CoMeszzz 0 Napisano 24 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2015 (edytowane) Witam, szykuje się wymiana wysłużnego 6-letniego monitora LG Flatron W2252TQ. Rozglądam się już ok. miesiąca w sumie, czytam, zastanawiam się itd. a na końcu trafiłem tutaj wykorzystanie: - szybkie gry: fps'y, ścigałki (jak nie gram to przeglądarka jest odpalona i tak na zmianę) wymagania: - fullHD i nie więcej - Flicker Free (bo dużo siedzię przy komputerze) - nie mniej niż 24'' (bo odległość od paczałek do ekranu ~80cm) - niski Input Lag (bo "szybkie gry") - inny niż VA (bo "szybkie gry") po przestudiowaniu: http://forum.benchmark.pl/topic/26242-faq-co-i-jak-czyli-co-trzeba-wiedzie%C4%87-kupuj%C4%85c-monitor/ http://forum.benchmark.pl/topic/64117-chc%C4%99-monitor-za-chc%C4%99-monitor-do/ http://www.displaylag.com/display-database/ chyba... zdecydowałem się na BenQ RL2455HM http://www.morele.net/monitor-benq-rl2455hm-577509/ Jako że i tak długo już szukam nowego monitora (nie zbawi mnie kolejny tydzień) i nie mogę się zdecydować (bo zdaje sobie sprawę z tego że będzie to zakup na kolejne dłuuugie lata) postanowiłem na koniec przedstawić swój problem i wysłuchać porady experta. Dodam, że monitor który wybrałem jest chyba jedynym spełniającym moje wymagania (moja ocena, laika jak by nie było w tej materii), więc tak jak by wyboru dużego nie miałem ale pozostawiam to ocenie osób kóre się na tym znają. Fajnie by było mieć wybór spośród 2... 3... - sprzęt w stopce - szykuje się jeszcze wymiana procesora więc wydajność się poprawi Edytowane 24 Lutego 2015 przez CoMeszzz Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 24 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2015 RL'ki nawet fajne ale sporo niedoróbek jak się okazuje ludzie musieli zwracać, także loteria do 8 stówek ciężko, szczególnie jak ma być na lata, P2414H się mieści w budżecie i powinien zadowolić, natomiast FS2434 byłby bardziej zadowalający 1 Cytuj Link to post Share on other sites
CoMeszzz 0 Napisano 24 Lutego 2015 Autor Udostępnij Napisano 24 Lutego 2015 No pewnie, że fajnie było by mieć FS2434 ale za używany trzeba dać 1000. Bije się z myślami co kupić i ile przenaczyć na ten cel dlatego tyle czasu nie mogę się zdecydować. Zastanowię się poważnie natomiast nad P2414H, nawet bardziej mi się podoba niż RL2455HM. Cytuj Link to post Share on other sites
fxjerzy 166 Napisano 24 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2015 BenQ RL2455HM ~ 650złDell P2414H ~ 800złEizo FS2434-BK ~ 1270zł Cytuj Link to post Share on other sites
ikamil 0 Napisano 25 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2015 Chciałbym się podpiąć pod temat. Poszukuję monitora o podobnych wymaganiach plus dodatkowo: - monitor z głośnikami (wiem, wiem profanacja...) - z regulacją wysokości oraz kąta pochyłu. Cytuj Link to post Share on other sites
Me3M7I 18 Napisano 25 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2015 A może Iiyama Ge2488HS ? Cytuj Link to post Share on other sites
ikamil 0 Napisano 25 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2015 Szczerze to wcześniej myślałem nad tym monitorem: http://www.agito.pl/monitor-iiyama-24-led-prolite-x2483hsu-b1-markowy-uchwyt-z-regulacja-kabel-hdmi-2492-983621.html Jednak brak jest regulacji wysokości... Cytuj Link to post Share on other sites
Me3M7I 18 Napisano 25 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2015 Nie ma monitora idealnego. Zawsze możesz sobie podłożyć książke pod monitor Cytuj Link to post Share on other sites
ikamil 0 Napisano 25 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2015 Chyba jednak zrezygnuję z monitora z głośnikami i zakupię Dell P2414H. Dobry wybór? Cytuj Link to post Share on other sites
Joelsky21 2 Napisano 27 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 27 Lutego 2015 według mnie słaby wybór. Swojego Della oddałem ojcu. Brak portów hdmi to jego minus. Ja niestety musiałem mieć podłączoną konsole, komputer i tv. Brakło portów a nie będę kupować kilku kabli po to, żeby to wszystko sparować. Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 27 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 27 Lutego 2015 no tak, wydanie 20zł na kabel to tragedia, abstrahując już od faktu, że hdmi to najgorsze możliwe złącze cyfrowe, a autor nic nie pisał o konsoli Cytuj Link to post Share on other sites
ikamil 0 Napisano 28 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2015 @drachenfeles a Twoim zdaniem Dell P2414H to dobry wybór czy jednak w tej cenie mogę kupić coś lepszego. Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 28 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2015 IMO to jedna z lepszych opcji w budżecie Cytuj Link to post Share on other sites
ikamil 0 Napisano 28 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2015 IMO to jedna z lepszych opcji w budżecie Dziękuję Cytuj Link to post Share on other sites
Joelsky21 2 Napisano 28 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2015 drachenfeles, nie ważne czy to jest wydatek z rzędu 20 zł 10zł czy 100zł. Złącze które jest powszechnie używane i dostępne w każdym urządzeniu przy tej klasie i w tej cenie powinno mieć hdmi! Po co 4 porty usb? Nieważne, Detal. Ale w domu mam pełno kabli hdmi i specjalnie będę jeździć po mieście by zakupić kolejny kabel do kolekcji. Poza tym D-sub jest przestarzałym gniazdem, które pogarsza jakość obrazu(chyba, że coś się zmieniło w temacie) do tego mogliby dodać scarta i byłoby cudownie A kolega w przyszłości może będzie chciał podłączyć kolejne urządzenie i się grubo ździwi, że nie ma w domu odpowiedniego kabla i będzie trzeba kulnąć się do miasta. Dla mnie pomimo dobrej jakości obrazu nic nie mogę zarzucić monitorowi della, ale brak tego nieszczęsnego hdmi cofa monitor o dekade to raz. A dwa zadaj sobie pytanie czy użytkownik, zauważy różnice międzi DP a HDMI czy innym portem w tej klasie cenowej - pewnie nie zauważy. To jest moje osobiste zdanie - czuje się zawiedziony - mój ojciec zadowolony z prezentu. Zawsze są dwie strony tymczasem szukam czegoś innego z możliwie jak najgorszym złączem ze wszystkich złącz - hdmi Cytuj Link to post Share on other sites
Heineken85 6 Napisano 28 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2015 Jak chciałeś hdmi to trzeba bylo kupić u2414h (2x Hdmi + 2 x DP), chyba nie powiesz nam że najpierw kupujesz a dopiero potem sprawdzasz jakie ma złącza? Cytuj Link to post Share on other sites
fxjerzy 166 Napisano 28 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2015 Możesz zwrócić w ciągu 14 dni od daty zakupu Cytuj Link to post Share on other sites
Joelsky21 2 Napisano 28 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2015 (edytowane) Jak chciałeś hdmi to trzeba bylo kupić u2414h (2x Hdmi + 2 x DP), chyba nie powiesz nam że najpierw kupujesz a dopiero potem sprawdzasz jakie ma złącza? Ech... gadaj zdrów... Hdmi to jest tak oczywisty port. To jest standard i nie bierzesz pod uwagę tego, że nie ma tego portu, bo jest w każdym sprzęcie więc nie zauważasz braku w specyfikacji to tak jak z kupnem auta... wiesz, że masz koła...kupujesz auto i okazuje się, że nie masz kół - przecież w każdym aucie są koła bez sensu. Edytowane 28 Lutego 2015 przez Joelsky21 Cytuj Link to post Share on other sites
fxjerzy 166 Napisano 1 Marca 2015 Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 to tak jak z kupnem auta... wiesz, że masz koła...kupujesz auto i okazuje się, że nie masz kół - przecież w każdym aucie są koła Myślałeś że ma napęd na 4 a okazuje się że na 2. Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 1 Marca 2015 Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 ale głupoty opowiadasz HDMI jest standardem telewizyjnym i w TV faktycznie musi być, ale w monitorze potrzebny on jak świni siodło Cytuj Link to post Share on other sites
fxjerzy 166 Napisano 1 Marca 2015 Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 świni siodło jest potrzebne - witamina D, sorry że odbiegam od wątku. Cytuj Link to post Share on other sites
Joelsky21 2 Napisano 1 Marca 2015 Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 no jak widzisz niektórym jest potrzebny port hdmi bardziej niż siodło świni ale chętnie przeczytam, dlaczego hdmi jest najgorszym portem( a może mnie przekonasz) z możliwych. Bo póki co dowiedziałem się, że jest najgorszy tylko nie wiem dlaczego. Zresztą za każdym razem piszesz najgorszy, ale nigdy dlaczego. Teraz wyobraź sobie, że biorę pod pache monitor i idę gdzieś tam do kumpla i zapominam głupiego kabla - kumpel też nie ma kabla więc wracam się przez pół miasta do domu po kabel - po to jest standard a ten standard HDMI jest wszechobecny i mogli dać chociaż jeden taki port. Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 1 Marca 2015 Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 Zresztą za każdym razem piszesz najgorszy, ale nigdy dlaczego. już napisałem dlaczego w przypiętym poradniku, ale zwolnię cię z przykrego obowiązku czytania ze zrozumieniem i streszczę: jest płatną kalką z DVI (i w zasadzie jedynym płatnym standardem), ma dużo funkcji istotnych dla TV, ale żadnych dla monitora, przez co ma ograniczoną przepustowość (bo jest dla niewykorzystywanych bajerów), co więcej przez to, że jest telewizyjny często generuje błędy, bo sterownik traktuje urządzenie, jak telewizor, a nie monitor, a w porównaniu do DP jest jak niedorozwinięty kuzyn standard HDMI jest wszechobecny zanieczyszczenie powietrza też jest wszechobecne i nic dobrego z tego nie wynika, zresztą bezmyślnie się upierasz to nie jest standard PC tylko TV, tam jest tym właściwym złączem, w PC był to DVI, teraz jest DP i to, że wydaje ci się, że jest inaczej nie zmieni tego faktu a że marketing każe ci wierzyć w nutellę, inteligentne nano-cząsteczki proszku do prania oraz niezrównaną jakość HDMI to już kwestia indywidualnej naiwności Cytuj Link to post Share on other sites
Joelsky21 2 Napisano 1 Marca 2015 Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 hmmm dla mnie dalej jest to zwykły kabel, ale skoro jakiś sterownik generuje błędy, głupieje itd , chciałbym zobaczyć to na własne oczy. W jaki sposób to zrobić? Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 1 Marca 2015 Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 z reguły wystarczy podłączyć monitor po hdmi, ustawić natywną rozdzielczość i np podziwiać czarną obwódkę i zeskalowany obraz na środku, nie jest to jakieś straszne, wystarczy kilka rzeczy przełączyć, ale czasami wkurza druga, istotniejsza sprawa to przepustowość, HDMI ma nie wiele ponad połowę przepustowości DL-DVI-D (i ok 1/5 przepustowości DP), co w praktyce oznacza, że nie obsłuży niczego poza FoolHD@60Hz, podczas gdy pozostałe standardy pozwalają na znacznie, znacznie więcej, dodatkowo DP obsługuje dużo większą głębię kolorów, to wszystko nie ma dużego znaczenia w monitorach klasy użytkowej, gdzie najczęściej znajdziesz HDMI, bo to chwyt marketingowy, ale porządne wyświetlacze działają poprawnie tylko przez DP nie bez powodu, żaden inny standard nie zapewnia takiej funkcjonalności Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts