosowany w Zenfone 2, jest zwyczajnie wydajniejszy i dodatkowo jest 64. bit-owy. Ponadto GPU zastosowane w Meizu, oscyluje na poziomie tego z Galaxy S4/HTC M7 i jest prawie dwa razy wolniejsze od GPU zastosowanego w Asus-ie. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Outlaw666 588 Napisano 26 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2015 (edytowane) Osobiście różnicę pomiędzy MediaTekiem a innymi prockami bym porównał do różnicy między AMD a Intelem. Niby prawie to samo ale jednak różnice są. Nie tylko w cenie ale i w wydajności. Wszystko zależy od tego do czego zmierzasz wykorzystywać telefon. Jak potrzebujesz dobrej wydajności do wymagających gier to poczytaj testy, recenzje i inne takie a jeżeli potrzebujesz smartfona do podstawowych zastosowań to nie patrz na to bo i tak spełni swoje zadanie. Jedno jest pewne - Android dalej po kilku miesiącach będzie się ciął a WP będzie wywalał aplikacje pracujące w tle. Edytowane 26 Lutego 2015 przez Outlaw666 1 Cytuj Link to post Share on other sites
BuryZenek 351 Napisano 26 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2015 @uop Akurat z tymi prockami amd i intela już tak nie jest, bowiem na purepc zrobili test i procesory amd wypadły dobrze, ale to nie temat na takie rozmowy A jak się sprawuje intel atom w porównaniu do snapka ? 1 Cytuj Link to post Share on other sites
QuYoshi 99 Napisano 26 Lutego 2015 Autor Udostępnij Napisano 26 Lutego 2015 Z reguły telefon chcę tylko do robienia zdjęć i korzystania z paru mało wymagających aplikacji. W gry nie gram na telefonie. Dużo smsuje i dużo rozmawiam, więc jakiegoś demona prędkości nie potrzebuje. Cytuj Link to post Share on other sites
blaven 304 Napisano 26 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2015 Intel i AMD to dwie, zupełnie różne konstrukcje. W przypadku procesorów ARM, np. Cortex A7, mamy do czynienia z tym samym projektem. Procesory będą więc niemal identyczne. Problemem w przypadku chińskich telefonów/tabletów, które mimo w miarę szybkiego procesora (często właśnie MediaTek-a, choć miałem taki problem z Rockchip-em), wolno działały, była pamięć. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Ravir 631 Napisano 26 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2015 Napisz ile chcesz wydać ? I czy musisz mieć Androida ? Bo do robienia zdjęć, paru aplikacji i gier Lumia z Windows się sprawdzi, a jeśli chcesz kupić coś taniego to Lumia jest lepsza niż Android, zwłaszcza w okolicach 600 zł i niżej. Przykładowo Lumia 735 do kupienia za 600 zł, nówka od kogoś kto przedłużył umowę. Bardzo dobry aparat tylni, jeden z najlepszych aparatów przednich, nawet w śród flagowców, Ładowanie Bezprzewodowe. Ja osobiście nie "lubię" marek "Chińskich" jak Meizu, wolał bym Zenfone - ale tak naprawdę trzeba patrzyć perspektywicznie - co zrobimy w przypadku awarii ? Nawet tak banalna rzecz jak wymiana akumulatora w przypadku Chińczyków jest problemem - w przypadku Lumii, LG, Samsunga, Sony, HTC idziemy i kupujemy/wymieniamy od ręki. A w przypadku Chińczyków jest problem - znajomy uszkodził gniazdo USB w One+One - i czekał dwa tygodnie na gniazdo - tak więc - trzeba się mocno zastanowić czy się nam to opłaca. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
eVerest 1092 Napisano 26 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2015 Uszkodził gniazdo.Sam jest sobie winny. Ręce przeca nie są z pupy. Jaki budżet? 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Ravir 631 Napisano 26 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2015 (edytowane) Nikt nie twierdzi, że nie jest. ALE - jak uszkodzę gniazgo w Lumii, LG czy Samsungu to je mam od ręki dostepne, podobnie z wszystkimi cześciami. A jak parę miesięcy temu na TYM forum ktoś szukał ekranu do "CHIŃCZYKA" to wszyscy "polecacze" Chńczyków zamilkli - tak ostro polecali a tu nagle cisza :) zero pomocy. Przecierz każdemu się może zdazyc uszkodzenie - każdemu, zamiast szukać, kombinować - można miec sprzęt do którego mamy serwis i części. Stąd moja rada - trzeba myśleć i kupować sprzęt rozsadnie. Edytowane 26 Lutego 2015 przez Ravir 1 Cytuj Link to post Share on other sites
eVerest 1092 Napisano 26 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2015 Akurat jeśli by nie wysoki w naszym kraju vat to bezproblemowo można byłoby kupić takiego xiaomi czy meizu. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
QuYoshi 99 Napisano 26 Lutego 2015 Autor Udostępnij Napisano 26 Lutego 2015 1000zl. Mam aktualnie L535. Brakuje mi kilku apek więc koniecznie Android. A o telefon dbam jak o samochód wiec spokojnie wytrzyma u mnie minimum rok Cytuj Link to post Share on other sites
SKOME 389 Napisano 26 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2015 (edytowane) Zanim zenfone 2 pojawi się na polskim rynku to meizu wyda mx4 pro na rynek europejski. Cena narazie jest wysoka ale do czasu wejścia zenfona, powinna spaść. Btw sam mam chrapkę na tego zenfona jak pojawi się w Polsce. Edytowane 26 Lutego 2015 przez SKOME 1 Cytuj Link to post Share on other sites
gramacz 33 Napisano 26 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2015 Zenfony w polsce pojawiły się rok po premierze, podobnie może byż z zenfonem 2gen, znów trzeba będzie sprowadzać z ali. W Meizu MX4 część ludzi skarży się na renderowanie grafiki w niektórych grach. http://telchina.pl/meizu-f51.htmlJednemu gościowi pękł samoczynnie wyświetlacz. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
SKOME 389 Napisano 26 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2015 Kiedy będą dostępne na ali? Narazie chyba są w przedsprzedaży. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
QuYoshi 99 Napisano 27 Lutego 2015 Autor Udostępnij Napisano 27 Lutego 2015 Premiera Zenfonów będzie w marcu. Chociaż ten problem z pękniętym ekranem. To samo przydarzyło się mojej Xperii Z. Problemy z ładowaniem (przegrzewał się) strasznie, nie chciało ładować, a obudziłem się rano, chwyciłem telefon to mnie oparzył. Odłączyłem, przeczekałem 30 minut i pęknięty ekranik. To dość powszechne zjawisko. Cytuj Link to post Share on other sites
BuryZenek 351 Napisano 27 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 27 Lutego 2015 Premiera Zenfonów będzie w marcu. Chociaż ten problem z pękniętym ekranem. To samo przydarzyło się mojej Xperii Z. Problemy z ładowaniem (przegrzewał się) strasznie, nie chciało ładować, a obudziłem się rano, chwyciłem telefon to mnie oparzył. Odłączyłem, przeczekałem 30 minut i pęknięty ekranik. To dość powszechne zjawisko. Jak powszechne? Mi się nigdy nie zdarzyło, ani nikomu kogo znam. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
filo301 272 Napisano 27 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 27 Lutego 2015 (edytowane) Jeśli interesuję Cię meizu, to może zainteresuje cię xiaomi? Mi3 16gb do 1000zł się mieści natomiast za wersję 64gb trzeba zapłacić 1010zł. http://www.xiaomiforsale.com/phones/28-xiaomi-mi3.html#/networktype-wcdma/memorysize-64gb/color-black A jak parę miesięcy temu na TYM forum ktoś szukał ekranu do "CHIŃCZYKA" to wszyscy "polecacze" Chńczyków zamilkli - tak ostro polecali a tu nagle cisza :) zero pomocy. Kto szukał ekranu i do jakiego chińczyka? Edytowane 27 Lutego 2015 przez filo301 1 Cytuj Link to post Share on other sites
QuYoshi 99 Napisano 27 Lutego 2015 Autor Udostępnij Napisano 27 Lutego 2015 Jak powszechne? Mi się nigdy nie zdarzyło, ani nikomu kogo znam. W przypadku Xperii Z, bodajże było na benchmarku parę osób, którym pękł ekranik. Komuś na statusie pomagałem przerzucić wszystkie dane z Z na PC. @@filo301, nie podoba mi się design Xiaomi. Mi4 mi się podoba, tak samo NotePro, ale Meizu MX4 jest dla mnie najładniejszy. A ten cały Mi4? Opłacałoby się go brać, zamiast Meizu? Dołożyłbym 100zł - i tak wysyłka z terenu Unii Europejskiej, a Meizu brałbym z Polski. Cytuj Link to post Share on other sites
filo301 272 Napisano 27 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 27 Lutego 2015 (edytowane) Korzystałeś kiedyś z miui? Jedni je kochają, inni nienawidzą. Minusem mi4 jest brak slotu ma microsd. Plusem fajne wykonanie i wsparcie. Mi2s wyszedł w 2011 lub na początku 2012, ostatnio dostał lolipopa z mi3/mi4 będzie podobnie. Edytowane 27 Lutego 2015 przez filo301 1 Cytuj Link to post Share on other sites
QuYoshi 99 Napisano 27 Lutego 2015 Autor Udostępnij Napisano 27 Lutego 2015 Nie korzystałem z Miui, tak samo jak z Flyme. Zawsze 'leciałem' na autorskich nakładkach producentów: LG, Samsung, SONY. Kochałem custom romy, a najbardziej cieszył mnie fakt, że mogę mieć czystego Androida. Bardzo mi przypomina to cało Miui nakładki iPhone. Cytuj Link to post Share on other sites
filo301 272 Napisano 27 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 27 Lutego 2015 Czyste customy ma mi4 oczywiście są. Wydajnościowo jest bardzo dobrze na obu jednak w mi 4 jest snapdragon który zazwyczaj ma lepsze wsparcie(mediateki do 6589 zatrzymały się na 4.4 bo mediatek nie wydał źródeł). Kiedyś też kochałem customy... ale odkąd zainstalowałem przeportowane miui zostałem na nim(choć nadal próbowałem innych romów). Odkąd kupiłem telefon od xiaomi to po prostu go używam, wszystko działa tak jak powinno. Też mi się mx4 podoba, choć wolę mi4 ze względu ma miui. Mi3 wydaje się kanciasty i "mi nie podchodzi". 1 Cytuj Link to post Share on other sites
QuYoshi 99 Napisano 27 Lutego 2015 Autor Udostępnij Napisano 27 Lutego 2015 Mi3 wydaje się kanciasty i "mi nie podchodzi". mamy takie same zdanie. Więc patrząc na tego Mi4 to będę miał do dyspozycji Google Play shop? Tzn. czy wszystko będę mógł ściągnąć i nic nie będzie ograniczane przez Miui? Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts