Skocz do zawartości

Zestaw do 5000zł (nowy, używany czy rozbudowa)

Recommended Posts

Witam,

Na początku witam wszystkich. Z serwisu Benchmark korzystam od paru lat i nadszedł czas się zarejestrować(tak, potrzeba porady od ludzi co wiedzą więcej).

A zatem:

• Zastosowanie komputera : Najnowsze gry, internet, filmy,
  • Maksymalna kwota : 5000 zł,
  • Których części potrzebuję : Cała buda, oprócz nagrywarki, dysku HDD,
  • Czy będę podkręcać sprzęt? : Tak, w przyszłości(dalszej),
  • Rozdzielczość mojego monitora i model: nie warto wspominać,
  • Specjalne wymagania : Cisza, Gry, średnie/wysokie detale, najlepiej kolejne 5 lat bez inwestycji w sprzęt,
  • Części z poprzedniego komputera (konkretne modele) : i3 2100 3,1 GHz; ASRock H61M/U3S3; Dysk WD Green 2TB sata; Nagrywarka; Radeon HD 4850 sonic; Patriot 2x2 GB Ram ddr3 1333mhz; Zasilacz Modecom Feel 500(480W); buda mini.
  • Własna propozycja zestawu : http://www.morele.net/inventory/info/pgoFHv/
  • Inne : Muszę przejść do ery DX11, w CSGO gram, ale Assassin's Creed Unity, FarCry 4 lub Dying Light już odpadają.

Mam jeszcze taką opcję: http://olx.pl/oferta/sprzedam-zamienie-komputer-wysokiej-klasy-pc-CID99-ID8Jz2n.html#c6afab066a, ale "Sprzedawca" od tygodnia nie ma czasu zaprosić mnie(każda rozmowa telefoniczna wygląda jakby zapominał, że jestem zainteresowany zakupem, pomimo zapewnienia, że jak wszystko będzie sprawne to biorę od ręki) żebym mógł przetestować czy ze sprzętem wszystko gra.

I tu prośba do WAS drodzy forumowicze o pomoc w wyborze nowego sprzętu, bądź sugestie jak ulepszyć to co posiadam( na 100% muszę zmienić monitor bo moja 19 ma już 11 lat)

Pozdrawiam,

Sylwester

Specjalne wymagania : Cisza

Zatem GTX 970 od Gigabyte odpada, tak samo z gladiusem m40.

Intel Core i5-4690K /3.5GHz, 8MB, LGA 1150, BOX/ http://www.esc.pl/images/icons/icon-pc.jpg

MSI Z97-G43 /intel Z97, LGA 1150/

Asus GeForce GTX 970 Strix DirectCU II 4GB DDR5 256Bit (1253/7010)

Crucial MX100 256GB (550/300MB/s)

Antec True Power Classic GOLD 550W

Razem 5025zł +  kod na darmowe złożenie i wysyłkę do wpisania w komentarzu do zamówienia: X98TY2AZ + dostawa

Masz tu procesor z odblokowanym mnożnikiem, 8GB wysoko taktowanej pamięci,płytę główną by spokojnie podkręcić CPU, GTX 970 od Asusa z półpasywnym systemem chłodzenia, ten sam dysk SSD, zasilacz z zapasem mocy o wysokiej sprawności potwierdzonej certyfikatem gold (540W na linii +12V), do tego wyciszona obudowa Fractala oraz 23" monitor FHD na matrycy AH-IPS.
Jak widzisz w zestawie brak wydajniejszego chłodzenia bequiet! Dark Rock 3
Są dwie możliwości,dasz radę dołożyć 250zł lub schodzimy na tańszą kartę graficzną Palit GeForce GTX 970 JetStream 4GB DDR5 256Bit (1304/7000)
o wybieramy tańszy cooler w postaci SilentiumPC Grandis XE1236
Wówczas za zestaw wyjdzie 5053zł.
Edytowane przez Sadek.0

Dziękuję za tak szybką odpowiedź, siedzę i się zastanawiam nad tą propozycją, no i nasuwają się pytania:

1. czy zestaw mocno się zmieni jak zrezygnuję z ciszy?

2. w specyfikacji karty jest zapotrzebowanie na 500W, a więc czy ten zasilacz nie jest za słaby?

3. pamięć ram ma 2400MHz a płyta obsługuje do 1600 bez OC, liczyłem, że przez parę miesięcy nie będę nic kręcił a tu rozumiem, że muszę od razu podkręcić na płycie.

4. C11 a moja propozycja CL8, czy nie stracę za dużo np. w CS:GO

4. Monitor nie posiada złącz Dvi oraz ma 5ms, no i jest minimalnie gorszy od proponowanego Benq

Jeszcze raz dziękuję za szybką odpowiedź i proszę również inne osoby o ich propozycje, gdyż chciałbym mieć większy wybór.

pozdrawiam,

1. czy zestaw mocno się zmieni jak zrezygnuję z ciszy?

Dostaniesz wtedy inną niewyciszoną obudowę np. Gelid Darkforce, Fractal Core 3300/3500.

2. w specyfikacji karty jest zapotrzebowanie na 500W, a więc czy ten zasilacz nie jest za słaby?

Jest aż nadto wystarczający to mocna konstrukcja, 540W na linii +12V. 

3. pamięć ram ma 2400MHz a płyta obsługuje do 1600 bez OC, liczyłem, że przez parę miesięcy nie będę nic kręcił a tu rozumiem, że muszę od razu podkręcić na płycie.

Jeśli pamięć ma profil XMP płyta ustawi je taktowanie. 

4. C11 a moja propozycja CL8, czy nie stracę za dużo np. w CS:GO

Zyskasz z racji na wyższe taktowanie. 

4. Monitor nie posiada złącz Dvi oraz ma 5ms, no i jest minimalnie gorszy od proponowanego Benq

Monitor ma złącze HDMi cyfrowe i przez to go podłączysz do PC, na czas reakcji bym nie patrzył ważniejsza jest tu matryca jej podświetlenie, kontrast statyczny i kąty widzenia. 

Czyli taki zestaw wystarczy na parę lat grania i oglądania kotów w internetach:

Intel Core i5-4690K /3.5GHz, 8MB, LGA 1150, BOX/ http://www.esc.pl/images/icons/icon-pc.jpg

MSI Z97-G43 /intel Z97, LGA 1150/

Team Group Vulcan 8GB (2x4GB) 2400MHz CL11 blue (tu pytanie czy nie będą za wysokie do chłodzenia cpu oraz czy warto zastąpić je jakimiś droższymi CL9?)

Crucial MX100 256GB (550/300MB/s)

Antec True Power Classic GOLD 550W

Fractal Design Define R5 USB 3.0 Black Pearl (jest może dostępny z szybą?)
Benq GL2460 (2ms, DVI, LED) (głównie gram w CS:GO, a najbardziej to bym chciał Benq xl2411z)

bequiet! Dark Rock 3

Gigabyte GeForce GTX 970 G1 Gaming 4GB DDR5 256Bit (1329/7000) http://www.esc.pl/images/icons/icon-pc.jpg (sprawdziłem ile to 42dB i jest dobrze)

Jak nie będzie do jutra do 12:00 zastrzeżeń lub innych propozycji to zamawiam,

Pozdrawiam,

pytanie czy nie będą za wysokie do chłodzenia cpu oraz czy warto zastąpić je jakimiś droższymi CL9?

Mają niski radiator i nie będzie problemu z chłodzeniem, dopłata do pamięci 2133MHZ 9CL lub 2400MHZ 10CL jest nieopłacalna przykład G.Skill 8GB (2x4GB) 2400MHz CL10 TridentX

jest może dostępny z szybą?

Jest R5 window, ale na esc jej nie widzę.

Benq GL2460 (2ms, DVI, LED) (

Ten monitor to nic specjalnego matryca Tn, napisz tutaj http://forum.benchmark.pl/forum/29-monitory-i-projektory/

Edytowane przez Sadek.0
Gość
This topic is now closed to further replies.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...