Skocz do zawartości

Problem z przeskokiem z 60p na 60i

Recommended Posts

Witam

Mam monitor Samsung T27D590. Podłączony jest on do laptopa i działa jako główny monitor (laptop jest zamknięty i leży obok). System działa przy rozdzielczości FullHD przy 60Hz.

Kidy odpalam grę w trybie pełnoekranowym,monitor pokazuje mi ze przełącza sięna tryb FullHD 60p i wszystko działa jak należy. Niestety w niektórych tytułach, jak np Fifa 15 czy GRiD Autosport,kiedy uruchamiam grę w rozdzielczości FullHD, monitor pokazuje mi że pacuje w trybie 60i, a nie 60p - efektem są nienaturalne kolory, przeostrzony obraz. Kiedy odpalę któyś z tych tytułów choćby w 1680x1050 znów mam tryb 60p i wszystko wygląda dobrze.

Laptop z monitorem podpięty jest za pomocą kabla HDMI-HDMI, laptop psoaida kartę graficzną GeForce GT650M. Gry na pewno odpalają się na dedykowanej karcie graficznej, a nie intelowskiej. 

Czy ktoś spotkał się z takim problemem i go rozwiązał?

Pozdrawiam

najwyraźniej twój szajsung "myśli", że dostaje sygnał telewizyjny z przeplotem

powyłączaj wszystkie funkcje TV oraz inne "ulepszacze" i zobacz czy pomoże

alternatywnie może czegoś się doszukasz w OSD przy okazji

Wszystko związane z TV jest wyłączone, nie ma podpiętego żadnego kabla antenowego itd. 

ale używasz HDMI, pogrzeb jeszcze w sterowniku grafy, może tam coś wskoczyło co nie powinno

nie wiem jak to ugryźć inaczej, może te gry mają coś w sobie takiego?

W sterowniku nie ma nic na ten temat. Nie ma też możliwości wymuszenia w jakiej rozdzielczości ma pracować dana aplikacja. Po porostu o odpaleniu sie na fullscreen zmiania się na 60i. Kiedy ustawię jakąkolwiek inną rozdzielczość znowu mam 60p.

dziwne to to, ale raczej skłaniałbym się ku diagnozie, że to nie monitor psoci

czy masz możliwość sprawdzenia go w rzeczonych grach z wykorzystaniem złącza DP lub DVI-D?

Chętnie bym to zrobił gdyby miał wejście DVI albo DP. Ma 2 x HDMI i jedno VGA, jutro spróbuje jeszcze przez VGA ale nie jest to kabel na którym chciałbym działać..