Skocz do zawartości

Nowy monitor do grania ~800 zł

Idź do rozwiązania Problem ogarnięty przez CoMeszzz,

Recommended Posts

Dobra, żeby puścić obraz po DP przez kabel HDMI trzeba zastosować odpowiedni konwerter - czy taki konwerter nie popsuje/nie spowolni obrazu?

Dajmy na to konsola->podłączone kablem hdmi+konwerter DP->monitor

oraz równoległy zestaw PC->DVI-D->monitor. Od PC będzie biegł kolejny kabel HDMI do TV. Czy taka konfiguracja ma racje bytu? Czy takie rozwiązanie ma sens?

Dobra, żeby puścić obraz po DP przez kabel HDMI trzeba zastosować odpowiedni konwerter - czy taki konwerter nie popsuje/nie spowolni obrazu?

nie, ale nie ma to sensu, bo wszystko będzie zrównane w dół do HDMI, a konsola sama w sobie nie umie nawet wykorzystać zalet DP

Dajmy na to konsola->podłączone kablem hdmi+konwerter DP->monitor

konsole sugeruję podłączyć kablem DVI-D na HDMI lub dowolnym z nich plus przejściówka, nie jest potrzebna żadna konwersja, bo oba standardy mają identyczny sygnał

podaj model karty graficznej oraz co chcesz do niej podłączyć (wraz z wszystkimi dostępnymi złączami interface'u na tych urządzeniach) to znajdziemy optymalne rozwiązanie

Karta grafiki...dopiero za miesiąc lub dwa na pewno w ciągu kwartału kupie coś pokroju nvidii 970. W obecnej chwili muszę radzić sobie zintegrowaną kartą w procku i5. Podłączenie będzie z płyty głównej MSI Z97-G43

Czyli

Konsola ma być podłączona kablem DVI-D z odpowiednią przejściówką --->Monitor <---PC podłącze kablem DP <---> TV kablem HDMI. Tak to widzę.

Dell P2414H mam i polecam. Fajny ładny monitor ma też swój mankament, ale mi to nie przeszkadza bo nadrabia czym innym.

Trzeba tylko pamiętać że masz w nim tylko DVI i DisplayPort oraz D-Sub.

Co do BenQ na skompcu podają że monitor ma w jednej tabelce 5ms w drugiej tabelce 2ms a na stronie z której przekierowują na stronę zakupu 1ms. Komu ufać?

Sprawdzasz kod produktu "9H.LA9LB.DBE" i wchodzisz na stronę producenta, ale patrzenie na [ms] nie ma racjonalnego sensu, bo każdy podaje ten czas inaczej 

• 2 tygodnie później...
  • Rozwiązanie

Jeżeli chodzi o mnie to wybór monitora został dokonany, padło na U2414H - dzisiaj będzie w domu.

Temat został wyczerpany, jak ktoś ma 900 i szuka dobrego wyświetlacza również do zastosowań gamingowych to prawdopodobnie jest to jedyny słuszny wybór :-)

Dzięki drachenfeles za wszelkie rady.

-można zamykać-

Edytowane przez CoMeszzz

Cóż więcej oprócz tego co zostało już powiedziane o tym monitorze mogę dodać?

Wrażenia po przesiadce z 22'' TN?

Jak dla mnie bomba!, cieszę się że nie kupiłem modelu "P"

Multum wyjść/ wejść: DP, mDP, HDMI, nawet USB 3.0 a jak ktoś chce sobie kabelkiem z monitora fona ładować to jedno USB z większym prądem :)

Super desing... i w szoku byłem z jaką łatwością reguluje się wysokość, obrót, pochył do tego menu tak proste w obsłudze że 5 latek z zamkniętymi oczami ustawi co chce bez problemu ale... no właśnie po co ustawiać cokolwiek jak on od razu był ustawiony jak trzeba a o jakości tego co wyświetla nie będę nawet mówił.

5+ ode mnie.

Edytowane przez CoMeszzz

wedle życzenia, jak się zastanawiasz to może ci pomogę

najzabawniejsze w tym jest to że dopiero na zdjęciach dostrzegłem to z czego słyną IPSki, normalnie tego nie widać :)

czarny 100% na pełnym ekranie, ciemno w pokoju, aparat bez flasha i wygląda to tak

na 50% podświetleniu (takiego używam)

http://i.imgur.com/iTBnXTJ.jpg

i na 100%

http://i.imgur.com/PY7ZrNO.jpg

Edytowane przez CoMeszzz

najzabawniejsze w tym jest to że dopiero na zdjęciach dostrzegłem to z czego słyną IPSki, normalnie tego nie widać

bo ludzie panikują jak widzą te zdjęcia z komórek, które są z automatu rozjaśnione cyfrowo i potem powstają mity i legendy jakoby każda IPS'ka się tak zachowywała, podczas gdy faktycznie jest to tylko odsetek